Abracadaver
28-09-2011, 10:26
Citaat:
De grootse garnalencocktail ter wereld is niet langer in Nederland bereid, maar in de Mexicaanse haven Mazatlán, circa 800 kilometer ten noordwesten van Mexico-Stad. Daar is dinsdag door een schare koks en honderden medewerkers een garnalencocktail van 538,5 kilo klaargemaakt.
De Mexicanen laten zo het vorige record in het Guinness Book of Records ver achter zich. Dat record was een garnalencocktailtje van 116 kilo dat in 2010 in Nederland was klaargemaakt.
De Mexicaanse koks hadden de beschikking over een speciaal voor de feestelijke gelegenheid gefabriceerd kristallen glas van bijna 2 meter hoog. Het belangrijkste ingrediënt was vanzelfsprekend de garnaal die met 500 kilo het voorgerecht domineerde. Daarnaast gebruikten de koks onder meer sla en sauzen zoals tabasco.
bron: http://www.depers.nl/opmerkelijk/599230/Grootste-garnalencocktail-niet-Nederlands.htmlDe Mexicanen laten zo het vorige record in het Guinness Book of Records ver achter zich. Dat record was een garnalencocktailtje van 116 kilo dat in 2010 in Nederland was klaargemaakt.
De Mexicaanse koks hadden de beschikking over een speciaal voor de feestelijke gelegenheid gefabriceerd kristallen glas van bijna 2 meter hoog. Het belangrijkste ingrediënt was vanzelfsprekend de garnaal die met 500 kilo het voorgerecht domineerde. Daarnaast gebruikten de koks onder meer sla en sauzen zoals tabasco.
Soms halen we onze neus op voor een oubollige hap , maar vergeet niet dat sommige van die uncoole gerechtjes verschrikkelijk lekker zijn. Bovendien roepen ze vaak heel mooie herinneringen op. Een ouderwetse garnalencocktail is daar een perfect voorbeeld van.
extra materiaal: glazen of kristallen coupes om de cocktail in te serveren
Dit gerecht kan je al op tafel zetten vanaf €4,5 per persoon.
De ingrediënten in dit recept zijn voor 4 personen. Wil je dit voor meer of minder personen klaarmaken? Dat kan: 1 persoon 2 personen 4 personen 6 personen 8 personen
ingrediënten
voorbereiding:
•1 kg ongepelde grijze garnalen
•2 eieren
•2 tomaten
•1 kropsla
de cocktailsaus:
•4 eetlepels mayonaise
•1 eetlepel ketchup
•1 dl room
•1 eetlepel whisky
•tabasco
de cocktail samenstellen (vlak voor het serveren):
•1 citroen
bereiding
voorbereiding:
•Pel de grijze garnalen en hou de kopjes bij. (Vries de garnalenkopjes in; je kan die nog gebruiken voor andere bereidingen.)
•Kook de eieren net niet hard (6 à 7 minuten kooktijd) en koel ze af onder koud stromend water.
•Was de kropsla en gebruik voornamelijk het knapperige hart van de sla. Dat is het smakelijkste stukje groen.
•Breek het hardere steeltje van de slabladeren af.
•Laat de sla goed uitlekken en zet ze opzij.
de cocktailsaus:
•Schenk de room in een mengkom en klop deze half op met een garde (luchtig maar lopend).
•Meng de mayonaise onder de licht opgeklopte room en voeg er de ketchup, het scheutje whisky en enkele druppels tabasco aan toe.
de cocktail samenstellen (vlak voor het serveren):
•Snij de gekookte eieren in halfjes en snipper de slablaadjes in heel fijne reepjes.
•Versnij het tomatenvlees in kleine blokjes.
•Gebruik ouderwetse glazen of kristallen coupes om de garnalencocktail in te serveren.
•Schik in elk glas een bodem van reepjes kropsla en schep daarover een portie tomatenblokjes.
•Strooi hierover een royale portie garnalen, lepel er wat cocktailsaus over en werk elke coupe af met een schijfje citroen.
•Serveer meteen.
Bij gebrek aan goede topics maar weer eens een van mij...