Bekijk volle/desktop versie : Steeds meer jongeren met alcoholvergiftiging in Nederland



31-05-2011, 09:34
Het aantal jongeren in Nederland dat zich met een alcoholvergiftiging meldt in het ziekenhuis, is fors gestegen. Vorig jaar zagen kinderartsen 684 jongeren met veel te veel drank op.
Dat is een stijging van 37 procent ten opzichte van 2009, toen vijfhonderd kinderen langskwamen. Dat staat in het rapport Alcoholintoxicaties bij jongeren in Nederland, gemaakt door onderzoekers van onder meer de Universiteit Twente en de Reinier de Graaf Groep. Het rapport is dinsdag naar buiten gebracht.

Van 2007 tot 2010 zijn in totaal ruim 1800 jongeren behandeld in een ziekenhuis. De werkelijke cijfers liggen nog hoger. In het onderzoek zijn de jongeren die door bijvoorbeeld een huisarts zijn behandeld of door een 'gewone' arts in een ziekenhuis, niet meegeteld. De gemiddelde leeftijd van een zogenaamde 'comazuiper' ligt iets boven de 15 jaar.

De meeste jongeren die in het ziekenhuis komen zijn buiten bewustzijn, gemiddeld ongeveer drie uur. Sommigen zijn zelfs 48 uur buiten bewustzijn. Een op de tien jongeren belandt op de intensive care. (anp/mvdb)

Bron