Bekijk volle/desktop versie : Stichting voor terugkeer ex-asielzoekers faalt



19-05-2011, 11:41
Een stichting die met overheidsgeld ex-asielzoekers moest helpen bij de terugkeer naar hun land van herkomst, heeft amper iets bereikt. Minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) en staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Ben Knapen (CDA) hebben daarom besloten de subsidie aan de organisatie stop te zetten.

Door het werk van de Stichting Duurzame Terugkeer (SDT) zijn niet of nauwelijks extra ex-asielzoekers teruggekeerd, zo hebben de bewindslieden woensdag aan de Tweede Kamer geschreven.


Miljoenen subsidie
Het was de bedoeling dat ex-asielzoekers via de organisatie in het land van herkomst scholing, bemiddeling naar werk of hulp bij het opzetten van een eigen bedrijf zouden krijgen. De stichting begon vorig jaar februari aan een proef van twee jaar en kreeg voor het eerste jaar 4,5 miljoen euro subsidie.

Afgesproken was om na een jaar te bekijken wat er van het werk terecht kwam. Niet veel, zo bleek uit onderzoek. Ook waren er organisatorische problemen in de stichting, die inmiddels is opgeheven.

Land van herkomst
SDT bestond uit negen organisaties, waaronder Vluchtelingenwerk Nederland, de Internationale Organisatie voor Migratie, het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers en Nidos. Op de website van de stichting staat te lezen dat alle organisaties hun normale dienstverlening zullen voortzetten.

Leers en Knapen willen ex-asielzoekers blijven steunen als die een nieuwe toekomst in hun land van herkomst willen opbouwen, omdat dat een stimulans kan zijn om uit Nederland te vertrekken. Ook is het goedkoper dan langdurige opvang hier. De bewindslieden willen de organisaties uit de stichting betrekken bij die plannen.
Bron:

19-05-2011, 11:42


Waarom kijkt niemand meer gek op van dit soort nieuws?