Bekijk volle/desktop versie : Israëlisch stel steelt spullen uit Auschwitz



26-06-2011, 14:38
Twee Israëlische toeristen zijn in Polen gearresteerd omdat ze spullen hebben gestolen uit het concentratiekamp Auschwitz.

Het stel werd aangehouden op het vliegveld van Krakau. Bij een controle bleek dat ze onder meer messen, lepels en scharen hadden meegenomen uit een van de barakken in het voormalige nazi-vernietigingskamp.

De twee Israëliërs, een man van 60 en zijn 57-jarige vrouw, kregen een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee jaar en mogen Polen verlaten zodra hun zaak is afgehandeld.

Maximale straf
Het was dit jaar al de derde keer dat bezoekers van Auschwitz werden betrapt op diefstal. Vorige maand werd een 51-jarige Fransman op het vliegveld van Krakau gepakt met een stuk prikkeldraad in zijn koffer.

In december 2009 werd het Arbeit Macht Frei-bord gestolen. Een Zweedse neo-nazi gaf opdracht aan vijf Poolse mannen het bord te ontvreemden. Het brein achter de diefstal kreeg een celstraf van twee jaar en acht maanden opgelegd.

Op het stelen van cultureel erfgoed staat in Polen een maximale straf van tien jaar.

Grootste vernietigingskamp
Auschwitz-Birkenau was het grootste vernietigingskamp van de nazi's. Er kwamen vanaf 1942 1,1 miljoen mensen om, voor het overgrote deel Joden. De meesten werden gedood door vergassing.
http://nos.nl/artikel/251252-israelisch-stel-steelt-spullen-uit-auschwitz.html