Bekijk volle/desktop versie : Steeds meer Syriërs naar Turkije



09-06-2011, 23:53
Steeds meer Syriërs naar Turkije
Syrische vluchtelingen aan de grens met Turkije Syrische vluchtelingen aan de grens met Turkije AFP
Toegevoegd: donderdag 9 jun 2011, 12:19
Update: donderdag 9 jun 2011, 21:57

Steeds meer Syriërs vluchten naar het buurland Turkije. De afgelopen 24 uur zijn honderden Syriërs de grens overgestoken, zegt een Turkse regeringsfunctionaris.

De vluchtelingen komen uit de grensstad Jisr-al-Shugour, waar maandag 120 agenten werden gedood door demonstranten. De Syrische regering zegt dat de agenten zijn vermoord door gewapende bendes, maar de inwoners vrezen dat het leger een wraakactie voorbereidt. Ooggetuigen zeggen dat er zo'n 30.000 Syrische militairen klaarstaan "om de stad van alle vormen van verzet te zuiveren".
Gewonden

In totaal zijn er nu zo'n 2500 Syrische vluchtelingen in Turkije en er blijven er komen. In de buurt van de stad Yayladagi heeft het Rode Kruis twee opvangkampen voor in totaal zo'n 5000 mensen ingericht. Eén van de kampen zit al vol, zegt correspondent Bram Vermeulen.

"Wat vooral opvalt, is het grote aantal gewonden onder de vluchtelingen", zegt Vermeulen. "Mensen vertellen ons dat ze onderweg veel geweerschoten hebben gehoord, dat ze duizenden vluchtelingen zijn tegengekomen en hoe hun stad is omsingeld door het leger van Assad."

De stad Jisr-al-Shugour is inmiddels veranderd in een spookstad. De vluchtelingen laten dat zien op hun mobiele telefoons. De vluchtelingen zijn gestrand bij de grens met Turkije, zowel aan Syrische kant, als dus aan de Turkse kant.
Welkom

Op instructie van de regering in Ankara laten Turkse grenswachten de vluchtelingen toe. Premier Erdogan zei gisteren dat de Syriërs welkom zijn.

De Turkse regering heeft de afgelopen jaren een goede relatie opgebouwd met het regime-Assad. Zo werd de visumplicht afgeschaft en is er een levendige handel ontstaan tussen de twee landen.

Toch hebben de Turken ook onderdak geboden aan de Syrische oppositie. Zo bood de Turkse stad Antalya onderdak aan een conferentie van Syrische oppositiegroepen die wilden praten over hun samenwerking in de strijd tegen Assad.

http://nos.nl/artikel/247036-steeds-meer-syriers-naar-turkije.html