Bekijk volle/desktop versie : De duivel heeft het druk



20-12-2011, 19:26
Je kunt kiezers alles beloven, maar niets brengt hen zo snel in beweging als angst. Politici weten dat en maken er gretig misbruik van. Van elektromagnetische pulsen, vloedgolven, oorlog en de duivel.

Totale vernietiging
Newt Gingrich wil heel graag president van Amerika worden. Hij is een akelige, haatdragende en intolerante Republikein, dus in het huidige politieke klimaat in de VS heeft hij zeker een kans. In de race om de nominatie van zijn partij gaat hij inderdaad als een speer. Het zou zo maar kunnen dat hij de uitdager wordt van de huidige president Barack Obama.

Zijn boodschap is er op het eerste gezicht eentje van hoop. Hij biedt het volk ’A 21st century contract with America’, dat voorziet in meer banen, welvaart, vrijheid en veiligheid. Maar ondertussen verkondigt hij tegen wie het maar horen wil dat de Verenigde Staten op de rand van de afgrond staan. En dan niet zomaar een afgrond, maar een groot, gapend, gitzwart gat, waarin miljoenen mensen zullen verdwijnen.

Newt is er namelijk van overtuigd dat de VS (onder meer) vernietigd kunnen worden door EMP, de electromagnetic pulse. Dat gaat als volgt in zijn werk. Als een vijand (de presidential hopeful denkt hier met name aan Iran, Noord-Korea, Al-Qaida) een kernwapen laat ontploffen ver boven het Amerikaanse vasteland, zeg ergens boven Nebraska, dan zorgt de enorme schokgolf die zich naar beneden beweegt ervoor dat ‘alle elektrische circuits tussen de oostkust en de westkust doorbranden’, zoals de New York Times het fijntjes uittekende. ‘Computers gaan eraan, de stroom valt uit, net als alle mobiele telefoons. Alles, van auto’s tot ziekenhuizen, gaat knock-out.’

De Republikein schreef twee jaar geleden het voorwoord in een sciencefictionthriller over een EMP-aanval opde VS: ‘In de eerste week alleen al zouden miljoenen mensen sterven’. Dat klinkt inderdaad als de hel op aarde. Maar er is een uitweg! En die heet Newt Gingrich. Met hem als president krijgen bovennoemde schurken geen schijn van kans. Hij wacht niet af tot zij zullen toeslaan, maar zal als eerste een klap uitdelen. Pre-emptive strikes tegen Iran zijn in dat geval zeker niet uitgesloten.

Hoewel militaire experts de vloer aanvegen met de EMP-theorie (‘Newt heeft iets te vaak Call of Duty gespeeld&rsquo, en benadrukken dat het Amerikaanse raketschild voldoende bescherming biedt, vindt Gingrich’ retoriek van de angst een vruchtbare bodem in rechts-Republikeinse hoek. En het zou zo maar eens kunnen zijn dat….

Hel en verdoemenis
Het is een beproefd politiek middel: dreigen met onheil als de zaken niet zo gaan als gepland. Met als bedoeling natuurlijk om de geschrokken kudde weer als één geheel de goede richting in te leiden.

In Europa, we weten het inmiddels allemaal, gaat het momenteel niet zo als gepland. Er zijn mensen die dat niet erg vinden, zoals de Britten, maar er zijn ook mensen die totaal in paniek zijn. De Franse minister Alain Juppé bijvoorbeeld. Als we niet uitkijken, dan ‘explodeert’ de Europese Unie. We bevinden ons in een ‘existentiële crisis’, en ‘gewapende conflicten’ liggen op de loer. ‘We hebben onszelf de afgelopen decennia wijsgemaakt dat het gevaar van conflict op het continent is verdwenen, maar daar ben ik niet zo zeker van’, zei hij twee weken geleden.

De euro mag niet verloren gaan, is de boodschap van Juppé. Laat u daarom niet meeslepen door ‘gewelddadig nationalisme’. En: ’Alles wat in de afgelopen twintig jaar is bereikt, sinds het Verdrag van Maastricht, en zelfs sinds de oprichting van de Europese Unie wordt in twijfel getrokken’. Niet goed, dus.

Typisch staaltje Franse hysterie? Nee hoor, ‘Europa’ verleidt zelfs de meest bedaarde politici tot rare sprongen. Weet u nog, zes jaar geleden, toen hier in Nederland de uitkomst van het referendum over de Europese Grondwet de verkeerde kant op dreigde te gaan? Niemand minder dan Piet Hein Donner, toen minister van Justitie, nu vicevoorzitter van de Raad van State, waarschuwde het onwillige volk voor oorlog. ‘Wie de toekomst op het spel wil zetten moet vooral tegenstemmen bij het referendum’, zei hij. Kijk maar naar het voormalige Joegoslavië, waar de ‘onwil om onderlinge irritaties te beperken in korte tijd tot oorlog leidde’.

Valse horden
Heel lang geleden, in de Middeleeuwen, kon je de mensen met niets zo verschrikkelijk bang maken als met de Mongoolse horden. Onder aanvoering van Djengis Khan vestigden deze moordlustige sprinkhanen uit het Oosten een wereldrijk zonder weerga, van China tot aan de Donau (echt waar!). Overal klonken verhalen over afgehakte hoofden, uitgemoorde steden en verbrande steppes.

Het Mongoolse rijk is al lang verdwenen, maar het schrikbeeld van massa’s bloeddorstige indringers is van alle tijden. Op de Balkan houden politici in landen als Bulgarije, Macedonië, Servië, Bosnië en Griekenland voortdurend een waakvlammetje brandend onder de groot-Albanese nachtmerrie. Er bestaat namelijk wel zoiets als Albanië, maar er wonen ook veel Albanezen elders in de regio. En iedereen weet dat a) die lui fokken als konijnen, b) ze er vreselijke gewoontes op nahouden als eerwraak, c) ze mensen onthoofden met roestige zwaarden en d) ze uiteindelijk het liefst met z’n allen in één groot Albanees en islamitisch Rijk willen wonen dat zich uitstrekt over landen als Bulgarije, Macedonië, Servië, Bosnië en Griekenland.

Het mooie voor al deze nationalistische politici is dat er inderdaad statistieken zijn die tonen dat het aantal Albanezen in rap tempo toeneemt. Neem Kosovo. In 1948 woonden daar 498.242 Albanezen, dat was 68,5 procent van de bevolking. In 1991 waren dat er tussen 1.226.726 en 1.607.690 (twee verschillende schattingen), rond de 80 procent van de bevolking. Nog mooier is dat er een paar fanatieke Albanese politici zijn die af en toe het woord ‘Groot Albanië’ laten vallen. Enig bewijs van expansieplannen van de straatarme Albanezen ontbreekt natuurlijk, maar het gaat om het idee.

Balkangedoe? Een paar jaar geleden waarschuwde PVV-leider Geert Wilders voor ‘een tsunami van islamisering’. Er zijn al veel moslims in Nederland, maar er komen er nog veel meer, let maar op. Massa’s, hordes, vloedgolven. Dat brengt het volgende met zich mee, zei hij in de Volkskrant: ‘veel inactiviteit, veel criminaliteit’, en ‘hun gedrag vloeit voort uit hun religie en cultuur’. We hebben hier te maken met ‘het grootste probleem’ van Nederland, een probleem dat onze samenleving ‘in het hart, in onze identiteit’ zal raken.

De grote Satan (en de kleine)
De duivel kan vele vormen aannemen. En dat komt mooi uit. In diep-religieuze samenlevingen is er geen groter kwaad dan Satan, Beëlzebub, Lucifer, Iblis, Diabolis of Shaitan. Toen ayatollah Khomeiny op 5 november 1979 in een toespraak de Verenigde Staten de bijnaam Shaitan-e Bozorg gaf, de Grote Satan, wist elke Iraniër meteen hoe laat het was.

De woede van Khomeiny was op dat moment overigens best te verklaren, want de VS hadden met hun steun aan sjah Reza Pahlavi het trotse Perzië veranderd in een deerniswekkende marionettenstaat. De sjah en zijn vriendjes baadden in weelde, de olie stroomde het land uit en de bevolking had helemaal niks. Allemaal de schuld van de duivel.

De sjah is inmiddels al lang weg en dood, net als Ayatollah Khomeiny, maar de term Grote Satan bleek zo krachtig dat hij door de huidige Iraanse leiders nog steeds wordt gebruikt om hun belangrijkste vijanden aan te duiden. Dat zijn natuurlijk nog steeds de Verenigde Staten, maar ook aartsvijand en buurman Israël én die enge geest uit het verleden, Groot-Brittannië (dat probeerde Irans olie af te pakken). Omdat er echter maar één Grote Satan is, spreekt de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad in de laatste twee gevallen over de Kleine Satan. Die is iets minder erg, maar niet veel.

Het is een krachtige metafoor. Alles wat slecht is, of een regime als dat in Iran niet goed uitkomt, kan heel makkelijk worden toegeschreven aan het kwaad. De VN-Veiligheidsraad? Instrumenten van Satan. Verloren verkiezingen en daaropvolgende demonstraties? Het werk van de duivel. Een Russische wapendeal die op het laatste nippertje niet doorgaat? De onderhandelaars zijn bedrogen door Satan. Zionisten? De ware verpersoonlijking van Satan. De duivel is maar druk met Iran.

http://www.depers.nl/buitenland/618154/De-duivel-heeft-het-druk.html

20-12-2011, 19:29


Na dit artikel stem ik ook op Newt

20-12-2011, 19:29
En ja hoor, we hebben weer een volslagen idiote presidentskandidaat die zijn slaafse volgers met de meest belachelijke theorieën angst inboezemt....

20-12-2011, 19:43
De vorige (Cain) was net vertrokken...

20-12-2011, 19:45


Het is een oude truc. Alle religies draaien op de angst van de mensen.

20-12-2011, 19:47
Welke duivel?