Bekijk volle/desktop versie : column over de fout op carcela en de zonnebankscheidsrechter



25-05-2011, 21:17
moest rood zijn!!

Arme Frank De Bleeckere. Grote carrière achter de rug, maar op zijn afscheidstournee is hij zijn rode kaarten vergeten. Geen rood in Barça-Real, terwijl alleen al Adebayor daar nadrukkelijk drie, vier keer naar solliciteerde, geen rood in Racing Genk-Anderlecht, hoewel Silvio Proto maar liefst twee keer de uitsluiting verdiende, en geen rood in de titelmatch voor Mavinga, die Carcela in het gezicht en ziekenhuis schopte.

Over de wenselijkheid van die laatste kaart bestaan bij velen twijfels. Vreemd.

Allereerst: ik ben er 300 procent van overtuigd dat Mavinga niet de intentie had om Carcela te raken, laat staan te blesseren. Gelukkig maar. Indien dat wel zo was geweest, hadden we de linksachter van Genk in handboeien voor een onderzoeksrechter moeten leiden.

Maar het feit dat de intentie totaal ontbrak, betekent niet dat rood op zak moet blijven. Vergelijk het met een hardrijder die een slachtoffer maakt. Natuurlijk is die niet in zijn auto gestapt met de bedoeling een mens neer te maaien. Maar ik mag hopen dat de rechter streng optreedt, en de zaak niet blauwblauw (in voetbaltermen: geel) laat.

Heikel punt: de strafmaat mag niet afhangen van de aard van de blessure van de tegenstander, aldus de utopisten. Daar valt iets voor te zeggen, want inderdaad, onze combinatie brein-gevoel werkt zo: laat Carcela een gekloven wenkbrauw oplopen en met een tulband verder spelen, en we zouden geel misschien voldoende vinden. Maar... welcome to the real world. Want bijvoorbeeld in het strafrecht werkt het net zo. Als je tegen 90 per uur door de bebouwde kom scheurt en een hond aanrijdt, dan wordt je rijbewijs ingetrokken. Als je tegen diezelfde 90 per uur door diezelfde bebouwde kom scheurt en je schept een kind op, dan vlieg je achter de tralies.

Nog gekker is dat velen Mavinga verschonen "omdat hij niet wist wat hij deed". Hij was zich niet van de situatie bewust, hij besefte niet dat Carcela zo aalvlug was, en dus moet hij vrijuit gaan.

Alles in de voorgaande zin klopt ten dele, behalve de conclusie: die klopt helemaal niet. Mavinga was inderdaad te traag/dom/groen (schrappen wat niet past) om de impact van zijn zwaaiende, trappende been op die hoogte te voorzien. Maar hij waande zich ook niet moederziel alleen op het veld, integendeel: hij was verwikkeld in een lang spurtduel met zijn slachtoffer en schopte de bal (enfin, dat was toch de bedoeling) op een hoogte van 1 meter 60 zo wild weg, net omdat hij Carcela vreesde. En dat vrijwaart hem dus niet van rood.

Wie vindt van wel, begeeft zich op een gevaarlijk pad. Hij of zij straft de Maradona's van deze wereld wel voor dergelijke actie, omdat voetballers van dat niveau zo steengoed zijn dat ze zich te allen tijde bewust zijn van de positie van de tegenstander, diens snelheid, en diens intenties.

Dat is dus je reinste klassenjustitie, maar dan omgekeerd: de (talent)rijkste/slimste ontspringt de dans niet, neen, de slimste komt er bekaaid vanaf, want krijgt wel rood, en de domste/traagste/groenste wordt niet gestraft voor zijn vergrijp. En dat kan niet de bedoeling zijn.

Idealiter zet een rode kaart spelers aan tot nadenken over hun daden op een voetbalveld, zeker over bewust schuldige, maar ook over onbewust schuldige. Daarbij is er eigenlijk maar één, op de keper beschouwd opportunistische, leidraad: doe niets aan een ander wat je zelf niet wilt worden aangedaan. Anders gezegd: doe niks wat een ander mogelijkerwijs in gevaar brengt.

Mavinga moet leren dat hij door zijn actie het risico liep dat zou gebeuren wat gebeurd is. En dat risico mag je op een voetbalveld nooit voor lief nemen. Dat is een niet te overschrijden grens. Over mijn lijk, tot daar aan toe, over zijn lijk: nooit ofte nimmer.

Eigenlijk is dit de hamvraag: wilt u als ouder uw kind laten voetballen, als de trap van Mavinga op Carcela door de meest gerenommeerde scheidsrechter van het land geen rood waard wordt geacht?


25-05-2011, 21:21


dubbel rood en 4 of 5 wedstijden schorsen