Bekijk volle/desktop versie : Veel discriminatie op social media facebook ,hyves en twitter



02-01-2012, 08:13

Citaat door Thisegzz:
Bron

Op Hyves vind je aanzienlijk meer racisme dan op Facebook. En Twitter ontpopt zich als dé uitscheldwebsite.

Het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI) deed gisteren aangifte tegen Google. De internetgrootmacht is namelijk te stom met het verwijderen van discriminerende uitingen op YouTube en Blogger op zijn zoekmachines

Onaardige reacties zoals ‘In plaats van joden vergassen, moslims vergassen en ophangen’ en ‘Het is grauw, het is guur, gooi wat joden op het vuur’ blijven er weken, maanden tot zelfs een jaar online staan, ondanks dat het door het ministerie van Justitie gesubsidieerde meldpunt deze teksten meldt bij Google.

Adjunct-directeur Daniël Veenboer van het MDI geeft aan dat het lastig is Google te benaderen omdat het een buitenlands bedrijf is. Op Nederlandse nieuwswebsites, zoals GeenStijl, Spitsnieuws en die van de Telegraaf, komen veel meer discriminerende reacties, maar daar verwijderen ze vervelende lezersbijdragen vrij snel na melding.

Ondanks de aangifte is YouTube niet eens de social-mediasite waarover de meeste meldingen van dis-criminatie binnenkomen. ‘YouTube is een goede tweede’, zegt Veenboer. ‘In 2010 kwamen verreweg de meeste meldingen binnen over Hyves.’ Dat waren er vorig jaar 94. YouTube had er toen 55, Twitter 36 en Facebook maar een schamele 29. ‘Facebook is echt minder, ik weet ook niet waarom’, zegt Veenboer.

Twitter

In 2011 is er tot nu toe 46 keer discriminatie op Hyves gemeld bij het MDI, tegen 16 meldingen voor Facebook. ‘Joden, islam, Marokkanen, alles komt wel langs’, zegt Veenboer. Twitter staat opeens met stip op één, daar zijn al 158 discriminerende teksten gevonden. ‘Het is een afspiegeling van wat mensen melden’, zegt Veenboer. ‘Maar de grote stijging bij Twitter komt door één iemand die alleen over Polen schrijft. Zonder hem staan Twitter en Hyves gelijk.’

Veenboer wijst er op dat Hyves wel snel de teksten en discriminerende profielpagina’s verwijdert. Ook Hyves zelf benadrukt dat en noemt de meldingen ‘sporadisch’. ‘Facebook werkt ook redelijk mee, Twitter niet’, zegt Veenboer. Twitter is waarschijnlijk het nieuwe doelwit van het MDI, ook al claimt de website geen invloed te hebben op z’n eigen inhoud.
.