Bekijk volle/desktop versie : Help je broeder of zuster in moeilijkheden



02-01-2012, 12:41
Op gezag van Aboe Hoerairah radiAllahoe anhoe dat de Profeet sallallahoe aleihi wa sallem zei:

"Wie een van de moeilijkheden van deze wereld (koerba) van een gelovige verlicht, hem zal Allah redden van een van de problemen van het Hiernamaals." (Moeslim)

Een koerba is iets wat de ziel gestressed maakt en de gedachten beheerst. Deze wereld kent vele aspecten die als koerba gezien kunnen worden. Iemand kan vrijwel dagelijks moeilijkheden, problemen en uitdagingen tegenkomen.

Deze hadieth laat zien hoe belangrijk het is om de behoeften van je broeder of zuster te vervullen. Deze daad waar een grote beloning voor staat, is voor iedere gelovige toegankelijk, want het kan verricht worden met je kennis, rijkdom of autoriteit. Het kan bestaan uit een simpel advies wat het beste is om te doen of uit het leiden van iemand naar een goede daad. Het kan ook bestaan uit een smeekbede voor de betreffende persoon dat Allah hem helpt en zijn situatie verlicht.

Het woord dat vertaald is met "verlichten" is naffasa. Dit betekent lichter maken of een last wegnemen. Het wordt ook gebruikt voor het beademen van iemand die op het punt staat te stikken. Het is alsof men degene die stikt laat ontspannen en een weg voor hem opent om te ademen zodat hij naar lucht kan happen.

Probeer je eens voor te stellen hoe de oemmah zou zijn - hoe de hele werld zou zijn - als elke moslim deze hadieth op zou volgen! Als elke moslim eropuit zou trekken om iemand te zoeken die behoeftig is of moeilijkheden heeft, omdat hij weet dat door deze persoon te helpen, hij eigenlijk zichzelf helpt en redt van grote moeilijkheden in het Hiernamaals.

Volgens al-Haitami wordt hier specifiek het helpen van een gelovige vermeld met het doel om de gelovigen te eren en het belang van hun goede behandeling te benadrukken. Daarnaast, zo zegt hij, geldt de beloning die de hadieth vermeldt voor het verlichten van de problemen van mensen in het algemeen - moslim of niet.

"Commentary on the Forty Hadith" - By Jamaal al-Din M. Zarabozo