Bekijk volle/desktop versie : In 2014 gaan we over op Europees betaalsysteem



04-01-2012, 09:09
Nederland gaat op 1 februari 2014 helemaal over op het Europese betalingssysteem SEPA, maar 65 procent van de Nederlanders heeft er nog nooit van gehoord. Dat concludeert De Nederlandsche Bank (DNB) na onderzoek naar hoe de consument aankijkt tegen de Europese betaalmarkt. Door SEPA moet overal in het eurogebied op dezelfde manier kunnen worden betaald.

Dat er binnen Europa één betaalmarkt zou komen, was al bekend, de datum van invoering was dat nog niet. Voor betalingen binnen Nederland, geldt een 'interne overgangstermijn' van 2 jaar.

Binnen de Single Euro Payments Area wordt voortaan betaald met de Europese overschrijving en de Europese incasso. Het nieuwe pinnen, dat vanaf 1 januari officieel het oude pinnen heeft vervangen, maakt er ook onderdeel van uit. De oer-Hollandse acceptgiro krijgt geen Europese opvolger.

IBAN
Het huidige bankrekeningnummer wordt vervangen door de IBAN, die iedereen al heeft. Maar net iets meer dan 44 procent van de mensen weet die ook daadwerkelijk te vinden. 'Het vinden van de IBAN van een ander vindt men nog lastiger. Slechts 30 procent van de consumenten weet waar ze die vandaan kunnen halen', aldus DNB.

De IBAN is een combinatie van het huidige rekeningnummer, een landencode, een controlegetal en vier letters om de bank aan te duiden, aangevuld met één of een paar nullen. De IBAN komt bij internetbankieren vaak al boven. Op termijn zal die ook het huidige rekeningnummer op de bankpas vervangen. (ANP/Redactie)

http://www.ad.nl/ad/nl/5597/Economie/article/detail/3103573/2012/01/03/In-2014-gaan-we-over-op-Europees-betaalsysteem.dhtml

04-01-2012, 10:22


Doe ik al lang, ik zie niet in hoe dat moeilijk zou kunnen zijn.
Het is tevens handig en goedkoper in betalingen naar rekeningen in andere landen, en de overschrijving gebeurt direkt na de transactie.

04-01-2012, 11:30
Als het zo doorgaat betalen we hier in 2014 met de yuan niks sepa

04-01-2012, 12:14
Gelukkig krijgen we na dezelfde munt als de grieken ook hetzelfde betaalsysteem... dat zal zaken veel makkelijker maken, want als particulier koop je toch altijd over de grens... ofwel vooral nuttig voor de grotere bedrijven.

Die gegevens die men niet kent is simpel aan te leren, je zet bij de papieren die mensen krijgen gewoon een regeltje erbij, dan kunnen ze er aan wennen.