Bekijk volle/desktop versie : Mogelijk meer planeten met oceanen



24-10-2011, 09:42
Voor zover bekend is de aarde de enige planeet waar water voorkomt. Maar planeten met oceanen zouden wel eens op veel meer plaatsen in het heelal kunnen voorkomen. Sterrenkundigen hebben voor het eerst koude waterdamp gevonden in een planeetvormende schijf rond een jonge ster. 'Onze waarneming wijst erop dat er voldoende water is in de schijf om duizenden oceanen te vullen', aldus de Leidse astronoom Michiel Hogerheijde.

De bevindingen van hem en collega-onderzoekers verschijnen morgen in het prestigieuze wetenschappelijke tijdschrift Science.

In de schijf rond TW Hydrae, een ster op een afstand van 175 lichtjaar van ons zonnestelsel, bevinden zich kleine ijzige stofdeeltjes. De wetenschappers verwachten dat die in de komende paar miljoen jaar samenklonteren en op die manier planeten, planetoïden en kometen vormen. Als die kometen dan weer inslaan op droge planeten, kunnen ze hun watervoorraad afleveren en deze planeten zo voorzien van oceanen.





De auteurs denken dat eenzelfde situatie zich heeft voorgedaan tijdens de vorming van ons eigen zonnestelsel, 4,6 miljard jaar geleden. Deze nieuwe bevindingen kunnen als inspiratie dienen om op zoek te gaan naar andere aard-achtige planeten, waar ook leven mogelijk zou kunnen zijn.

De waarnemingen zijn gedaan met de Herschel, een telescoop die gelanceerd is in 2009 en die onder meer is ontworpen is om water te vinden.

(ANP/Redactie)
20/10/11 20u00

bron: http://www.ad.nl/ad/nl/1015/Gezondheid-wetenschap/article/detail/2979041/2011/10/20/Mogelijk-meer-planeten-met-oceanen.dhtml