Bekijk volle/desktop versie : Is dit wel Ali Abdullah Saleh?



07-07-2011, 22:24






Het mag duidelijk zijn dat Ali Abdullah Saleh niet ‘ongedeerd’ bleef bij de aanval op zijn Jemenitische paleis van begin juni. Hij verscheen vanavond, voor het eerst sindsdien, weer in het openbaar – bijna als een andere man.
Sinds de aanval werd druk gespeculeerd over hoe het met hem ging en of hij ooit nog terug zou keren als machthebber van Jemen. Een overzicht:

4 juni, een dag na de aanval, werd bekend dat hij naar Saudi-Arabië vertrokken was voor medische behandeling;
Diezelfde avond meldden diverse bronnen dat hij een granaatscherf in zijn lichaam zou hebben;
Een dag later: Saleh is succesvol geopereerd en is van plan binnen twee weken weer naar Jemen terug te keren;
Weer een dag later: Saleh’s vicepresident bezweert dat hij terugkomt, onze Midden-Oostencorrespondent noemt dat “onwaarschijnlijk”;
Wederom een dag later komt het bericht naar buiten dat hij “zwaargewond” is en dat niet zeker is of hij nog wel helemaal herstelt;
Ruim een week na de aanval: zijn situatie is nog steeds “slecht”;
Op 30 juni komt zijn minister van binnenlandse zaken met een verklaring namens Saleh: hij wil (toch weer) onderhandelen over machtsoverdracht;
Vanavond, ruim een maand na de aanval: Saleh laat zich voor het eerst zien. Zijn gezicht is donker en zijn handen en armen zitten in het verband. Hij is bijna onherkenbaar, vergeleken bij de foto’s van voor de aanval.
Niet alleen in huidskleur toonde Saleh zich vanavond iemand anders dan ruim een maand geleden. Een verslaggever van Al-Jazeera zei:

“Uiteraard zien mensen nu iemand die er in sommige opzichten verslagen uit ziet, ook zonder zijn bril en nette pak. Hij zag er niet uit als zichzelf. Maar zijn toespraak was wel overtuigend en welbespraakt.”


http://www.nrc.nl/nieuws/2011/07/07/is-dit-wel-ali-abdullah-saleh/