Bekijk volle/desktop versie : Vasten twee vraagjes



10-08-2011, 13:28
Hallo allemaal,

Ik van plan om na de ramadan nog veel meer te gaan vasten, misschien zelfs heel het jaar door. Maar ik heb wel tee vraagjes : op welke dagen mag je niet vasten en wat zijn de beloningen voor het hele jaar door vasten?

mvg

11-08-2011, 01:45


Assalamu 3ALAJKOM

Maandag en donderdag zijn goede dagen om te vasten. En als ik het goed heb de 14e, 15e, 16e van elke islamitische maand. Beter niet op een vrijdag vasten, want dat is ieud elmominien.

Groetjes,

11-08-2011, 13:03
als je een jaar vast dan krijg je extra ghesanet.

11-08-2011, 18:26
bedoel je hele jaar iedere dag, of bedoel je het komende jaar vaker te vasten insaallah, zoals bij ashoera etc?

17-08-2011, 10:09


elke dag

18-08-2011, 14:47
Hele jaar vasten, is dat wel toegestaan???

18-08-2011, 23:21
het is volgens mij niet toegestaan om een heel jaar te vasten, doe dan om de dag, of maandag en donderdag en 14, 15 en 16de van de maand, allahoe a3lem. Moge Allah je belonen voor je intentie.

19-08-2011, 02:58
Nee hele jaar vasten mag niet.

Vasten
(Soorten van vasten)



De woorden die in de Arabische taal gebruikt worden voor vasten zijn: “Saum” en Siyâm”. Deze woorden zijn synoniem en betekenen letterlijk “Het zich onthouden”.

Volgens de Fiqh, de leer m.b.t. de religieuze voorschriften, betekent vasten: “Het zich onthouden van eten, drinken, roken, en geslachtsgemeenschap, alsmede van algemeen verboden handelingen en ook het zich onthouden van het uitspreken van woorden die verboden (haram), afgeraden (makroeh) en zinloos zijn”.



1. Verplicht vasten



vasten gedurende Ramadhân is verplicht voor elke moslim. In de Qor’aan staat:

“O gelovigen, het vasten is een plicht voor u zoals het een plicht was voor degenen die vóór u leefden, opdat u zich voor het kwaad zult hoeden.”



2. Vrijwillig vasten in de maand Sjawwâl


De maand Sjawwâl is de tiende maand van de Islamitische jaartelling en volgt op de maand Ramadân. Nadat men het feest van het verbreken der vasten, Eid-oel-Fitr (suikerfeest), gevierd heeft, en indien men er toe in staat is, wordt het in deze maand aangemoedigd de zes dagen van Sjawwâl vrijwillig te vasten. In een overlevering van Aboe Ayoeb Al-Ansari heeft Rasoel-Allah gezegd:

“Degenen die Ramadân vast, en vervolgens zes dagen vast in Sjawwâl, voor diegene wordt beschouwd alsof hij zijn hele leven heeft gevast.”

(Hadith Al-Djma’a, behalve Buchari en Al-Nasa’i)



In de Qor’aan staat:

“Eén goede daad staat gelijk aan tien goede daden (in het Hiernamaals).“



Uitleg: Iedere goede daad in de Islam wordt vertienvoudigd. De Ramadaân is bij Allah gelijk aan tien maanden, net zoals de zes dagen van Sjawwâl gelijk zijn aan zestig dagen, dus twee maanden. Daarom vormen deze twee samen één jaar.

Wie deze vorm van vasten ieder jaar concequent nakomt, voor diegene is het alsof hij/ zij zijn/ haar hele leven gevast heeft!!

De hasanat (zegeningen) worden niet berekend tijdens de zes dagen van de Sjawwâl, tenzij je eerst de fard (verplichte) dagen van de Ramadân afmaakt. (je inhaal dagen i.v.m. bijv.menstruatie, ziekte enz.). Dus diegene die nog inhaal dagen hebben van de Ramadân, moeten deze eerst afmaken vóórdat ze aan de zes dagen van Sjawwâl gaan beginnen. (Fiq-us-Soenna)

19-08-2011, 02:59
3. Vasten in Moeharram, aanbevolen


Het is ook aanbevolen voor moslims om de tiende dag van Moeharram, de eerste maand van de Islamitische kalender, te vasten. In een overlevering van Aboe Hoerairah: “De Profeet heeft gezegd: “De beste vasten na Ramadân is in Allah’s maand Moeharram. En de beste shalât na het voorgeschrevene is de nacht-Shalât.”



Het is bekend dat Môesa (Mozes) op die dag de Joden van Egypte naar Palestina geleid heeft, waardoor ze bevrijd werden van onderdrukking en martelingen. De Profeet Mohammed heeft daarom de moslims aangemoedigd op die dag te vasten uit dankbaarheid aan Allah .



Van Ibn Abbâs: Toen de Profeet naar Medina kwam zag hij dat de Joden op âsjoerâ’-dag vasten. Hij vroeg hun waarom, en zij antwoordden: “Vandaag is voor ons een goede dag. Het is de dag dat Allah de Israëlieten redde van hun vijand, daarom vaste Môesa op deze dag.” Daarop vaste de Profeet op de âsjoerâ’-dag en zei dat wij dat ook moesten doen.



In een overlevering van Aïsjah: “Vóór de Isam vasten de Qoeraisjieten op âsjoerâ’-dag, en de Profeet deed dat ook. Toen hij naar Medina geëmigreerd was vaste hij ook op die dag en zei dat wij dat ook moesten doen. Maar toen later het vasten in de maand Ramadân verplicht werd gesteld zei hij: “Wie voortaan op âsjoerâ’-dag wil vasten moet dat doen, en wie het wil laten die moet het laten.”

(Allen van Buchari en Muslim)



4. Vasten in Sja’bân, aanbevolen


De moslims worden ook aangespoord gedurende de maand Sja’bân, de maand voorafgaande aan de Ramadân, te vasten. De Boodschapper van Allah vaste veel in deze maand. Aïsjah heeft gezegd: “Ik heb de Profeet nooit zoveel vrijwillig zien vasten als in de maand van Sja’bân. Soms vaste hij een groot deel van Sja’bân, soms gedurende de gehele maand.”


Oemm-i-Salma heeft gezegd: “Ik heb de Profeet nooit twee maanden achter elkaar zien vasten, behalve tijdens Sja’bân en Ramadhân.”

(beiden van Buchari en Muslim)


Het is vooral aanbevolen de vijftiende dag van deze maand te vasten, de dag voorafgaande aan de nacht van “Barât”, de nacht van verzoening en vergiffenis.



5. vasten in Dzoel-Hidjah

De negende dag van de maand van de Hadj (bedevaart) wordt er ook door veel moslims, die niet aan de hadj (bedevaart) deelnemen, gevast. Dit is de dag die voorafgaat aan het Offerfeest.

19-08-2011, 03:00
6. Aanbevolen extra vasten


Verder is het aanbevolen te vasten op dagen dat de Boodschapper van Allah gevast heeft. Hij vaste minimaal drie dagen per maand, vooral op maandag en donderdag en op de “Witte nachten”, de nachten dat de maan vol is. De 13e, 14e en 15e nacht van de maanmaand.

Eens werd aan de Boodschapper verteld over een vrouw die overdag vaste en ’s nachts bad. Hij liet de vrouw bij zich komen en zei:

“Je moet jezelf niet beproeven met meer dan je gemakkelijk kan volbrengen. Allah zal niet moe worden doordat je te veel van jezelf vergt. Allah houdt van datgene waarin wij regelmatig kunnen zijn.”

(Buchari en Muslim)



7. Verboden vasten



Het is moslims verboden te vasten op de twee dagen grote feestdagen, Eid-Oel-Fitr (suikerfeest) en Eid- Oel-Adha (offerfeest, slachtfeest), het feest van het verbreken der vasten en het Offerfeest. Dit zijn de dagen van geluk en vreugde en van dankbaarheid aan Allah .



Het is ook ongewenst dat moslims het hele jaar door zouden vasten of om alleen op vrijdag te vasten. Alleen als men de dag ervoor of erna vast (zaterdag en/of zondag) dan is het wel toegestaan, maar alleen op vrijdag vasten is niet toegestaan.



8. Vasten om iets goed te maken


Er doen zich gelegenheden voor dat moslims moeten vasten bij wijze van boetedoening. Als een moslim in het bedevaartseizoen naar Mekka reist en de Hadj (bedevaart) verricht, moet hij een dier offeren op de eerste dag van het Offerfeest. Als de pelgrim dit niet kan volbrengen, moet hij/ zij drie dagen vasten, in de omgeving van Mekka en bij terugkomst thuis nog eens zeven dagen. Ook als hij een dier dood tijdens de Hadj (bedevaart) moet hij / zij vasten. De moslim die een eed verbreekt, moet 10 armen voeden. Als hij/ zij daat toe niet in staat is, moet hij/ zij moet hij/ zij drie dagen vasten. Als een moslim bewust Het vasten van de Ramadân verbreekt, door te eten, drinken of de coïtus (geslachtsgemeenschap), moet hij/ zij die dag inhalen en daar bij wijze van straf zestig dagen aan toevoegen. Als hij/ zij hier fysiek niet toe in staat is, moet hij/ zij zestig armen één dag voeden (of één arme zestig dagen).


TOT SLOT: Als men tijdens het vrijwillige vasten bij iemand op bezoek gaat en diegene vindt het vervelend of jammer dat je vast, bv omdat ze uitgebreid voor je hebben gekookt of iets derfelijks, dan is het toegstaan het vasten te verbreken.



LET OP!! Dit geldt alleen voor het vrijwillige vasten en niet voor het vasten tijdens de Ramadhân.

19-08-2011, 03:00

Citaat door virtual-lady:
het is volgens mij niet toegestaan om een heel jaar te vasten, doe dan om de dag, of maandag en donderdag en 14, 15 en 16de van de maand, allahoe a3lem. Moge Allah je belonen voor je intentie.
klopt hele jaar mag niet maar het is 13 14 15de