Bekijk volle/desktop versie : ~ liefde in de Islam ღ



05-09-2011, 20:44



islam is de godsdienst van liefde en barmhartigheid. Veel ayah's (verzen in de Koran) en veel overleveringen van de Profeet benadrukken het belang van liefde in het leven van de moslims..

Allah (s.w.t.) Zegt in de Koran (vertaling):

En het behoort tot Zijn Tekenen dat Hij voor jullie uit jullie eigen echtgenotes heeft geschapen, opdat jullie bij hen rusten en Hij heeft tussen jullie liefde en barmhartigheid doen ontstaan. Voorwaar, daarin zijn zeker Tekenen voor een volk dat nadenkt (Surah 30 : Ayah 21).

Dit is een geweldige ayah die kort maar zeer krachtig de ware relatie tussen de echtgenotes omschrijft en die mensen tot het denken zet, opdat zij misschien Allah (s.w.t.) dankbaar zullen zijn voor Zijn gunsten.

Onze Profeet vzmh zegt:

"Er zijn drie eigenschappen als iemand die heeft zal hij daarmee de zoetheid van het geloof ondervinden:
dat hij van Allah (s.w.t.) en Zijn Profeet het meest houdt dan van wie of wat dan ook, dat als hij een persoon liefheeft hem puur omwille (van het behagen) van Allah (s.w.t.) lief moet hebben en dat hij het verafschuwt om terug te vallen in kofr (ketterij), nadat Allah (s.w.t.) hem daarvan heeft gered, zoals hij het verafschuwt om in het Vuur geworpen te worden".

[Overgeleverd door Bukhari en Moslim]


05-09-2011, 20:48


1. Liefde is een natuurlijke behoefte voor iedereen

Iedereen heeft liefde nodig. Liefde is een aangeboren eigenschap bij de mens. Een moeder hoeft er niet over na te denken of ze van haar kind moet houden of niet. Hetzelfde geldt eigenlijk voor het kind zelf.
Liefde is een soort warmte die de verschillende relaties tussen mensen vers houdt en beschermt tegen bederf.
Deze warmte is dus noodzakelijk voor het overleven van de goede relaties.
Echter moet liefde toch binnen de perken blijven -deze warmte mag dus de kamertemperatuur niet overschrijden, maar ze mag ook niet tot het vriespunt gaan dalen- anders kan het tot bederf leiden.

Denk bijvoorbeeld aan iemand die ontzettend veel van zijn vrouw houdt en die alles wat ze hem dicteert ook uitvoert ongeacht of dat nou goed is voor hem en anderen of niet, zo iemand kan door deze blinde liefde een gevaar zijn voor zichzelf en voor andere mensen, want het kan zo zijn -als het gaat om een slechte vrouw- dat zij hem opdraagt zonden te begaan die zijn ondergang kunnen betekenen.


Liefde is niet altijd gebaseerd op of verbonden aan de seksuele drift zoals sommigen beweren.

Dat er tegenwoordig mensen zijn die dit soort ideen dragen laat zien hoe erg het gesteld is met de mensheid en dat shaitan er toch in geslaagd is om de menselijke aanleg bij veel mensen te misvormen. Moge Allah (s.w.t.) ons allemaal behoeden!

05-09-2011, 20:48
bedankt voor het plaatsen schat

05-09-2011, 20:50
2. Liefde is verschillend afhankelijk van het soort relatie

Liefde verschilt volgens het soort relatie dat tussen de verschillende personen bestaat.
Niemand twijfelt eraan dat de liefde die men voor de Schepper (Allah (s.w.t.) is geen mens heeft anders is dan de liefde die men voor de moeder heeft en dat deze laatste weer verschilt van de liefde die men voor de echtgenote/ echtgenoot koestert: vooral de gevoelens die daarmee gepaard gaan zijn verschillend.

De 'kleur' van de verschillende 'warmtes' is dus niet dezelfde!
Het is verplicht voor de moslim om deze 'kleuren' te kunnen onderscheiden en niet 'kleurenblind' te zijn!
Moge Allah (s.w.t.) ons allemaal behoeden, Amien.

05-09-2011, 20:51



Citaat door chicasafira:
bedankt voor het plaatsen schat
Graag gedaan
xx

05-09-2011, 20:51
Moge Allah mij vergeven wanneer ik fouten heb gemaakt en Allah weet het beste!

10-09-2011, 14:37
Upp
Bedankt voor het plaatsen zuster
Moge Allah je hiervoor belonen
Wasalaam

11-09-2011, 14:05
Allahouma amien..