Bekijk volle/desktop versie : Marokko schrijft zich in voor het Eurovisie Songfestival 2012



24-08-2011, 03:37
Morocco bids to take part in Eurovision
Wed 03 August 2011 11:43 GMT | 13:43 Local Time

Morocco has applied to take part in the 2012 Eurovision Song Contest, which will be held in Baku.
The North African country took part in Eurovision in 1980, coming second to last with popular singer Samira Bensaid's Bitaqat Hob, Gun.Az reported.
Moroccan public broadcaster SNRT, which is a member of the European Broadcasting Union, decided against further participation in the contest following the ignominious defeat.
A new Moroccan channel, 2M TV, is keen to participate in Eurovision, however.
Countries are still confirming their participation in Eurovision 2012.
News.Az

Bron: news.az

Het is verrassend dat Marokko terugkeert op het Eurovisie Songfestival. Of komt Marokko terug omdat er een kans is dat Israël vanwege een Israëlische feestdag, die op de datum van de finale valt, zich terugtrekt? In dat geval ligt het in de lijn van verwachtingen dat er ook interesse komt uit andere landen als Libanon, Tunesië en Jordanië.

Marokko debuteerde in 1980 op het Songfestival in Den Haag met het nummer "Bitaqat hub", gezongen door Samira Bensaïd. Het bereikte met zeven punten de achttiende en één-na-laatste-plaats. Het was vooralsnog de laatste deelname van Marokko. Marokko heeft altijd bezwaren gehad tegen het deelnemen aan het Songfestival omdat Israël meedeed. In 1980 deed Israël dan ook niet mee.

Verder is het ook mogelijk dat landen als Montenegro en Andorra (landen die tot 2009 deelnamen), Luxemburg (het land dat in 2010 terug wilde keren), Liechtenstein (het land dat wil debuteren) en andere landen terug gaan keren of gaan debuteren op het festival dat in Baku wordt gehouden.

De officiële afzegging van Israël vanwege een feestdag op de dag van de finale is er nog steeds niet geweest en ook Armenië, de aartsvijand van Azerbeidzjan, heeft aangegeven toch mee te gaan doen. Over Portugal is er nog onduidelijkheid, er is een mogelijkheid dat Portugal niet meedoet in verband met de privatisatie van de nationale omroep. Ervan uitgaande dat er geen afzeggingen zijn, zou dat het totale deelnemersaantal op 45 brengen, het hoogste in de geschiedenis van het Songfestival. De landen die hierbij ook nog zouden kunnen terugkeren of debuteren, zijn nog uitgezonderd. Zal dit op termijn tot een derde halve finale of een andere oplossing leiden, die noodzakelijk schijnt wanneer het deelnemersaantal systematisch oploopt?

Landen hebben nog de mogelijkheid zich terug te trekken. Het is echter niet heel gebruikelijk. Er is een mogelijkheid, dat als Israël toch mee gaat doen, Marokko zich terugtrekt. Aan de andere kant heeft Israël nu nóg meer reden om af te zeggen. Dat betekent weer dat er andere Arabische landen zich in kunnen gaan schrijven. Natuurlijk is er ook het scenario denkbaar dat beide landen op het Eurovisie Songfestival verschijnen.