Bekijk volle/desktop versie : Theoloog: "Homoseksualiteit is goed in Gods ogen"



Pagina's : [1] 2 3 4 5 6

18-01-2012, 09:57
Homo-organisaties hekelen therapie Different: Ontkennen gevoel helpt niet

De homotherapie van de orthodox-christelijke hulporganisatie Different deugt niet en is zelfs gevaarlijk. Dat zeggen zowel christelijke als niet-christelijke homo-organisaties. "Wij krijgen hier de spijtoptanten van dit soort therapieën" zegt Philip Tijsma van homo-organisatie COC. "Alleen al daarom weten we dat het ontkennen of onderdrukken van gevoelens mensen van de regen in de drup helpt."

De hulp van Different, die therapieën geeft aan homo's die hun gevoelens willen onderdrukken, wordt vergoed door de ziektekostenverzekering, zo meldde Trouw gisteren. Tijsma zou het liefst zien dat geen enkele organisatie die stuurt op het veranderen van homoseksuele gevoelens uit publieke middelen wordt gefinancierd.

Het slagingspercentage van 30 procent dat Different claimt, noemt Tijsma 'onaannemelijk'. "De AmericanPsychology Association heeft al in 1974 vastgesteld dat homoseksualiteit geen ziekte is. De Wereldgezondheidsorganisatie deed hetzelfde in het begin van de jaren tachtig."

Volgens het COC werkt de therapie van Different averechts voor de doelgroep, orthodox-christelijke homo's. "Voor mensen in zo'n kwetsbare positie, in een omgeving die negatief reageert op homoseksualiteit, is sturing richting genezing bijzonder kwalijk. De religieuze en seksuele identiteit zou je met elkaar moeten verenigen. Alleen dat doet recht aan wie een persoon is."

Different stelt dat alleen hun therapeuten christelijke homo's goed kunnen helpen, omdat seculiere organisaties weinig begrip hebben voor hun geloofsopvattingen. Onzin, zegt Tijsma, want er zijn ook christelijke homo-organisaties die de acceptatie van homoseksualiteit willen vergroten, zoals de vereniging van christelijke homo's en lesbiennes (CHJC) en de Stichting Landelijk Koördinatiepunt Groepen Kerk en Homoseksualiteit (LKP). "Wij verwijzen gelovige homo's die bij ons aankloppen naar hen door."

Ook bij het LKP komen homo's die zich 'ernstig beschadigd' voelen door Different, zegt LKP-voorzitter Wielie Elhorst. "Wij bestrijden het idee dat homoseksualiteit een gebrek is dat je kunt leren beheersen. Wij vinden dat je je gevoelens volledig kunt accepteren. Het is net als het verschil tussen blauwe en bruine ogen."

Volgens Elhorst, die theoloog is, is met homoseksualiteit niets mis. "Niet alleen medisch, psychologisch, en seksuologisch is het denken over homoseksualiteit gevorderd. Ook in de theologie zijn we een stuk verder. Het is geen zonde, het is goed in Gods ogen."

Bron: http://www.trouw.nl/tr/nl/5091/Religie/article/detail/3126748/2012/01/18/Homo-organisaties-hekelen-therapie-Different-Ontkennen-gevoel-helpt-niet.dhtml

18-01-2012, 11:19


Snoek je krijgt een baan bij het COC!

Een vriend van me die ernstig getraumatiseerd is door z'n strengchristelijke opvoeding heeft veel steun gevonden bij het CJHC, een christelijke versie van het COC, zij wijzen homoseksualiteit níet af.

http://www.chjc.nl/nieuws/reactie-chjc-op-persberichten-homotherapie#.Txaca29hs_A

18-01-2012, 11:20

Citaat door hork:
Snoek je krijgt een baan bij het COC!
Nee, dank je.

18-01-2012, 11:29
En god zag dat het goed was.

18-01-2012, 11:36


Voor 'genezing' van Adam en Evert is de basiszorg niet bedoeld

Hoofdredactie − 18/01/12, 09:23

COMMENTAAR Nurture or Nature? Is het een kwestie van geaardheid, of liggen de oorzaken van homoseksualiteit in iemands jeugd, in trauma's uit het verleden?

De orthodox-evangelische hulpverlenersorganisatie Different vindt het laatste en mag dat ook, we leven tenslotte in een vrij land. De overgrote meerderheid gaat er, mét de wetenschap, vanuit dat homoseksualiteit een geaardheid is. Iets wat ook veel christenen vanzelfsprekend achten.

Van belang is de conclusie die Different impliciet trekt: homoseksualiteit moet te genezen zijn. Different spreekt zelf van homoseksuele gevoelens als onderdeel van een 'bredere psychische problemetiek', waarbij de 'hulpvraag van de patiënt' centraal staat. Daarvoor bieden zij in samenwerking met een erkende zorginstelling behandelingen aan. In Trouw claimde een van de behandelende psychologen gisteren "30 procent van de homoseksuele patiënten van hun geaardheid af te helpen".

Moet deze behandeling wel uit het basispakket vergoed worden, zoals nu gebeurt? Nee. Terecht stelt de Kamer hier vragen over en gaat de Inspectie een onderzoek doen. De werking van deze behandelingen is immers niet bewezen; artsen noemen therapieën die iemands geaardheid onderdrukt zelfs schadelijk. Daarvoor is geen plaats in de basiszorg. Desnoods kunnen mensen zich hiervoor aanvullend verzekeren, net als voor alternatieve therapie.

Wel goed te begrijpen is het als een christen hulp zoekt in eigen kring, wanneer hij als holebi (homoseksueel, lesbisch of bi-seksueel) worstelt met vragen rond seksualiteit. Gelukkig zijn er tegenwoordig tal van religieuze en binnenkerkelijke praatgroepen en hulpfora actief, van de HolyFemales tot Adam en Evert.

Daar is een plek voor gelijkgestemden, een mogelijkheid voor het vinden van een partner en zelfs plek voor mensen die hun gevoelens liever willen wegstoppen, vanuit de overtuiging dat homoseksualiteit een zonde is, een gevolg van de gebrokenheid van het bestaan. Ook Different begeeft zich op dit terrein, met pastorale begeleiding en cursussen voor ouders, docenten of predikanten.

Zolang hierbij bespreekbaarheid en acceptatie van de eigen seksualiteit voorop staan, zijn dit prima initiatieven. Wat steekt is de min of meer verborgen agenda van seksuele bekering. Die valt uiteindelijk niet te rijmen met het uitgangspunt van gelijkwaardigheid en echte acceptie van iemands wezen.

http://www.trouw.nl/tr/nl/4328/Opinie/article/detail/3126751/2012/01/18/Voor-genezing-van-Adam-en-Evert-is-de-basiszorg-niet-bedoeld.dhtml

18-01-2012, 11:38
Verklaring Different n.a.v. berichtgeving in Trouw

Het dagblad Trouw bracht vandaag een artikel over onze hulpverlening bij Different. Wij vinden het artikel een onjuiste en onvolledige voorstelling van zaken geven. Ook in de suggesties dat het zou gaan om een therapie die ‘gevoelens moet onderdrukken’ en cliënten ‘die door afwijzing van geloofsgenoten in de knoei komen’ herkennen we ons niet. Naar aanleiding van het artikel in Trouw zijn wij overladen met vragen om te reageren in allerlei media. Daar kunnen wij op korte termijn niet aan voldoen. Bovendien gaat het hier om een gecompliceerde en beladen problematiek die in veel gevallen heel vooringenomen benaderd wordt. Om deze reden willen wij voorlopig volstaan met deze verklaring. Op latere momenten zijn we bij voldoende ruimte en een evenwichtige aanpak graag bereid om in de media een nadere toelichting te geven.

Different in een notendop
Different werkt met een professioneel behandelteam dat mensen helpt bij psychisch lijden dat samenhangt met vragen rond seksuele identiteit. De hulpvraag van de cliënt staat altijd centraal. Onze cliënten ervaren een bredere psychische problematiek die veelal verbonden is met andere psychische aspecten als schaamte en eenzaamheid en zoeken naar de betekenis van hun gevoelens. De meeste cliënten die zich bij ons melden (ruim 95%) hebben een christelijke achtergrond en geven aan elders onvoldoende gehoor of begrip voor hun specifieke problematiek te vinden.

De situatie en hulpvraag van de cliënten loopt enorm uiteen. Er zijn cliënten die hun homoseksuele gevoelens net ontdekt hebben en er geen raad mee weten, maar soms ook klopt men pas aan na jarenlange worsteling met deze gevoelens in een huwelijkse situatie. Het behandelteam staat onder leiding van een psychiater. Voor zo ver het gaat om door zorgverzekeraars vergoede hulpverlening gebeurt dit via de geldende procedures. Na een intakegesprek en een adviesgesprek volgt de behandelfase. Na de intake en de diagnose wordt het diagnoseverslag en het behandelplan getoetst door twee externe onafhankelijke therapeuten. Pas na goedkeuring start de behandeling. Alle behandelingen worden geregistreerd en zijn toetsbaar aan de gestelde behandeldoelen. Onderdeel van onze aanpak is ook een continue tevredenheidsmeting. Daarin scoort Different zeer hoog. Bovendien worden hulpverleningstrajecten zelden afgebroken. Gemiddeld leidt begeleiding door Different tot een hoger welbevinden en een mindere zorgvraag. Nut en effectiviteit van onze aanpak is hiermee voor ons voldoende aangetoond.

Inspectie
Tot slot van deze verklaring melden we dat we de in Trouw gedane suggestie om de Inspectie voor de Gezondheidszorg onderzoek te laten doen van harte toejuichen. Hopelijk kan er zo een correctie komen op de ontstane beeldvorming.

drs. Henk van Rhee, algemeen directeur Stichting Tot Heil des Volks
Amsterdam, 17 januari 2012

http://www.trouw.nl/tr/nl/5091/Religie/article/detail/3125915/2012/01/17/Homotherapie-Organisatie-Different-noemt-het-liever-begeleiding.dhtml

18-01-2012, 11:39

Citaat door hork:
Voor 'genezing' van Adam en Evert is de basiszorg niet bedoeld

Hoofdredactie − 18/01/12, 09:23

COMMENTAAR Nurture or Nature? Is het een kwestie van geaardheid, of liggen de oorzaken van homoseksualiteit in iemands jeugd, in trauma's uit het verleden?

De orthodox-evangelische hulpverlenersorganisatie Different vindt het laatste en mag dat ook, we leven tenslotte in een vrij land. De overgrote meerderheid gaat er, mét de wetenschap, vanuit dat homoseksualiteit een geaardheid is. Iets wat ook veel christenen vanzelfsprekend achten.

Van belang is de conclusie die Different impliciet trekt: homoseksualiteit moet te genezen zijn. Different spreekt zelf van homoseksuele gevoelens als onderdeel van een 'bredere psychische problemetiek', waarbij de 'hulpvraag van de patiënt' centraal staat. Daarvoor bieden zij in samenwerking met een erkende zorginstelling behandelingen aan. In Trouw claimde een van de behandelende psychologen gisteren "30 procent van de homoseksuele patiënten van hun geaardheid af te helpen".

Moet deze behandeling wel uit het basispakket vergoed worden, zoals nu gebeurt? Nee. Terecht stelt de Kamer hier vragen over en gaat de Inspectie een onderzoek doen. De werking van deze behandelingen is immers niet bewezen; artsen noemen therapieën die iemands geaardheid onderdrukt zelfs schadelijk. Daarvoor is geen plaats in de basiszorg. Desnoods kunnen mensen zich hiervoor aanvullend verzekeren, net als voor alternatieve therapie.

Wel goed te begrijpen is het als een christen hulp zoekt in eigen kring, wanneer hij als holebi (homoseksueel, lesbisch of bi-seksueel) worstelt met vragen rond seksualiteit. Gelukkig zijn er tegenwoordig tal van religieuze en binnenkerkelijke praatgroepen en hulpfora actief, van de HolyFemales tot Adam en Evert.

Daar is een plek voor gelijkgestemden, een mogelijkheid voor het vinden van een partner en zelfs plek voor mensen die hun gevoelens liever willen wegstoppen, vanuit de overtuiging dat homoseksualiteit een zonde is, een gevolg van de gebrokenheid van het bestaan. Ook Different begeeft zich op dit terrein, met pastorale begeleiding en cursussen voor ouders, docenten of predikanten.

Zolang hierbij bespreekbaarheid en acceptatie van de eigen seksualiteit voorop staan, zijn dit prima initiatieven. Wat steekt is de min of meer verborgen agenda van seksuele bekering. Die valt uiteindelijk niet te rijmen met het uitgangspunt van gelijkwaardigheid en echte acceptie van iemands wezen.

http://www.trouw.nl/tr/nl/4328/Opinie/article/detail/3126751/2012/01/18/Voor-genezing-van-Adam-en-Evert-is-de-basiszorg-niet-bedoeld.dhtml
Een schande dat die zorginstellingen zich daar voor lenen. Daarmee doen ze net alsof het om een echte behandeling gaat.

18-01-2012, 11:40

Citaat door hork:
Voor 'genezing' van Adam en Evert is de basiszorg niet bedoeld

Hoofdredactie − 18/01/12, 09:23

COMMENTAAR Nurture or Nature? Is het een kwestie van geaardheid, of liggen de oorzaken van homoseksualiteit in iemands jeugd, in trauma's uit het verleden?

De orthodox-evangelische hulpverlenersorganisatie Different vindt het laatste en mag dat ook, we leven tenslotte in een vrij land. De overgrote meerderheid gaat er, mét de wetenschap, vanuit dat homoseksualiteit een geaardheid is. Iets wat ook veel christenen vanzelfsprekend achten.

Van belang is de conclusie die Different impliciet trekt: homoseksualiteit moet te genezen zijn. Different spreekt zelf van homoseksuele gevoelens als onderdeel van een 'bredere psychische problemetiek', waarbij de 'hulpvraag van de patiënt' centraal staat. Daarvoor bieden zij in samenwerking met een erkende zorginstelling behandelingen aan. In Trouw claimde een van de behandelende psychologen gisteren "30 procent van de homoseksuele patiënten van hun geaardheid af te helpen".

Moet deze behandeling wel uit het basispakket vergoed worden, zoals nu gebeurt? Nee. Terecht stelt de Kamer hier vragen over en gaat de Inspectie een onderzoek doen. De werking van deze behandelingen is immers niet bewezen; artsen noemen therapieën die iemands geaardheid onderdrukt zelfs schadelijk. Daarvoor is geen plaats in de basiszorg. Desnoods kunnen mensen zich hiervoor aanvullend verzekeren, net als voor alternatieve therapie.

Wel goed te begrijpen is het als een christen hulp zoekt in eigen kring, wanneer hij als holebi (homoseksueel, lesbisch of bi-seksueel) worstelt met vragen rond seksualiteit. Gelukkig zijn er tegenwoordig tal van religieuze en binnenkerkelijke praatgroepen en hulpfora actief, van de HolyFemales tot Adam en Evert.

Daar is een plek voor gelijkgestemden, een mogelijkheid voor het vinden van een partner en zelfs plek voor mensen die hun gevoelens liever willen wegstoppen, vanuit de overtuiging dat homoseksualiteit een zonde is, een gevolg van de gebrokenheid van het bestaan. Ook Different begeeft zich op dit terrein, met pastorale begeleiding en cursussen voor ouders, docenten of predikanten.

Zolang hierbij bespreekbaarheid en acceptatie van de eigen seksualiteit voorop staan, zijn dit prima initiatieven. Wat steekt is de min of meer verborgen agenda van seksuele bekering. Die valt uiteindelijk niet te rijmen met het uitgangspunt van gelijkwaardigheid en echte acceptie van iemands wezen.

18-01-2012, 11:42

Citaat door __The__Kwisatz_:
Een schande dat die zorginstellingen zich daar voor lenen. Daarmee doen ze net alsof het om een echte behandeling gaat.
Ik begreep dat ze declareerden voor de behandeling van 'depressie' en daarmee de verzekeringen misleidden.

18-01-2012, 11:47

Citaat door hork:
Ik begreep dat ze declareerden voor de behandeling van 'depressie' en daarmee de verzekeringen misleidden.
Nog erger, nog fraude plegen ook! Maar ja, het is onder de noemer van religie dus zullen ze er wel gewoon mee wegkomen.

18-01-2012, 11:55

Citaat door __The__Kwisatz_:
Nog erger, nog fraude plegen ook! Maar ja, het is onder de noemer van religie dus zullen ze er wel gewoon mee wegkomen.
Ik hoop dat mevrouw Schippers ze hard aanpakt en niet alleen hun therapieën niet meer vergoedt maar ze ook bestraft voor fraude en alle uitgekeerde vergoedingen tot op de laatste cent terugvordert.

18-01-2012, 11:56

Citaat door hork:
Ik hoop dat mevrouw Schippers ze hard aanpakt en niet alleen hun therapieën niet meer vergoedt maar ze ook bestraft voor fraude en alle uitgekeerde vergoedingen tot op de laatste cent terugvordert.
Mijn zegen heeft ze!

18-01-2012, 12:00


Trouwens veel interessante reaguursels op Trouw bij het eerste artikel, ook mensen die klagen over de seculiere hetze...
http://www.trouw.nl/tr/nl/4516/Gezondheid/article/detail/3124760/2012/01/17/Verzekeraars-en-medici-tegen-christelijke-homotherapie.dhtml

18-01-2012, 12:01
Tegenwoordig weet men ook wat God denkt.

18-01-2012, 12:03

Citaat door Aphrodite.-:
Tegenwoordig weet men ook wat God denkt.
't Wordt tijd dat God op facebook en twitter gaat.

Pagina's : [1] 2 3 4 5 6