Bekijk volle/desktop versie : Tunesische moslims vallen televisiestation aan om vertoning Persepolis



09-10-2011, 19:07

Tunesische moslims vallen televisiestation aan om vertoning Persepolis




Citaat:
Ongeveer 300 salafistische moslims hebben vandaag een televisiestation in de Tunesische hoofdstad Tunis aangevallen, omdat die de animatiefilm Persepolis had uitgezonden. Volgens de islamisten schond het station de regels van de islam door Allah af te beelden.

Persepolis is een Iraans-Franse animatiefilm uit 2007. De film gaat over een meisje dat opgroeit tijdens de Iraanse revolutie. De film kreeg wereldwijd lovende kritieken en werd in 2007 bekroond met de juryprijs op het filmfestival van Cannes. De animatiefilm werd ook genomineerd voor een Oscar. In de film komt een scene voor waarin God zich aan hoofdpersoon Marji toont om haar een les in vergiffenis te geven.

Veel moslims geloven dat het verboden is om God af te beelden, zoals in bovengenoemde scene. Uit woede met de vertoning van de film op de televisie trokken vandaag ongeveer 300 streng gelovigen naar het kantoor van de tv-zender Nessma voor een protest. Daar bleef het niet bij; de islamisten probeerden het station in brand te steken, maar de massaal aanwezige politie verhinderde dat. Zeker 50 mensen werden opgepakt. Een onbekend aantal mensen raakte gewond.

'Het zijn extremisten die een nieuwe dictatuur willen vestigen', zei Nabil Karoui, de directeur van de tv-zender Nessma. 'Onze zender staat voor vrijheid, vooruitgang en democratie. Daar verandert dit niks aan. We gaan door met onze onafhankelijke koers.'

Spanningen
Sinds de Tunesiërs afgelopen januari de dictator Zine al-Abidine Ben Ali verdreven zijn er veel politieke en religieuze spanningen in Tunesië. Conservatieve moslims, die tijdens het regime van Ben Ali onderdrukt werden, gaan regelmatig de straat op om actie te voeren voor hun geloof.

Deze week waren universiteiten het doelwit van protesten van de conservatieve moslims. Donderdag en gisteren bestormden enkele honderden conservatieve moslims een universiteit in de Tunesische stad Sousse. Tot hun woede had de academie een vrouw geweigerd wegens haar gezichtsbedekkende sluier. 'De rector van de universiteit werd met extreem geweld aangevallen door religieuze extremisten', zei een universiteitsmedewerker.

Als reactie hierop kwam er meteen een tegendemonstratie. 200 vrouwen protesteerden in de hoofdstad Tunis tegen de 'krachten van de achteruitgang en het radicalisme'. Dat leidde vandaag weer tot acties van de strenge gelovigen. Enkele honderden van hen kwamen vandaag bijeen op de campus van een universiteit in de hoofdstad Tunis. Later trok de menigte naar een noordelijker gelegen arbeidersbuurt. Daar raakten de voornamelijk jonge betogers en enkele honderden agenten slaags. De demonstranten vielen agenten aan met onder meer stenen, stokken en messen. Een onbekend aantal mensen raakte gewond.

Op 23 oktober kiezen de Tunesiërs een Grondwetgevende Vergadering. Die moet een nieuwe grondwet opstellen. De islamistische partij Ennahda lijkt de verkiezingen te gaan winnen.
http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/2960095/2011/10/09/Radicale-Tunesische-moslims-vallen-televisiestation-aan-om-vertoning-Persepolis.dhtml

Alhamdoelilaah Tunesië leeft!

09-10-2011, 19:10


Die film bevat hele zware Godslasteringen.

09-10-2011, 23:33
Alweer die baarden. Arme kerels. Ze hebben niets anders.

10-10-2011, 22:07
[video=youtube;hsKpYZgUGnQ]http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=hsKpYZgUGnQ#at=24[/video]