Bekijk volle/desktop versie : Geen verbod op ritueel slachten!!!



14-12-2011, 01:20
Geen verbod op ritueel slachten

DEN HAAG - De Eerste Kamer wijst het verbod op het onverdoofd ritueel slachten van dieren af. Nadat de afgelopen weken de VVD in de Senaat al liet weten het initiatief niet te kunnen steunen, haakte dinsdagnacht ook de PvdA af. Daardoor is er geen meerderheid meer voor het wetsvoorstel.


Het initiatiefwetsvoorstel van Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren had eerder nog de steun van een ruime meerderheid in de Tweede Kamer gekregen.

De 14-koppige PvdA-fractie is unaniem. PvdA-senator Nico Schrijver kwalificeerde het initiatief als „ad hoc” en „symboolwetgeving”. Een verbod vindt hij te ver gaan en ook niet proportioneel en gerechtvaardigd.

Schrijver voelt meer voor de alternatieven van staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw). Bleker gaf bovendien aan dat de mogelijkheid om toch ritueel te slachten volgens hem in praktijk nauwelijks soelaas zou bieden. De PvdA ziet de ontheffing dan ook als „een dode letter” , want joodse en islamitische burgers kunnen hierdoor geen halal of kosjer vlees meer kopen van dieren die in Nederland ritueel zijn geslacht.

Dinsdag was er veel kritiek vanuit de Senaat te horen op de manier waarop Thieme een eind wil maken aan de slachtmethode die in haar ogen veel extra pijn en stress veroorzaakt bij dieren. Verscheidene partijen vroegen zich af of de beperking van het dierenleed een beperking van de godsdienstvrijheid wel rechtvaardigt. Alleen de Partij voor de Dieren, PVV, 50PLUS en OSF waren uitgesproken positief.


http://www.telegraaf.nl/binnenland/11118128/__Geen_verbod_op_ritueel_slachten__.html

14-12-2011, 01:22


Hamdoelah mogen dieren nog steeds ritueel worden geslacht