Bekijk volle/desktop versie : Maleisië: Ramadanreclame van de buis om 'beledigende' inhoud voor niet-moslims



03-08-2011, 15:49
03-08-11 15:26 uur
Een Maleisische tv-zender is gestopt met het uitzenden van reclameboodschappen over de Ramadan, omdat kijkers hebben geklaagd dat ze beledigend zijn voor niet-moslims. De filmpjes zouden een stereotype beeld geven van Chinezen en hen Islamitische gebruiken opleggen.

De drie reclames werden recentelijk uitgezonden om kijkers eraan te herinneren dat de Ramadan weer begint. De bevolking van Maleisië bestaat voor twee derde uit moslims, die sinds maandag tussen zonsopgang en zonsondergang niet eten.

In een dertig seconden durend filmpje is een Chinees meisje te zien dat eet, terwijl moslims toekijken. In een andere draagt het meisje een mouwloze blouse en in de laatste schreeuwt ze naar de eigenaar van een kraam. De filmpjes worden gevolgd door boodschappen die erop aandringen de Ramadan te respecteren door niet in het openbaar te eten, bedekkende kleding te dragen en niet luidruchtig te zijn.

Kijkers, waaronder moslims, klaagden over de reclames omdat ze een stereotype laten zien over de Chinese minderheid en omdat ze Islamitische gebruiken opleggen op niet-moslims. Religie is een gevoelig onderwerp in het multiculturele Maleisië, met Chinese en Indiase Boedhisten, Christenen en Hindoeïsten. Sommigen riepen op de tv-zender te boycotten.

'8TV, wil je ons zeggen dat wij Chinezen de Ramadan of onze Islamitische vrienden niet respecteren?', schrijft Yee Shan Shan, een kijker, op de Facebook-pagina van de zender. Azrul Mohamad Khalib zei dat vasten gaat om discipline, empathie en solidariteit, niet om 'anderen je wil opleggen'.

De zender is gestopt met het uitzenden van de reclames en verontschuldigde zich ervoor. 'De boodschap was niet bedoeld om personen nationaliteiten of geloofsovertuigingen te beledigen. Het is een vergissing, waarbij een klein beetje humor verkeerd is begrepen en wat heeft geleid tot zorg', aldus de zender op Facebook.

In september moest een andere Maleisische zender een Islamitische reclameboodschap schrappen, omdat er werd geklaagd dat de boodschap beïnvloed leek te zijn door kerstmis en de kerstman. (Redactie)

http://www.parool.nl/parool/nl/266/RELIGIE/article/detail/2835061/2011/08/03/Ramadanreclame-van-de-buis-om-beledigende-inhoud-voor-niet-moslims.dhtml

http://www.youtube.com/watch?v=93zYyNEtkyk
[video=youtube;93zYyNEtkyk]http://www.youtube.com/watch?v=93zYyNEtkyk[/video]

03-08-2011, 15:51


Altijd maar provoceren die Chinezen

03-08-2011, 15:54
Deze reclamespotjes verkies ik tot belachelijkste en stomste reclame's van het jaar 2011, 2012, 2013 en 2014. Het slaat werkelijk nergens op.