Bekijk volle/desktop versie : Utrecht:De stad met de meeste illegalen



15-07-2011, 20:18
[URL="http://www.depers.nl/binnenland/582269/Verloren-paradijs-voor-illegalen.html"]spotted on [/URL]



Utrecht heeft naar schatting de meeste illegalen. Dat komt zeker door het sociale, linkse beleid. Of die slappe Wolfsen.

Dat is nogal een verschil zeg. In de politieregio Utrecht zitten bijna vier keer zoveel illegalen als in Amsterdam. Een dikke 12.000, schatten de onderzoekers in een recent verschenen rapport, tegen zo’n 3.500 in de hoofdstad. En ook Den Haag (ongeveer 3.000) en Rotterdam (ruim 7.500) laat Utrecht ver achter zich.

Oké, het is een schatting, maar die verschillen zijn wel erg groot. Maar liefst 13 procent van alle illegalen zou in de Domstad of de regio eromheen vertoeven, concluderen de onderzoekers in ‘Schattingen illegaal in Nederland verblijvende vreemdelingen 2009’. De meeste illegalen in de kleinste van de grote steden?

Op het gemeentehuis in Utrecht schrokken ze gisteren behoorlijk van het nieuws. ‘We zien dit niet terug in onze cijfers’, reageert een verbouwereerde woordvoerster Ingrid van der Aa. De gemeente Utrecht gaat zelf uit van 1.500 tot 3.000 illegalen. Dat zijn alleen de illegalen in de gemeente zelf. De onderzoekers gaan uit van de grotere politieregio, maar dan nog is het verschil enorm.

Maar wacht eens. Utrecht, is dat niet de stad waar ze lief zijn voor illegalen? Het voornamelijk linkse college in de stad heeft het niet zoveel op met de plannen van het kabinet-Rutte om illegaliteit strafbaar te stellen. ‘Het kabinet kan ons wel van alles opleggen, maar er zijn nationaal en internationaal rechters die wijzen op de zorgplicht van gemeenten’, zei wethouder Victor Everhardt (D66) eind vorig jaar. De noodopvang blijft in de stad gewoon open.

Voor hij de Tweede Kamer in ging was PvdA-wethouder Hans Spekman al de architect van een sociaal illegalenbeleid. In 2007 kreeg Utrecht nog de Clara Meijer-Wichmann Penning toegekend, omdat de hulp aan illegalen zo goed was geregeld.

Geen speld

Als je zo sociaal bent trek je natuurlijk illegalen aan. Op de site van het rechtse Elsevier is daar al snel geen speld tussen te krijgen. ‘Lijkt me niet zo moeilijk’, concludeert ‘ Ondertussen’. ‘Een grote stad met voornamelijk linkse signatuur, die het met de landelijke voorschriften niet zo nou schijnt te nemen.’ ‘Padbuffel’ kent zelfs een hoofdschuldige: ‘Kan alleen maar door Aleid Wolfsen komen als u het mij vraagt’. U weet wel, die burgemeester met dat slappe imago.

Dat is de onderbuik. Maar ook de serieuze wetenschapper zoekt het in eerste instantie in die hoek. ‘Met een slag om de arm hoor’, zegt emeritus hoogleraar strafrecht Anton van Kalmthout, ‘maar de enige verklaring die ik zou kunnen bedenken is dat Utrecht ten aanzien van illegalen een heel sociaal beleid voert. Rotterdam is veel harder bijvoorbeeld. In ieder geval naar buiten toe. Het kan zijn dat de ene stad wat meer aantrekt en de andere wat meer afstoot.’

Maar hoe meer cijfers de illegalenexpert uit het onderzoek hoort, hoe groter zijn slag om de arm wordt. ‘3.500 illegalen in Amsterdam lijkt me heel erg weinig’, zegt hij. ‘Dat kan niet kloppen.’ Probleem met dit onderzoek is dat de onwettigen van deze wereld zich zelden uit zichzelf melden. De schattingen zijn daarom gebaseerd op politiecijfers en allerlei ingewikkelde modellen.

Landelijk gaat het nog wel, al zijn de marges ook daar groot. Volgens de onderzoekers zijn er tussen de 60.000 en 133.000 illegalen in Nederland. ‘Maar als je alleen naar de politieregio’s kijkt dan werk je met veel kleinere aantallen’, legt Ger van Gils, die meeschreef aan het onderzoek, uit. ‘Dan is de betrouwbaarheidsinterval veel groter.’ Oftewel: die schatting zegt eigenlijk helemaal niks? ‘Ja’, bevestigt de onderzoeker, ‘je kunt er niet zoveel over zeggen.’

Zo gaat het beeld van het illegalenparadijs Utrecht verloren in de cijferbrij van het illegalenonderzoek. Nog één vraagje. Als die cijfers eigenlijk niks zeggen, moet je ze dan wel in rapport zetten? ‘Ja’, antwoordt de onderzoeker, ‘dat is een goeie vraag.’

[fieldset=]In Nederland verblijven naar schatting 97.145 illegalen. Omdat het cijfer natuurlijk (illegalen zijn vaak onzichtbaar) moeilijk is vast te stellen kan het in werkelijkheid nogal afwijken. De onderzoekers gaan uit van minimaal 60.667 en maximaal 133.624. Van alle illegalen is naar schatting 66 procent man. En eenderde dus vrouw.

De meeste illegalen (26 procent) hebben een Aziatische achtergrond. Afrikanen komen met 23 procent op de tweede plaats. Daar zijn de Afrikanen uit het noorden van het continent (Marokkanen dus ook) nog buiten gelaten. Die maken naar schatting 13 procent uit van het totale aantal illegalen. En er waren in 2009 ook nog dik 2.000 illegale Amerikanen. Goed voor 2 procent van het totaal.[/fieldset]