Bekijk volle/desktop versie : Familie slachtoffers 'Bloody Sunday' krijgen eindelijk schadevergoeding



23-09-2011, 09:49
http://www.hln.be/hln/nl/960/Buitenland/article/detail/1322910/2011/09/22/Familie-slachtoffers-Bloody-Sunday-krijgen-eindelijk-schadevergoeding.dhtml


Citaat:
Familie slachtoffers 'Bloody Sunday' krijgen eindelijk schadevergoeding

De Britse regering heeft in een brief aan de gezinnen beloofd schadevergoedingen te betalen aan familieleden van de slachtoffers van 'Bloody Sunday' in Noord-Ierland, toen het Britse leger dertien mensen doodschoot op een vreedzame betoging in 1972 in Londonderry.

"We erkennen het leed waarmee deze gezinnen sinds bijna 40 jaar kampen, alsook dat de leden van de gewapende troepen verkeerd hebben gehandeld", aldus het ministerie van Defensie in een mededeling. "De regering betreurt dit ten zeerste", aldus het ministerie, dat eraan toevoegt dat de uitbetalingen starten van zodra de "wettelijke verantwoordelijkheid is vastgelegd".

Een rapport van 5.000 pagina's, dat uit twaalf jaar van onderzoek resulteerde, concludeerde vorig jaar dat het leger verantwoordelijk was voor de dodelijke schietpartij. Volgens de conclusies hadden de soldaten op de katholieke betogers geschoten, niet teruggeschoten. De betogers, die voor gelijke rechten voor katholieken en protestanten manifesteerden, waren niet gewapend. Het leger bleef bovendien schieten terwijl de betogers wegvluchtten of op de grond lagen. (belga/vsv)
hln.be kon tenminste de naam Derry gebruikt hebben en niet Londonderry

23-09-2011, 11:05


Dat ze daar zo lang voor nodig hadden...

23-09-2011, 11:09

Citaat door hork:
Dat ze daar zo lang voor nodig hadden...
Yep dat is waar en het feit dat de schutters of toch minstens de officieren van die Para-eenheid zich niet moeten verantwoorden is ook spijtig.