Bekijk volle/desktop versie : PVV: 'Ontsla elk jaar 5 procent leraren'



24-05-2011, 10:37
Scholen moeten ieder jaar de slechtste vijf procent van hun leraren ontslaan.

Bij de selectie moeten ook leerlingen en leraren meepraten, zegt PVV-Kamerlid Harm Beertema dinsdag in het AD. Docenten hebben volgens hem geen vertrouwen in de managers, daarom zou het helpen als leerlingen en leraren mee mogen besluiten. Hij geeft in de krant toe dat zijn voorstel nogal wat praktische haken en ogen kent. "Zeker in een tijd van lerarenschaarste."

Toch zou de maatregel goed helpen het onderwijs te verbeteren. "De slechte docenten zijn makkelijk te identificeren, iedereen kent ze." Deze docenten zouden volgens hem moeten worden aangesproken op hun kwaliteit. "Als ze niet verbeteren, zou het mooi zijn als je ze kunt ontslaan."

Zelf heeft Beertema ook voor de klas gestaan op een mbo in Rotterdam-Zuid. Het personeelsbeleid kan volgens hem een stuk professioneler. "In de 34 jaar dat ik leraar was, heb ik drie functioneringsgesprekken gehad."
Maandag presenteerde staatssecretaris van Onderwijs het actieplan Leraar 2020. Hij wil onder meer dat leraren en schoolleiders hun collega's van andere scholen beoordelen.

Ook wil hij dat alle leraren een master halen. Een voornemen om ieder jaar vijf procent te ontslaan staat er niet in.

(NOVUM)

24-05-2011, 23:56


Dit is een punt hoor! Alleen ben ik bang dat het wat makkelijker is uitlegd dan het in werkelijkheid zal gaan. Het zijn namelijk meestal de oudere leraren die het niet meer goed doen. De oude leraren zijn het meubilair geworden waar niet aangezeten mag worden en ze hebben natuurlijk een vaste aanstelling. Die worden echt niet zo 123 ontslagen, meestal worden ze eruit gepest of melden zij zich uiteindelijk ziek.

Dat leerlingen hun stem hierin mogen laten horen, vindt ik een prachtig idee. 9 van de 10 keer komt een onderwijs manager uit het bedrijfsleven en kijkt veel naar de cijfertjes ipv naar de leervloer en helaas wordt er ook niet veel meer naar de leraar geluisterd of gevraagt door de schoolleiding.
Zelf vind ik wel dat de leraren niet in een onzekere situatie mogen komen. Ik ben namelijk bang dat er door dit beleid een leraar niet snel een vast contracten krijgt. leraren worden dan aan het lijntje gehouden enz enz daar wordt het beroep natuurlijk niet aantrekkelijker door, gezien er al een groot te kort is.

Dat alle leraren een master moeten halen is prima, maar wie gaat dat betalen? ?

25-05-2011, 06:39
Ja en als die leraren dan zijn ontslagen wie moet dan de uitkering betalen? Ja wij belastingbetalers. Slecht plan dus, anders zijn we niet gewend van ze.

25-05-2011, 07:16
Nou eerst maar eens hier aan werken.....

De politiek moet elk jaar 5 % van de slechtste politici aan de kant zetten.

Bij voortkeur die politici die op school vaak spijbelden en onvoldoendes hebben gehaald en NOOIT HEBBEN OPGELET en gematst werden of steeds hebben gespiekt om nun diploma te behalen. .

Een bijscholingscursus voor politici kan niet, dat zijn er te veel, en da's veel te duur voor de belastingbetaler.

25-05-2011, 09:12


Dit betekent dus dat de leraar geen zekerheid heeft van een baan. Daarbij komt nog eens dat de gemiddelde duur van een baan dus 20 jaar is, waarna een andere baan gezocht moet worden.

Dit betekent ook dat de instroom van leraren hetzelfde moet zijn als de uitstroom door het bereiken van de pensioenleeftijd plus de 5 procent die jaarlijks ontslagen wordt. Onmogelijk gezien het feit nu al een lerarentekort dreigt. En als deze maatregel wordt toegepast dan zal het de instroom ook niet bevorderen.

Wat gebeurt er als het onderwijsniveau uiteindelijk de gewenste kwaliteit heeft behaald? De slechtste leraren zijn veel beter dan de slechtste van nu, want ze doen hun best om aan een baan te blijven. Maar hoe dan ook zullen ze hun werk verliezen. Zal het zo ver gaan dat er alleen genieen leraren kunnen zijn? Of is het de bedoeling dat de maatregel wordt teruggedraaid wanneer de kwaliteit verbeterd is en dan weer terug te glijden naar de huidige situatie?

M.a.w. direct naar de prullenbak