Bekijk volle/desktop versie : Derde dag op rij inval in Belgisch bisdom



18-01-2012, 13:31
In België heeft vandaag voor de derde dag een inval plaatsgevonden bij een bisdom in verband met een groot onderzoek naar misbruik door geestelijken. Vijftien rechercheurs van de federale politie doorzochten het bisdom van Doornik. Mogelijk vinden later op de dag invallen bij andere bisdommen plaats, melden Belgische media.
In een verklaring tegenover het Belgische persbureau Belga zegt de politie dat het bisdom volledig meewerkte aan het twee uur durende onderzoek. Rond 10.00 uur vertrokken de rechercheurs met computers en enkele dozen met dossiers.

Maandag en dinsdag werden bij invallen in Antwerpen, Hasselt, Mechelen, Brugge en Gent al tientallen dossiers meegenomen. Het zou vooral gaan om persoonlijke stukken van geestelijken die in verklaringen van misbruikslachtoffers zijn genoemd.

http://www.nrc.nl/nieuws/2012/01/18/derde-dag-op-rij-inval-in-belgisch-bisdom/

__________________________________________________ ________________________________

In het bisdom van Doornik vond woensdagochtend een huiszoeking plaats in het kader van Operatie Kelk. Die duurde ongeveer twee uur. De speurders gaven geen commentaar en namen verschillende dozen mee. Daarna ging het naar het bisdom van Namen. Volgens een bron die het dossier goed kent worden woensdag mogelijk nog andere huiszoekingen uitgevoerd in Waalse bisdommen.

http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20120118_033

__________________________________________________ _________________________________________


Nieuwe huiszoekingen bij Belgische bisdommen om misbruikzaken
Redactie Trouw − 16/01/12, 15:00

In de bisdommen van Antwerpen, Mechelen en Hasselt zijn vandaag invallen gedaan door de politie en het Openbaar Ministerie. Bij de huiszoekingen in Antwerpen zijn volgens een woordvoerder van het bisdom een tiental dossiers rond seksueel misbruik in beslag genomen, en enkele lijsten met namen van slachtoffers die het bisdom gecontacteerd hadden.

Het onderzoek, Operatie Kelk genaamd, kijkt of de leiding van de kerk heeft verzuimd hulp te verlenen aan slachtoffers van misbruik binnen de kerk. Eerdere huiszoekingen in het kader hiervan werden door de rechter als onrechtmatig bestempeld.

Wat de precieze aanleiding is voor de huiszoeking, is niet meteen duidelijk. Mogelijk probeert justitie met de invallen van vandaag aan nieuw bewijs te komen. België telt voor zover bekend 776 slachtoffers van misbruik door geestelijken.

'Niets te verbergen'
Een woordvoerder van het bisdom Antwerpen zei in een uitzending van de Belgische publieke omroep VRT 'uiteraard' te willen meewerken. Hij wees erop dat enkele maanden geleden ook vanuit de kerk een onderzoek is begonnen. 'Wij zullen voortgaan met het werk waar wij mee bezig zijn.'

Woordvoerder Clem Vande Broek van het bisdom Hasselt zegt tegen Belgische media niets te verbergen te hebben. 'Van elke klacht en melding bestaat een dossier waarin perfect kan teruggevonden worden wanneer en aan wie bij Justitie wij de informatie hebben overgemaakt', aldus Vande Broek. 'In de 14 jaar dat ik hier werk, heb ik alleen kunnen vaststellen dat alle meldingen van mogelijk misbruik zeer consequent door ons werden behandeld en zijn doorgestuurd naar Justitie.'

Volgens Fernand Keuleneer, de advocaat van de bisschoppen, is het nog maar de vraag of de huiszoekingen legitiem zijn. 'Er moet een voldoende basis zijn voor zulke huiszoekingen en de handelingen ter plaatse moeten correct zijn.' Hij zei vandaag niet op de zaken vooruit te willen lopen. 'Maar ik heb toch wel wat vragen.'

Gaten in de crypte
Onder grote mediabelangstelling deed justitie twee jaar geleden in Mechelen invallen in het aartsbisschoppelijk paleis, de kathedraal en de woning van kardinaal Danneels. Justitiemedewerkers boorden gaten in de crypte, omdat de kardinaal daar volgens een tipgever documenten verborgen had.

In de crypte werd niets gevonden. Wel nam Justitie een grote hoeveelheid archiefmateriaal en computers mee. De legitimiteit van de actie werd al snel breed betwijfeld. Terecht, zo oordeelde een Brusselse rechter toen hij afgelopen november de huiszoekingen en inbeslagnames goeddeels nietig verklaarde.

In beslag genomen dossiers moesten worden teruggegeven en konden niet in het onderzoek worden gebruikt. Volgens de advocaten van het aartsbisdom en van bisschop Danneels had de kerk 'niets te verstoppen'. Ze spraken toen de hoop uit dat het onderzoek op rechtsgeldige wijze zou doorgaan.

http://www.trouw.nl/tr/nl/4692/Misbruik-rk-kerk/article/detail/3124001/2012/01/16/Nieuwe-huiszoekingen-bij-Belgische-bisdommen-om-misbruikzaken.dhtml