Bekijk volle/desktop versie : De douane mag niet meer in vagina's kijken, maar alleen de rondingen met de bodyscan



24-05-2011, 18:42
http://www.art1.nl/scripts/download.php?document=181

24-05-2011, 18:46


Oh, en denk dat ze ook niet meer mee mogen naar het toilet.

http://www.rnw.nl/suriname/article/ombudsman-onderzoekt-klachten-controles-schiphol

.................................................. ....

De Nationale Ombudsman stelt een onderzoek in naar een aantal klachten van reizigers, die zeggen onheus behandeld te zijn bij de 100-procentscontrole op Schiphol. Dat zegt de Haarlemse advocaat Hans Gaasbeek. Bij zijn onderzoek betrekt de Ombudsman volgens hem ook de zaak van een Surinaamse zwangere vrouw, die vier jaar terug werd aangehouden op verdenking van drugssmokkel.

Bij haar aanhouding en detentie werd volgens Gaasbeek geen rekening gehouden met haar zwangerschap. Hoewel het gaat om een oude klacht, neemt de Ombudsman deze zaak toch mee in zijn onderzoek omdat het van belang is voor alle zwangere passagiers die bij de controles aangehouden kunnen worden.

Na eerdere kritiek op de controles zijn er al enkele regels versoepeld, zegt de advocaat, maar er blijven ernstige klachten van passagiers. "Omdat ze zo lang moeten wachten, mogen mensen naar het toilet gaan. Maar ik krijg klachten dat de onderzoekers van de douane meegaan in het toilet. Dat is een schending van privacy en mensenrechten."

Het is bij deze klachten nog onduidelijk of de toezichthouders ook echt in het toilet gingen, geeft Gaasbeek toe. Maar hij heeft in ieder geval een klacht ingediend, waarna er excuses zijn gemaakt. "De praktijk blijft gewoon doorgaan en deze zaak gaat ook naar de Ombudsman."

Voorlichting klachtenprocedure
In de Nederlandse politiek gaan steeds meer stemmen op voor een betere voorlichting aan passagiers over de klachtenprocedure, ook op de luchthavens Zanderij in Suriname en Hato op Curaçao. Gaasbeek weet niet of er intussen voldoende formulieren beschikbaar zijn op beide vliegvelden. Op Schiphol lukt het in ieder geval nog niet: "We zijn altijd tegen een dichte deur aangelopen. Schiphol en de douane weigeren mee te werken." Hij is blij met de signalen uit CDA en PvdA, die hiervoor pleiten, maar of het iets uithaalt is nog twijfelachtig.