Bekijk volle/desktop versie : Ronaldo blijft Messi voor als MVP Europese topliga's



24-12-2011, 14:24
Cristiano Ronaldo mag zich met de kerstdagen voor de deur de meest waardevolle speler van Europa's vier sterkste competities noemen. De Portugees streefde Barcelona-aanvaller Lionel Messi vorige week zaterdag voorbij door namens Real Madrid drie doelpunten te maken op bezoek bij Sevilla (6-2 winst).

Cristiano Ronaldo voerde zijn competitietotaal van het lopende seizoen 2011/12 daarmee op naar twintig treffers en zes assists. Met dat aantal is hij, gebaseerd op de cijfers van Voetbal International, de onbetwiste leider in het combinatieklassement van de Duitse, Engelse, Italiaanse en Spaanse hoogste afdeling. Ronaldo's achtervolger Messi was na zestien duels in de Primera División zeventien keer doelpuntenmaker en zeven keer aangever.

De twee sterspelers kennen wat hun productie in competitieduels betreft nauwelijks concurrentie. Mario Gomez (Bayern München) en Robin van Persie (Arsenal) volgen op gepaste afstand. Gomez is met zestien treffers en drie verzilverde voorzetten MVP van de Bundesliga, terwijl Van Persie met zestien goals en vier assists ongenaakbaar is in de Premier League.

Opvallend is verder dat in de toptien naast Gomez nog vier andere Bundesliga-spelers zijn terug te vinden. De spitsen Lukas Podolski (1. FC Köln) en Robert Lewandowski (Borussia Dortmund) bekleden een gedeelde vijfde plaats en waren al achttien keer direct betrokken bij een Duitse competitiegoal. Claudio Pizarro (Werder Bremen) en Klaas-Jan Huntelaar (Schalke 04) volgen respectievelijk op de zevende en de tiende plaats.

Huntelaar bleef dankzij vijftien goals en één assist zijn aanvalspartner Raúl en Bayern-middenvelder Franck Ribéry nog net voor. Werder-spits Pizarro deelt de zevende stek met Manchester City-vedette Sergio Agüero en Ángel di María. Agüero maakte inmiddels dertien competitiegoals en gaf vier assists, terwijl Di María de beste aangever van de Europese topcompetities is.

De Argentijnse vleugelaanvaller van Real Madrid bereidde voor zijn teamgenoten al dertien doelpunten voor en completeert het trio Primera División-spelers dat bij de vijftien meest waardevolle spelers hoort. Vice-assistkoning David Silva (Manchester City) kan Di María met acht assists maar nauwelijks bijbenen.

Omdat Silva naast zijn acht assists ook 'slechts' vijf goals maakte, valt hij net buiten de topvijftien van de combinatieranglijst. Behalve de al genoemde Bundesliga-spelers Raúl en Ribéry, die beiden bij veertien goals betrokken waren, moet hij ook Demba Ba, Wayne Rooney en Zlatan Ibrahimovic voorlaten.

Ba en Rooney vormen samen met Agüero het drietal Premier League-spelers dat de jacht op de Engelse MVP Robin van Persie aanvoert.

Zlatan Ibrahimovic, de meest waardevolle speler van de Serie A, is eveneens terug te vinden op een gedeelde elfde plaats. De voor AC Milan spelende Zweed heeft elf goals en drie assists achter zijn naam staan. Hij is de enige Serie A-speler die zich bij de vijftien meest waardevolle voetballers van Duitsland, Engeland, Italië en Spanje wist te scharen.

24-12-2011, 18:28


ja maar ronaldo is gaay