Bekijk volle/desktop versie : Kosten bezoek paus Wereldjongerendagen ergert Spanjaarden



09-08-2011, 11:45
De kosten van het bezoek van de paus aan de Wereldjongerendagen die deze maand in Madrid georganiseerd worden, zijn een doorn in het oog van vele Spanjaarden. Het nog altijd zwaar katholieke land ergert zich niet zozeer aan het evenement zelf, maar wel aan het exuberante prijskaartje dat aan het pauselijke bezoek hangt. En de kritiek zwelt de laatste dagen alleen maar aan, nu Spanje terecht is gekomen in één van de zwaarste economische crises in de geschiedenis van het land.

Naar verwachting zullen circa één miljoen gelovige jongeren afzakken naar de Spaanse hoofdstad waar het festival van 16 tot en met 21 augustus zal plaatsvinden. De paus zal zijn jeugdige achterban de laatste vier dagen met verschillende publieke optredens vereren. De infrastructuur die dit bezoekje echter vergt, hebben een prijskaartje van zo'n 60 miljoen euro. Dat meldt persbureau AFP vandaag.

Dat bedrag houdt nog geen rekening met de kosten voor de inzet van het leger, die onder meer de slotmis op de laatste dag in goede banen moet leiden. Naar verwachting zal de mis om en nabij de 900.000 jong-gelovigen aantrekken.

'De Wereldjongerendagen worden voor 80 procent betaald door de deelnemers en voor 20 procent door particuliere giften en donaties van bedrijven' aldus de directeur van het festival tegen AFP.

Extravagant
Al vier maanden lang zijn meer dan duizend mensen bezig met het opbouwen van de Wereldjongerendagen. Veel Spanjaarden ergeren zich aan de extravagantie van het project, zeker nu het land het epicentrum is geworden van een wereldwijde economische crisis die Spanje op haar grondvesten doet daveren.

Ongeveer 150 organisaties hebben al opgeroepen tot een protestmars op 17 augustus in Madrid. Slogans als 'Het bezoek van de paus, niet met mijn belastinggeld' moeten de onvrede van de demonstranten aan de wereld tonen.

Ook zwelt de roep om een boycot van de honderden sponsors steeds meer aan. Onder meer McDonalds, Coca Cola en grote Spaanse multinationals zoals Telefonica en de bank Santander vallen hieronder. De organisaties hekelen de steun van de Spaanse overheid aan deze bedrijven, dat het evenement heeft omschreven als 'van buitengewoon publiek belang' waardoor de overheid hen fiscale voordelen biedt door hun steun aan het evenement.

Kerkelijk protest
De onvrede heeft zelfs de Kerk bereikt. 'Deze bedrijven laten veel te wensen over. Het zijn zij die, met behulp van internationaal kapitaal, aan de basis van de economische crisis staan' aldus vader Evaristo Villar, een van de leiders van het kerkelijk protest. Villar protesteert samen met nog 120 andere Madrileense priesters tegen de samenwerking van de overheid met deze bedrijven, op het moment dat er moet gesneden worden in de sociale voorzieningen en de salarissen van ambtenaren.

Villar heeft eveneens aangegeven op 17 augustus de straat op te gaan. 'In crisistijden als deze, zou de Kerk juist het voorbeeld van soberheid moeten geven . In juni heeft de gemeente Madrid het onderwijsbudget met 40 miljoen euro gekort. Dat is ongeveer het budget voor de Wereldjongerendagen.'

De organisatoren van het evenement hebben zich verdedigd door de bijdrage van 20 procent te vergelijken met de veel hogere kosten van de Wereldjongerendagen 2008 in Sydney. 'We hebben grote moeite gedaan om juist te versoberen'dixit een woordvoerder van het festival.

'Bovendien zijn hedendaagse jongeren dol op grote evenementen en gebruikt de Kerk alle mogelijke middelen om de boodschap van Jezus Christus uit te kunnen dragen' aldus de organisatie tegen AFP.
(Elise Kuit/ AFP)

http://www.parool.nl/parool/nl/225/BUITENLAND/article/detail/2842706/2011/08/09/Bezoek-paus-Wereldjongerendagen-ergert-Spanjaarden.dhtml

09-08-2011, 18:04


Dus ca. 60 euro per deelnemer, en dat voor 5 dagen ... an sich een schijntje.