Bekijk volle/desktop versie : achlaq



18-05-2011, 11:05
salaam alaikum broeders en zusters.

Het hebben van een goede akhlaaq is een van de thema's die continu terug komt in de quraan en in de Soenah en dit is tevens
het eerste aspect dat het belang van een goede akhlaaq aan toont. Goede akhlaaq maak onderdeel uit van het grootste advies dat de profeet saw gaf.

In een overlevering zei de profeet (salla Allahu 'alayhi wa salaam) tegen Moe'aadz :
"Vrees Allah waar je ook bent en laat een slechte daad opgevolgd worden door een goede daad,
en behandel de mensen met een goede akhlaaq."
In een andere overlevering kwam er een persoon naar de profeet saw en hij vroeg hem om advies.
De profeet (salla Allahu 'alayhi wa salaam) zei toen "wees standvastig en wees oprecht in het volgen Siraat al mostaqiem.Laat jou akhlaaq voor de mens goed zijn."

Niets is een grotere zegening dan het bezitten van goede manieren. Uiteraar is dit het bezitten van al imaan.
De profeet (salla Allahu 'alayhi wa salaam) heeft gezegd "de beste zegening die een mens gegeven kan worden in dit leven is akhlaaq."

De beloningen die men krijgt voor het bezitten van een goede akhlaaq zijn groter dan, of op zijn minst gelijk aan de beloning van extra en continue aanbidding.De profeet saw heeft gezegd " een persoon kan alleen al door zijn goede akhlaaq het niveau bereiken van iemand die hele nacht in gebed staat en de hele dag vast '''Het hebben van goede akhlaaq is een teken van iemands sterke imaan. Akhlaaq is dat het een teken is van de perfectie van iemands imaan. Dit is een erg belangrijke punt dat niet moet worden onderschat. Een persoon die geen goede akhlaaq heeft, heeft geen sterke imaan. Zo simpel is het. Het doet er niet toe wat voor etiket of status hij aan zichzelf toekent. Het doet er niet wat hij zegt of wat hij pocht over zichzelf; als een persoon grof, arrogant en ijdel, dan is deze persoon geen goede moslim. Zelfs als hij vast en bidt, hij heeft zijn imaan niet geperfectioniseerd noch is zijn imaan sterk. Terwijl de persoon die de minimum wajibaat verricht, of datgene wat hem verplicht is, en hij heeft goede akhlaaq, dan is hij veel beter dan een persoon die meer bidt en meer vast dan hem maar zijn akhlaaq is slecht. De Profeet (salla Allahu 'alayhi wa salaam) heeft gezegd: "De mensen (of de moslims) die hun imaan hebben geperfectioniseerd zijn degene die het best zijn in hun ahklaaq." En in een andere overlevering: "De besten van de mu'mineen zijn degenen die het best zijn in hun akhlaaq." En hij zei ook in dezelfde h'adith: "De besten onder jullie zijn degenen die het best zijn tegenover hun echtgenotes."


de Profeet Moh'ammad (salla Allahu 'alayhi wa salaam) heeft gezegd: "Voorzeker, ik ben alleen gestuurd om de meest nobele karaktereigenschappen te vervolmaken." (Bukhari) Allah (Subhana wa Ta'ala) begint bij Surah Al-Qalam, een vroege Mekkaanse Surah, die neergedaald is om de status en eer van de Profeet Moh'ammad (salla Allahu 'alayhi wa salaam) te verdedigen door te zeggen: "En voorwaar, jij beschikt over een hoogstaand karakter." (68:4) Dit is een voorbeeld van hoge akhlaaq. Een van de dingen waarvoor Allah (Subhana wa Ta'ala) de Profeet Moh'ammad (salla Allahu 'alayhi wa salam) prees is dat hij goede akhlaaq had, dat hij een goed gedrag had. Dit toont ons het belang van goede akhlaaq; in verdediging van de Profeet (salla Allahu 'alayhi wa salaam), vermeldt Allah als een van de eerste dingen zijn goede akhlaaq.

Goede akhlaaq is de zwaarste zaak op de Dag des Oordeels op de weegschalen. Goede akhlaaq is de zwaarste zaak dat een gelovige zal helpen op de Dag des Oordeels wanneer de weegschalen gewogen zullen worden. De goede daden van elke persoon zullen geplaatst worden op de rechterzijde van zijn weegschaal en zijn slechte daden zullen op de linkerzijde van zijn weegschaal geplaatst worden. En zoals de Profeet (salla Allahu 'alayhi wa salaam) ons heeft verteld: "Het zwaarste aspect, de zwaarste zaak (dat een gelovige zal helpen) dat in de meezaan zal zijn, op de weegschalen op de Dag des Oordeels is goede akhlaaq." Je kunt niets beter krijgen dan goede akhlaaq. Daarom, zelfs als een persoon niet vrijwillig heeft gevast, of veel nafl of sunnah gebeden heeft verricht, of veel goeds heeft achtergelaten dat hij heeft gedaan, dan is er een manier om dat goed te maken op de Dag des Oordeels - door het hebben van goede akhlaaq. Dit is een grote zegening die niet moet worden onderschat

18-05-2011, 11:10


SoubhanAllah!
Zjazaak allahoe gairan

18-05-2011, 11:13
Salaam aleikom,

Weet je ook wie of hoe je een persoon kan herkenen met een
beste akhlaaq?

18-05-2011, 11:16
Mooi Masha Allah

18-05-2011, 11:18



Citaat door lala_amira:
Salaam aleikom,

Weet je ook wie of hoe je een persoon kan herkenen met een
beste akhlaaq?


iemand die zijn/haar tong kan beheersen? Die alleen het nodige zegt? Kalimat Allah op zijn/haar tong? Allah oe A3lam

18-05-2011, 13:09

Citaat door roumaisa:
iemand die zijn/haar tong kan beheersen? Die alleen het nodige zegt? Kalimat Allah op zijn/haar tong? Allah oe A3lam

akhlaaq is karakter van iemand maar wenneer weet je of je een
goeie karakter hebt Kan je van je zelf zeggen[ik heb een goed karakter]
of kan alleen iemand anders daar over oordelen?

18-05-2011, 13:31
intressant upp!

18-05-2011, 13:32

Citaat door lala_amira:
akhlaaq is karakter van iemand maar wenneer weet je of je een
goeie karakter hebt Kan je van je zelf zeggen[ik heb een goed karakter]
of kan alleen iemand anders daar over oordelen?


wanneer iemand altijd hulp biedt fisabililah, zonder er iets voor terug te verwachten. Respect hebben voor de hele mensheid, zonder enig vooroordeel etc. lief zijn voor je medemens, dua's doen voor iemand zonder dat die persoon het vraagt. Je ouders respecteren en alles voor ze doen. Zieken bezoeken.

En zo nog veel meer goede karaktereigenschappen. Ik weet niet of je bij iemand kan zeggen die wow wat een geweldig karakter omdat iedereen heeft wel minpunten en daar ben je mens voor. De perfecte schepping zijn onze Profeten as en de Boodschapper saws

05-06-2011, 19:00

Citaat door powerranger_:
jaap


jaap




up voor dit mooie topic