Bekijk volle/desktop versie : Passiviteit en luiheid.



Pagina's : [1] 2

01-08-2011, 20:20

Citaat:
Wees niet te lui om hierop te klikken. Het is de moeite waard.
[video=youtube;tFvkNX4adWY]http://www.youtube.com/watch?v=tFvkNX4adWY[/video]

01-08-2011, 20:28


Bekijk de video met oprechte intentie en zet daarmee de stap om jezelf te bevrijden van passiviteit en luiheid jegens jouw Heer. Insha' Allaah.

01-08-2011, 23:37
UPP

loook at all thoseeeeee video's

02-08-2011, 00:15

Citaat door dromen_:
Up


Citaat door sweetmocrogirl:
UPP

loook at all thoseeeeee video's
Shokran voor het uppen.

En indd, mooie leerzame video's. Moge Allah hen belonen.

02-08-2011, 14:38


De dag van een moslim in de Ramadan:
De moslim begint zijn dag met een maaltijd vóór het Fajr gebed. Het is beter om deze maaltijd uit te stellen tot het laatst mogelijke moment van de nacht. Daarna maakt de moslim zich klaar voor het Fajr gebed vóór de gebedsoproep (adhaan). Dus verricht hij de kleine wassing thuis en gaat naar de moskee vóór de gebedsoproep.

Als hij de moskee binnentreedt, bidt hij twee gebedseenheden (raka’aat) als begroeting van de moskee. Dan gaat hij zitten en houdt zich bezig met het verrichten van smeekbedes, of het lezen van de Qur'aan, of het gedenken van Allah, totdat de gebedsoproeper oproept tot het gebed. Hij herhaalt wat de gebedsoproeper zegt, en zegt de smeekbede overgeleverd van de profeet, Allah’s vrede en zegeningen zij met hem, die na de gebedsoproep gezegd dient te worden. Dan bidt hij twee gebedseenheden welke aanbevolen zijn vóór het Fajr-gebed, daarna houdt hij zich bezig met smeekbedes en het lezen van de Qur'aan tot de tweede gebedsoproep (iqaamah) voor het gebed wordt gedaan. Hij is in een staat van gebed, zolang hij wacht op het gebed.

Na het verrichten van het gezamenlijke gebed, gedenkt hij Allah zoals dat is voorgeschreven na het eind van het gebed. Daarna als hij wil, blijft hij in de moskee zitten tot de zon is opgekomen, om Allah te gedenken en de Qur'aan te lezen, dat is wat de profeet (Allah’s vrede en zegeningen zij met hem) gewend was te doen na het Fajr-gebed.

Vervolgens – ongeveer een kwartier nadat de zon is opgekomen - kan hij als hij dat wil, het Duha gebed bidden met een minimum van twee gebedseenheden, en dat is toegestaan. Of als hij wil, kan hij het uitstellen totdat de gewenste tijd is aangebroken, als de dag warmer is en de zon hoger aan de hemel staat, dat is beter.

Dan als hij wil, kan hij slapen om zich voor te bereiden om naar het werk te gaan, en hij kan de intentie hebben om te slapen om zich te versterken voor aanbidding en de kost te verdienen, zodat hij zal worden beloond insha Allah. Hij zou ook de etiquette van het slapen moeten volgen, zoals dat in de sharia is voorgeschreven, zowel in daden als woorden.

Dan gaat hij werken, en wanneer de tijd voor het Dohr gebed aanbreekt, gaat hij vroeg naar de moskee, voor de gebedsoproep of onmiddellijk erna, en hij zou klaar moeten staan om vooraf te bidden. Dus hij bidt vier gebedseenheden verdeeld in twee gebeden, de reguliere Sunnah voor Dohr. Daarna is hij bezig met het lezen van de Qur'aan totdat de tweede gebedsoproep wordt gedaan, en bidt hij het gezamenlijke gebed, dan bidt hij twee gebedseenheden, de reguliere Sunnah na Dohr.

Dan, na het gebed gaat hij en maakt van zijn werk af wat er is overgebleven, totdat het tijd is om het werk te verlaten. Als er nog een lange tijd is tot het ‘Asr gebed is, kan hij rusten. Maar als er niet genoeg tijd is en hij vreest dat als hij slaapt het 'Asr gebed zal missen, kan hij iets geschikts doen totdat de tijd voor 'Asr aanbreekt, zoals naar de markt gaan om wat dingen te kopen die zijn familie nodig heeft of iets dergelijks. Of hij kan rechtstreeks naar de moskee gaan als hij klaar is met zijn werk, totdat hij 'het Asr gebed heeft gebeden.

Dan na 'Asr, hangt het af van zijn omstandigheden. Als hij in de moskee kan blijven en zich bezig houdt met het lezen van de Qur'aan, is dit een geweldige mogelijkheid. Maar als vermoed is, dan moet hij in deze tijd rusten, zodat hij voorbereid is om de nachtgebeden (Taraweeh) te bidden 's nachts.

Voor de gebedsoproep voor Maghrib, zou hij klaar moeten staan om zijn vasten te verbreken, en hij zou iets moeten doen met zijn tijd dat ten goede zal komen voor hem, zoals het lezen van de Qur'aan, het verrichten van smeekbedes of een nuttig gesprek met zijn vrouw en kinderen voeren.

Eén van de beste dingen die hij kan doen op dit moment, is om deel te nemen in het aanbieden van vastenverbreking (Iftaar) voor degenen die vasten, hetzij door het brengen van voedsel aan hen of helpen om het te verspreiden aan hen en het organiseren van dat. Dit brengt een grote vreugde die niemand kent, behalve degenen die dit hebben meegemaakt.

Na het verbreken van het vasten, gaat hij naar de moskee en bidt het gezamenlijke gebed in de moskee, en na het gebed bidt hij twee gebedseenheden, de reguliere Sunnah van het Maghrib gebed. Dan gaat hij terug naar huis en eet hetgeen dat beschikbaar is, zonder teveel te eten.

Vervolgens kijkt hij naar een geschikte manier voor zichzelf en zijn familie om deze tijd door te brengen, of het lezen van een boek met verhalen of met praktische uitspraken, of een nuttig gesprek of iets wat profijtvol is voor de leden van het gezin en hen zal leiden van de verboden dingen die verschijnen in de media, die rond deze tijdstippen hun prime time-programma’s uitzenden, waaronder hun meest aantrekkelijke programma's die vaak immoreel en obsceen materiaal bevatten. Streef ernaar dit te vermijden en vrees Allah met betrekking tot uw gezin over wie je zult worden ondervraagd op de Dag der Opstanding, dus wees voorbereid om de vragen te beantwoorden.

Dan maak je klaar voor het Isha gebed, ga naar de moskee en houdt je bezig met het lezen van de Qur'aan of het luisteren naar de les die wordt gegeven in de moskee.

Verricht daarna het Isha gebed, bid dan twee gebedseenheden, de reguliere Sunnah van 'Isha. Bid dan Taraweeh achter de imam met nederigheid en concentratie, overpeinzend wat er wordt gereciteerd. Verlaat het gebed niet totdat de imam klaar is. De profeet, Allah’s vrede en zegeningen zij met hem, heeft gezegd: "Wie staat (bidt) met de imam totdat hij klaar is, zal het worden opgeschreven alsof hij de nacht doorbracht in gebed."

Na de Taraweeh kun je een programma voor jezelf maken dat geschikt is voor je omstandigheden en persoonlijke verplichtingen. Maar je moet aandacht besteden aan het volgende:

- Afstand nemen van alle zaken die verboden zijn en hetgeen ernaar kan leiden. Schenk er aandacht aan om ervoor te zorgen dat je familie niet in het verbodene komt te vallen of wat ertoe leidt, door bijvoorbeeld een programma op te stellen speciaal voor ze of ze mee nemen op recreatieve reisjes naar toegestane plaatsen, of hen uit de buurt te houden van slechte vrienden, of op zoek gaan naar goede vrienden voor hen.

- Wees bezig met dingen die prioriteit hebben. Dus zou je moeten proberen om vroeg te slapen, terwijl je aandacht schenkt aan de etiquette van het slapengaan, zoals voorgeschreven in de sharia, zowel in daden en woorden. Als je voor het slapengaan de Qur'aan of wat nuttige boeken kan lezen, dat is iets goeds, vooral als je nog niet je dagelijkse deel van de Qur´aan hebt voltooid, dus niet gaan slapen totdat je het hebt volbracht.

Word dan wakker voor het vroege ontbijt, waardoor men voldoende tijd heeft om smeekbedes te verrichten, want op dit tijdstip - het laatste derde deel van de nacht - is het moment waarop Allah neerdaalt, en Allah heeft degenen geprezen die Zijn vergiffenis vragen op dit moment, en heeft degenen beloofd die Hem in deze tijd aanroepen, dat Hij hen zal beantwoorden, en dat Hij het berouw van degenen die berouw tonen op dit moment zal accepteren. Dus veronachtzaam deze geweldige kans niet.

Vrijdag:

Vrijdag is de beste dag van de week, dus je zou een speciaal programma van aanbidding moeten hebben op deze dag, waarin je aandacht besteedt aan het volgende:

- Vroeg aankomen voor het Vrijdagsgebed.

- In de moskee blijven na het 'Asr gebed, en zich bezighouden met het lezen van de Qur'aan en het verrichten van smeekbedes tot de laatste uren van deze dag, want dat is een tijd waarin de smeekbedes worden beantwoord.

Maak van deze dag een gelegenheid om sommige van de daden die je niet af hebt kunnen krijgen gedurende de week, zoals het lezen van je wekelijkse deel van de Qur'aan, of het afmaken van een boek of het luisteren naar een lezing en andere goede daden.

De laatste tien dagen van de Ramadan:

De laatste tien dagen van de Ramadan bevat Laylat al-Qadr, die beter is dan duizend maanden. Vandaar dat het is voorgeschreven voor een persoon om I'tikaaf (zich terugtrekken in de moskee voor aanbidding) te verrichten gedurende deze tien dagen, zoals de profeet, Allah’s vrede en zegeningen zij met hem, dat deed, zoekend naar Laylat al-Qadr. Voor degene die I'tikaaf kan verrichten, is dit een grote zegen van Allah.
Wie niet de I'tikaaf in acht kan nemen voor de gehele periode moet, moet doen waartoe hij in staat is.

Als een persoon helemaal niet in staat is de I'tikaaf te verrichten, zou hij moeten proberen om de nachten door te brengen in aanbidding. Het nachtgebed verrichten, de Qur'aan reciteren, Allah gedenken en het verrichten van smeekbedes. Hij moet zich voorbereiden door te rusten gedurende de dag, zodat hij in staat is om gedurende de nacht op te blijven.

02-08-2011, 14:38
Opmerking:

Dit programma is slechts een suggestie. Het is een flexibel schema dat elke persoon kan aanpassen naar zijn eigen omstandigheden. Dit programma besteedt aandacht aan de aanbevolen zaken die zijn overgeleverd van de profeet, Allah’s vrede en zegeningen zij met hem. Het betekent niet dat alles wat hier vermeld is, verplichte handelingen zijn is, maar het omvat veel zaken die Sunnah en aanbevolen zijn.

De meest geliefde handelingen bij Allah zijn die voortdurend zijn, zelfs als ze weinig zijn. Een persoon kan aan het begin van de maand ijverig zijn om daden van aanbidding te verrichten, daarna kan hij minderen. Pas op daarvoor, en streef ernaar om te volharden in alle handelingen die je in deze gezegende maand verricht.

De moslim moet ernaar streven om zijn tijd te plannen in deze gezegende maand, zodat hij deze geweldige kans niet zal missen om meer goede en deugdzame daden te verrichten. Zo zou een persoon moeten proberen om alle dingen die de familie nodig heeft te kopen voordat de maand begint, en hij zou de dagelijkse benodigdheden moeten kopen op momenten dat de winkels niet druk zijn, bezoeken aan vrienden en familie zouden op een zodanige wijze moeten worden georganiseerd, dat ze niet afleiden van daden van aanbidding.

Maak het verrichten van vele daden van aanbidding en het nader komen tot Allah tot je prioriteit in deze gezegende maand.

Intendeer aan het begin van de maand om vroeg naar de moskee te gaan op de tijden van het gebed, en om het Boek van Allah te voltooien, en geregeld het nachtgebed te bidden in deze grote maand, en om uit te geven in liefdadigheid wat je kunt van je vermogen.

Maak optimaal gebruik van de kans die de maand Ramadan brengt om je verbinding te versterken met het Boek van Allah, door gebruik te maken van de volgende middelen:

Het correct lezen van de verzen. De manier om dat te doen is om je recitatie te laten corrigeren door iemand die goed kan lezen. Als je dat niet kan, dan door te luisteren naar tapes van deskundige lezers.

Herzie datgene waar Allah jouw in staat heeft gesteld om te onthouden, en memoriseer wat meer. Lees de uitleg van de verzen, hetzij door het opzoeken van de verzen die je niet begrijpt in de betrouwbare boeken van uitleg, zoals Tafseer al-Baghawi en Tafseer Ibn Kathir en Tafseer al-Sa'di, of door het maken van een programma om een boek te lezen. Begin eerst met het dertigste deel van de Qur'aan, ga dan naar het negenentwintigste, en ga zo maar door.

Streef ernaar om de geboden na te leven die je leest in het Boek van Allah. We vragen Allah om ons de zegen van de Ramadan te vervolmaken, en om ons te helpen vasten en het nachtgebed te bidden gedurende de gehele maand, en om deze daden van aanbidding van ons te accepteren, en ons te vergeven voor onze tekortkomingen.



Bron: Islam Q & A

03-08-2011, 17:45
Een duidelijke uitleg over de Ramadaan door Shaykh Mohamed Hassan (Nederlands ondertiteld!).

[video=youtube;JZtEVGkB0kg]http://www.youtube.com/watch?v=JZtEVGkB0kg[/video]

04-08-2011, 11:06
Allahoe Akbar.

04-08-2011, 11:35
Zoveel waardevolle informatie en zo weinig reacties.

Helaas geeft men de vorokeur aan onzin praat dan aan iets nuttigs zoals dit.

04-08-2011, 13:20
Het stuk over hoe je invulling kan geven aan de dagen in de Ramadan (en buiten deze maand om).. Erg mooi beschreven, tbark-Allah. Jazaaki Allah khayr al-jazaae..



- notificatie -

04-08-2011, 13:43
Wat zijn de etiquette voor het slapen gaan, zoals voorgeschreven in de sharia?

05-08-2011, 18:57

Citaat door -------:
Wat zijn de etiquette voor het slapen gaan, zoals voorgeschreven in de sharia?
Tot de etiquette rondom het slapen behoort hetgeen overgeleverd is op gezag van de profeet (vrede zij met hem) zoals het vroeg naar bed gaan, en het verrichten van het witr-gebed vóór het slapengaan als men bang is dat hij niet opstaat in het laatste gedeelte van de nacht. Tot de etiquette behoren ook: het uitdoven van het vuur, het bedekken van eten en drinken, het sluiten van de deuren, het niet slapen op een hoge plek zonder zijkanten. Ook behoren daartoe het reinigen van de handen en mond van etensresten, het verrichten van de woedoe voor het slapengaan, het afstoffen van het matras en het zeggen van “Bismillah”.
Tot de Sunnan behoren ook de waakzaamheid over het bedekken van de ‘awrah' (schaamstreken), dat slapers niet te dicht bij elkaar liggen, en het opschrijven van het testament. Daarnaast heeft de boodschapper van Allah (vrede zij met hem) het verboden om op de buik te slapen, omdat dit de slaaphouding van de inwoners van het hellevuur is. Tot de Sunnah behoort het slapen op de rechterzij en het leggen van de rechterhand onder de wang.

Het is mogelijk dat een persoon iets meemaakt (in zijn slaap) dat hem angst bezorgt. In dat geval dient hij toevlucht te zoeken bij Allah. Bij het meemaken van goede of slechte dromen gelden er ook regels en Sunnan. De boodschapper van Allah heeft gezegd: “Een goede droom (ar-Roe’yaa) is afkomstig van Allah en een slechte droom (al-Hulm) is afkomstig van de duivel. Wanneer iemand iets (in zijn slaap) ziet wat hij niet leuk vindt, dan dient hij drie maal over zijn linkerschouder te blazen. Vervolgens dient hij toevlucht te zoeken tegen het kwade ervan, en dan zal deze hem niet schaden.”

Daarnaast zijn er Sunnan die een moslim dient te verrichten wanneer hij ’s nachts opstaat, zoals het reciteren van het laatste gedeelte van Soerat Aali ‘Imraan, en het gebruiken van de siwaak. Het behoort tot de Sunnah om na het ontwaken gedenkingen te verrichten, en driemaal de handen te wassen alvorens deze te gebruiken. En wie na het ontwaken energiek wil zijn, een verruimde borst en een goed gemoed wil hebben, dient zich te haasten naar het gedenken van Allah en vervolgens naar het verrichten van de woedoe en het gebed.

Er zijn ook aantal smeekbedes die authentiek van de profeet (vrede zij met hem) zijn overgeleverd. Het is voor de moslim de moeite waard om dezen te onthouden en ze dagelijks op te zeggen, en ze als een kalmeringsmiddel voor zijn hart te laten zijn. Het gedenken van Allah is gewenst bij het slapengaan. Hiertoe behoort het reciteren van aayat Al-Kursie, het drieëndertig maal opzeggen van “SubhaanAllah”, het drieëndertig maal opzeggen van “Alhamdulilah” en het vierendertig maal opzeggen van “Allahu Akbar”.

Een van de smeekbedes die de Profeet plachte te verrichten wanneer hij (vrede zij met hem) naar bed ging was: “Bismika Allahumma amoetoe wa ahyaa”. En als hij (vrede zij met hem) opstond zei hij: “Alhamdulillahi alladhi ahyaanaa ba’da maa amaatanaa wa ilayhi an-nushoer”. Daarnaast zijn er nog diverse smeekbedes die voor na of voor het slapen bestemd zijn.


x Nog meer smeekbeden (voor het slapen gaan) kun je vinden in de Citadel van de Moslim. ^_=

05-08-2011, 19:05


Had ik maar zoveel vrije tijd om dit allemaal te doen.

05-08-2011, 19:10

Citaat door Carlito:
Zoveel waardevolle informatie en zo weinig reacties.

Helaas geeft men de vorokeur aan onzin praat dan aan iets nuttigs zoals dit.


Het aantal keren bekeken is iig hoger dan het aantal reacties, ik hoop dat de mensen die deze topic bekeken hebben (en geen reactie hebben geplaatst), wel de moeite hebben genomen om de belangrijke informatie te lezen/zien.


Citaat door _Berkaneesje:
Het stuk over hoe je invulling kan geven aan de dagen in de Ramadan (en buiten deze maand om).. Erg mooi beschreven, tbark-Allah. Jazaaki Allah khayr al-jazaae..



- notificatie -
Het is inderdaad erg duidelijk en mooi beschreven. Moge Allah diegene belonen voor het schrijven hiervan.

Wa Iyaaki. ^_=

05-08-2011, 19:16

Citaat door Contigo020:
Had ik maar zoveel vrije tijd om dit allemaal te doen.
Kan je die belemmeringen (werk?) deze maand niet een soort van proberen te ontwijken?

Pagina's : [1] 2