Bekijk volle/desktop versie : Weet wat 'la illaaha illa Allaah' is!



18-10-2011, 13:08
In de Naam van Allaah, de Barmhartige, de Genadevolle

Voorzeker, alle Lof is aan Allaah. De Almachtige Heer der Werelden. Wij prijzen Hem, smeken om Zijn Hulp en zoeken Zijn vergeving. Ik getuig dat er niemand is die recht heeft op aanbidding behalve Allaah en ik getuig dat Muhammed Zijn dienaar en boodschapper is. Moge de vrede en de zegeningen van Allaah met zijn boodschapper zijn, met zijn familie, zijn metgezellen en een ieder die hem in vroomheid volgt tot aan de Dag des Oordeels.

Dit document is een korte uitleg van de Tawheed: 'La Ilaha Ila Allaah'. Veel mensen spreken de Shahaada dagelijks uit zonder dat zij weten wat dit inhoudt. Het is onmogelijk voor een persoon om over iets te getuigen waar hij geen kennis over bezit.

Tawheed is de boodschap waarmee elke boodschapper werd gezonden naar zijn volk. Wanneer een volk afdwaalde van de Tawheed zond Allaah een boodschapper naar hen, om hen te herinneren aan 'La Ilaha Ila Allaah'.

"En voorzeker, Wij zonden naar iedere gemeenschap een boodschapper (die zei), "Aanbidt Allaah en neem afstand van de Taghut." (Qor'aan 16:36)

Iedere boodschapper kwam dus naar zijn volk om hen te onderwijzen dat Allah de enige is die recht heeft op aanbidding en dat alles wat buiten Hem wordt aanbeden (taghut) verworpen moet worden. Insha Allah zal dit werkje voor veel personen een verduidelijking zijn van de Tawheed. Iemand die geen kennis heeft van de Tawheed kan geen moslim zijn.

Wanneer een persoon geen kennis heeft van de betekenis van 'La Ilaha Illa Allaah' zal deze persoon de zin uitspreken zonder dat het iets verandert in zijn leven. Het zal geen effect hebben op zijn hart, op zijn handelingen en op zijn omgeving. De onwetende over Tawheed zal er ook niet naar uitnodigen en zal onbewust doorgaan met het aanbidden van anderen naast Allaah, omdat hij geen kennis heeft over wat hij dient te verwerpen en wat hij hoort aan te nemen.

"Behalve wie van de Waarheid getuigen terwijl zij kennis hebben." (Qor'aan 43: 86).

Vandaar dat een persoon zonder kennis over 'La Ilaha Ila Allaah' geen moslim kan zijn.

Abdoel Latief Bin Abdoer-Rahmaan Bin Hasan Aal Ashaikh (moge Allaah genade met hem hebben) zei hierover:

"Muhammad Bin Abdul Wahaab (moge Allaah genade met hem hebben) zei: "Een ieder die de Shahaada uitspreekt zonder de betekenis ervan te kennen en zonder dat diegene zich overeenkomstig gedraagt of leeft is geen moslim. In feite zou het zelfs tegen hem gebruikt worden, in tegenstelling tot Al Karamiya; die beweren dat imaan is volbracht door alleen maar kennis of Al Jahmiyya; die beweren dat imaan is behaald door simpelweg te geloven." (Overgenomen en vertaald van Addurur Assaniyya 535/12)

Ook heeft hij gezegd: "Het is niet genoeg te beweren een moslim te zijn, of mondeling 'Laa ilaaha ilallaah' te verklaren. Wat Islaam echt betekent is het verklaren van Allah's Eenheid en volledige onderwerping aan Hem als het gaat om Heerschappij en aanbidding: in theorie en praktijk.'' (Addurar Assaniyya- Het Boek van Tawheed 264/2)

Het is daarom van uiterst belang dat wij kennis vergaren over tawheed en de kennis die we erover hebben vergaard te verspreiden, zodat de onwetendheid hierover verdwijnt. Tawheed is namelijk de sleutel tot het Paradijs en zonder tawheed zal men het paradijs nimmer kunnen binnentreden:

De boodschapper van Allah (Sal Allahu alaihi wa salam) heeft ook gezegd: "Ieder die oprecht 'La ilaha illa Allaah' getuigt; zal het Paradijs binnengaan." (Overgeleverd door Ahmed)