Bekijk volle/desktop versie : Schietpartijen en stakingen in Syrië



06-06-2011, 09:15
http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/2441666/2011/06/05/Schietpartijen-en-stakingen-in-Syrie.dhtml


Citaat:
Schietpartijen en stakingen in Syrië

Het Syrische leger heeft het vuur geopend op een groep van 7000 betogers die een standbeeld van de vorige president omver wilde trekken in de oostelijke stad Deir al-Zor, meldden bewoners vandaag. Bij de actie vielen meerdere gewonden.

'Het zes meter hoge standbeeld is het enige beeld dat nog overeind staat in de stad. Alle andere bustes en standbeelden zijn al omver getrokken', zei een lokale arts zondag.

Elders in Syrië, in de stad Hama, is vandaag een staking uitgebroken. De stakers willen zo de tientallen betogers herdenken die de afgelopen tijd zijn doodgeschoten door het leger. 'We zijn een driedaagse staking begonnen voor de gevallen martelaren', zei een inwoner van Hama, circa 210 kilometer ten noorden van de hoofdstad Damascus. 'Alles is gesloten, zelfs de supermarkten.'

Begrafenis
In de noordwestelijke stad Jisrash Shughur zijn ten minste 25 mensen omgekomen bij gevechten in de laatste 24 uur, meldde een Syrische mensenrechtenactivist Rami Abdel Rahman vandaag vanuit Londen. Volgens hem zijn het 19 burgers en 6 veiligheidsagenten. Een andere activist had gisteren gemeld dat de veiligheidstroepen in de stad vrijdag het vuur hadden geopend op op ruim 1000 demonstranten die betoogden na de begrafenis van een burger in de nabijgelegen stad Has.

Gisteren hadden circa 100.000 bewoners in de stad geprotesteerd tegen de Syrische regering.