Bekijk volle/desktop versie : Marokko loopt niet warm voor de verkiezingen



24-11-2011, 19:32
Marokko loopt niet warm voor de verkiezingen

"Doe je nationale plicht", staat er op de witte spandoeken die de overheid overal in Rabat heeft opgehangen. Of dit zetje in de rug de kiezers gaat motiveren om naar de stembus te gaan, is maar de vraag.

Van verkiezingskoorts is geen sprake in de hoofdstad van Marokko en dat terwijl deze verkiezingen het Marokkaanse antwoord zijn op de Arabische Lente.

Democratisering
Toen afgelopen voorjaar ook in Marokko grote groepen demonstranten de straat opgingen om hervormingen te eisen, kwam de koning al heel snel met een oplossing.

Hij liet een nieuwe grondwet schrijven, die in een referendum werd aangenomen. Deze vervroegde verkiezingen volgen hierop. Hiermee wil Marokko het westen laten zien dat het verder democratiseert en dat er naar het volk wordt geluisterd.

Boycot
Voor de oppositie gaan de hervormingen lang niet ver genoeg want de koning blijft almachtig. De verkiezingen zijn een toneelstuk, zegt de 20 Februari Beweging, die de protesten organiseert.

De beweging roept op tot een boycot van de verkiezingen. Als protest, maar ook omdat volgens velen de echte problemen van het land, zoals de corruptie, de armoede en de slechte gezondheidszorg niet worden aangepakt.

http://nos.nl/artikel/316406-marokko-loopt-niet-warm-voor-de-verkiezingen.html

24-11-2011, 19:34


Voor audiofragment:

http://nos.nl/artikel/316406-marokko-loopt-niet-warm-voor-de-verkiezingen.html