Bekijk volle/desktop versie : Turkije wil relaties met EU bevriezen als Cyprus voorsitter wordt in EU



20-07-2011, 13:12
Turkey threatens to ‘freeze’ EU ties over Cyprus

13/07 19:33 CET
Cyprus - EU Presidency - EU-Turkey - Turkey



It wants to join the European Union but Turkey is threatening to freeze relations with the bloc over the thorny topic of Cyprus.

Ankara is angry over plans by internationally recognised Greek Cypriot authorities to take over the EU’s rotating presidency next July.

Turkish Foreign Minister Ahmet Davutoglu said that if the Greek Cypriot side took over the EU’s reins and tried to stall Turkey’s negotiations, the reconciliation process on the island would be blocked. He said that if Cyprus assumed the presidency without a solution to the future of the divided island, Turkey’s relations with the EU would be frozen.

A row over a breakaway state on Cyprus recognised only by Turkey has slowed progress in Ankara’s EU accession talks which started in 2005.

http://www.euronews.net/2011/07/13/turkey-threatens-to-freeze-eu-ties-over-cyprus/

20-07-2011, 13:13


Erdogan noemt Cyprus als EU-voorzitter onacceptabel

woensdag 20 juli 2011 12:37

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan vindt het 'onacceptabel' dat Cyprus volgend jaar juli het roterend voorzitterschap van de Europese Unie (EU) overneemt. Turkije erkent het Griekse gedeelte van Cyprus niet en zegt dat lidstaten goed moeten nadenken over de gevolgen als de lidstaat toch voorzitter wordt.

Turkije erkent alleen het noorden van Cyprus Turkije erkent alleen het noorden van Cyprus

Europese Unie had al in 2004 korte metten moeten maken met de kwestie-Cyprus. Nu blijft dit probleem de onderhandelingen over de Turkse toetreding achtervolgen.

Dat heeft Erdogan woensdag gezegd vorafgaand aan een bezoek aan Noord-Cyprus.

Voorstel
Erdogan zegt dat zijn land niet verder kan gaan met de onderhandelingen over toetreding tot de EU gedurende de zes maanden dat Cyprus voorzitter is. 'Praten met de Griekse Cyprioten is ondenkbaar. We praten niet met een land dat we niet erkennen,' aldus Erdogan.

Volgens Erdogan heeft Turkije genoeg gedaan om tot een akkoord te komen met Cyprus. Verwacht werd dat de premier tijdens zijn bezoek met een nieuw voorstel zou komen, maar deze berichten spreekt Erdogan tegen. 'Wij zullen geen concessies doen en niemand hoeft hierop te wachten.'

Eerder dreigde de Turkse minister Ahmet Davutoglu (Buitenlandse Zaken) al met een crisis als Cyprus volgend jaar het voorzitterschap overneemt. Als dat gebeurt, moet Turkije met Cyprus onderhandelen over het EU-lidmaatschap, wat volgens Davutoglu 'ondenkbaar' is. 'Onze relatie met de EU komt dan op een vriespunt,' zegt de minister.

Coup
De Duitse politieke partij CSU wil dat de onderhandelingen met Turkije worden opgeschort tijdens het voorzitterschap van Cyprus. 'Wie weigert met een lidstaat te praten, staat negatief tegenover de hele EU,' zegt CSU-parlementariër Stefan Müller.

Turkije erkent alleen Noord-Cyprus, terwijl het Grieks-Cypriotische gedeelte in 2004 lid is geworden van de EU. Het noordelijke deel van het eiland is in 1974 door Turkije bezet na een kortstondige Griekse coup. De Turken hebben er toen een eigen republiek gesticht.

De tweedeling van het eiland is een van de belangrijkste obstakels voor de toetreding van Turkije tot de EU. Het land onderhandelt sinds 2005 met de Unie over het lidmaatschap.

20-07-2011, 13:38
Sorry voor het typefoutje in de topictitel.


Ik hoop dat de EU niet buigt voor deze islamitische dictatoriale leider en dat Erdogan z'n belofte houdt door de betrekkingen te bevriezen

20-07-2011, 13:50
Heel goed nieuws. Laat ie alsjeblieft voet bij stuk houden.
En hopelijk opent het de ogen de ogen van de rest van Europa om Turkije nooit toe te laten in de EU.

20-07-2011, 14:07



Citaat door The.Kwisatz:
Heel goed nieuws. Laat ie alsjeblieft voet bij stuk houden.
En hopelijk opent het de ogen de ogen van de rest van Europa om Turkije nooit toe te laten in de EU.

20-07-2011, 14:08
Dan stel ik voor om Cyprus tot permanent voorzitter te maken, om aan te tonen dat de EU niet voor chantage buigt.

20-07-2011, 19:21
lol
erdogan een man van veel woorden maar.....

20-07-2011, 19:40
Let even op; bevriezen! Waarom de aanvraag tot toetreding intrekken?