Bekijk volle/desktop versie : Schuilen in Syrische lente



13-05-2011, 17:44
Uit angst voor een machtswisseling waarbij de soennitische moslimmeerderheid gaat regeren, blijven de Syrische religieuze minderheden voorlopig van de straat.

Het is lastig een beeld te krijgen van wat er precies gaande is in Syrië. Informatie is schaars, journalisten zijn al weken niet welkom. Als we de Syrische autoriteiten moeten geloven, zijn de recente onlusten het werk van moslimextremisten met contacten in het buitenland. Sommigen zouden zelfs zwaarbewapend zijn. Hoewel daar wellicht een kern van waarheid in schuilt, lijkt dat vooral een schromelijke overdrijving ter rechtvaardiging van de huidige repressie van het regime van president Assad.

De weinige beelden die de buitenwereld wel bereiken - zoals video's die door Syriërs op YouTube zijn gezet - duiden op vreedzame demonstraties en een uiterst gewelddadig staatsoptreden. De afgelopen weken stuurde president Basjar al Assad troepen en tanks naar steden als Daraa, Banias, Homs en Hama.

Anderzijds wordt in sommige media het beeld geschetst dat het Syrische volk als één man tegenover het regime staat. Dat lijkt een te simplistische voorstelling van zaken. Syrië is geen Egypte. Zo werd in tal van steden om nogal verschillende redenen gedemonstreerd en, hoewel de aanwezigheid van politie en leger zeer dwingend was, bleef het tot gisteren in Damascus en Aleppo, waar bijna de helft van de 22 miljoen Syriërs woont, vrij rustig. Ook gaan 's lands religieuze minderheden, die ongeveer een kwart van de bevolking vormen, vooralsnog niet of nauwelijks de straat op.

De Arabische lente in Syrië begon op 18 maart in Daraa, een stad met zo'n 120.000 inwoners in het zuiden van het land. Nadat een groep tieners was gearresteerd voor het spuiten van anti-regimegraffiti, betoogden familieleden voor hun vrijlating. De veiligheidsdiensten schoten al snel met scherp, wat leidde tot een spiraal van geweld met als voorlopig dieptepunt het recente militaire ingrijpen, waarbij naar verluidt tientallen mensen werden gedood en honderden gearresteerd. Volgens Syrische mensenrechtenactivisten werden in totaal al meer dan zeshonderd mensen gedood en meer dan duizend mensen gearresteerd. Volgens de autoriteiten werden meer dan honderd militairen gedood.

Daraa en omgeving zijn niet als de rest van Syrië. De regio staat van oudsher bekend als uitermate tribaal en conservatief. Familie en stamverbanden, die over de grens met Jordanië reiken, komen op de eerste plaats. In het verleden was het al vaker onrustig in en rond Daraa, en de veiligheidsdiensten hier hebben een reputatie voor hardhandig optreden.

"Daraa is een tribale, religieuze en vooral arme stad die nauwelijks heeft geprofiteerd van de economische hervormingen onder Assad", zegt John Dagge, voormalig hoofdredacteur van het tijdschrift Syria Today. "In Daraa vind je niets van de 'glitz en glamour' van de cafés in Damascus. De stad is bovendien omringd met sloppenwijken, bewoond door mensen die de jaren van droogte in het oosten van het land zijn ontvlucht. Het stopzetten van de staatssubsidies op bijvoorbeeld brandstof kwam hier hard aan. Ik geloof dat de recente demonstraties vooral voortkwamen uit economische frustratie."

Daraa werd gevolgd door het kuststadje Banias. Daar demonstreerden in het begin zo'n honderd mensen tegen de sluiting van een islamitische school. Zij riepen ook op tot het introduceren van gescheiden onderwijs voor jongens en meisjes en het annuleren van een recente wet die het leerlingen en vrouwelijk personeel verbiedt de nikaab te dragen in het hoger onderwijs.

De religieuze demonstratie in Banias lijkt meer uitzondering dan regel, maar zal de Syrische minderheden hebben gesterkt in hun overtuiging voorlopig thuis te blijven. Zij willen best meer vrijheid, maar zijn als de dood dat de val van het seculiere Assad regime zal leiden tot een burgeroorlog en tot een door de soenitische meerderheid gedomineerde samenleving, waarin voor vrijheid van geloof geen plaats meer is.

De Syrische christenen behoren vooral tot de Griekse en Armeense kerken, wonen veelal in de grote steden en hebben het relatief goed. De overgrote meerderheid onder hen is voor hervorming, maar niet wanneer dat ten koste gaat van het regime. Zo opende Vader Elias Debii zijn zondagsdienst in de Grieks-katholieke kathedraal van Damascus onlangs met het verzoek aan hogerhand "onze president, onze regering en ons volk te beschermen tegen de huidige beproevingen en crisis". Zelfs Michel Kilo, een van de christelijke kopstukken van de Syrische oppositie die vijf jaar in de gevangenis doorbracht vanwege zijn politiek activisme, betoogde in de Libanese krant As Safir dat hij voor politieke hervorming is, maar tegen de val van het regime.

De druzen zijn een soortgelijke mening toegedaan. Zij wonen vooral in het zuidwesten van het land en over de grens in Israël en Libanon. Hoewel zij officieel als moslim te boek staan, en zij dat desgevraagd ook zullen beamen, zijn zij dat toch echt niet. Zij gaan niet op bedevaart naar Mekka, bidden niet vijf maal per dag, hebben geen moskeeën en geloven in reïncarnatie.

In een interview met de bekende Syrische journaliste en schrijver Talal al Atrache waarschuwde Hammoed Hinnawi, spiritueel leider van de druzen in Syrië, dat het confessionalisme, het mengen van de politieke en religieuze machten, een enorm gevaar vormt voor de Syrische minderheden en uiteindelijk zal leiden tot de 'implosie van de Syrische samenleving'. Hij noemde zich een voorstander van een 'geleidelijke democratische hervorming' onder het toeziend oog van de staat en riep op tot het hervormen van het huidige economische beleid, dat voor te grote sociale verschillen heeft gezorgd.

Maar van alle minderheden in Syrië zijn het ongetwijfeld de alawieten die zich de meeste zorgen maken. Zij wonen voornamelijk in de bergen aan de kust en vormen al jaren de militaire en politieke elite van Syrië. De Assads zijn alawieten en hebben ervoor gezorgd dat ze de meeste sleutelposten in het land in handen hebben. Met andere woorden: de alawieten hebben het meest te verliezen indien het regime ten val komt. Daar komt bij dat fundamentalistische soennieten vooral een bloedhekel hebben aan alawieten, meer nog dan aan sjiieten, meer nog dan aan niet-moslims.

De reden daarvoor voert terug naar de belangrijkste scheiding binnen de islam, die tussen soennieten en sjiieten, die alles te maken heeft met de troonopvolging van de profeet Mohammed na diens dood in 632. Volgens de soennieten kon dat ieder begenadigd leider zijn. Volgens de sjiieten moest diegene familie zijn van de Profeet via diens dochter Fatima, haar man Ali en hun zonen Hassan en Hoessein. Alsof dat in de ogen van de rechtgeaarde soenniet nog niet erg genoeg is, doen de alawieten daar nog een schepje bovenop. Volgens hen is Ali een profeet zoals Mohammed en dat is, in de ogen van een echte soenniet, je reinste heiligschennis.

Zoals elders in de regio, heeft het moslimconservatisme de laatste jaren aan invloed gewonnen in Syrië. De moskeeën zitten elke vrijdag vol. Was een vrouw in vol zwart ornaat tien jaar geleden nog een uitzondering, nu is zij een alledaagse verschijning. De groeiende armoede vormt een vruchtbare voedingsbodem voor sociale onrust. Hetzelfde geldt voor het politieke onrecht dat moslims ervaren in Irak, Afghanistan of Gaza.

De angst dat het religieus conservatisme omslaat in politiek extremisme zit er bij de alawieten en andere Syrische minderheden goed in, al is het maar omdat de staat hen te pas en te onpas herinnert aan het recente verleden. Toen de Moslimbroeders, gefinancierd door Saddam Hoessein, in de jaren zeventig aan kracht wonnen en met geweld trachtten het Assad-regime omver te werpen, herinnerden ook zij hun volgelingen aan het verleden, te weten aan een 14de-eeuwse fatwa van Ibn Taymiya, die opriep tot een heilige oorlog tegen de alawieten omdat zij "ongeloviger zijn dan joden en christenen, ongeloviger zelfs dan ketters".

En dat deden de broeders. Zij pleegden een reeks bomaanslagen op civiele en militaire doelen, waarbij honderden mensen om het leven kwamen. Ook liquideerden zij tientallen intellectuelen en moslims die zich tegen het geweld keerden. Hun machtscentrum was de stad Hama in het hart van het land, die na een reeks aanslagen in februari 1982 tot 'bevrijde stad' werd verklaard.

Toenmalig president Hafez al Assad zette vervolgens het leger in en het beruchte bloedbad van Hama vond plaats. Na drie weken van zware gevechten, waarbij naar schatting 20.000 doden vielen, werd het verzet van de Moslimbroeders gebroken en was de stad terug onder controle van de staat. Hoewel van een dergelijk scenario op dit moment geen sprake is, illustreert het voorval dat in het spel om macht en lijfsbehoud het verleden een enorme rol speelt, en blijkbaar alles mag, zo toont ook vandaag de dag zoon Basjar Assad.

Syrisch mozaïek

Ingeklemd tussen de Middellandse Zee in het westen en de Eufraat in het oosten, is Syrië het geografisch hart en kruispunt van het Midden-Oosten. Het land is een ware lappendeken van etnische en religieuze minderheden onder een strikt seculier regime. Naar schatting 74 procent van de bevolking is soenniet, 10 procent alawiet, 10 procent christen, 3 procent druze en 3 procent sjiiet. Er is zelfs nog een handvol joden met een eigen synagoge in Damascus. Daar komt bij dat nog eens 10 procent van de bevolking geen Arabier maar Koerd is. Zij wonen vooral in het noordoosten van het land en eisen al jaren meer autonomie.

http://www.trouw.nl/tr/nl/5111/Domino-revolutie/article/detail/2428553/2011/05/13/Schuilen-in-Syrische-lente.dhtml

13-05-2011, 17:48


Demonstrations flare across Syria

Anti-government protesters take to the streets in several major cities and in mainly Kurdish towns.

Thousands of people have taken to the streets across Syria for another day of anti-government protests.

The first rallies on Friday erupted in the country's mainly Kurdish northeast, where protesters demanded an end to military actions that activists say have killed hundreds of protesters.

Demonstrators chanting "Syria for all its sons," "Long live independent, free Syria," and "The Syrian people are one," rallied after noon prayers in towns including Qamishli, Amouda, Ras al-Ain and Derbassieh.

Organisers estimated 3,500 people, mainly Kurds, protested in Amouda and up to 4,000 marched in Qamishli, including Arabs and members of Syria’s Christian Assyrian sect.

"The Kurds are now expanding their participation in demonstrations calling for freedom in the country, along with other fellow Syrians. The army’s intervention is condemned," Ismail Hami, secretary-general of the Kurdish Yakiti Party, told Al Jazeera.

"This national army is only there to protect the borders and not to open fire on citizens."

Protests were also held in the central cities of Homs and Hama and in the Damascus district of Midan.

Homs was under full military lockdown on Friday, with the army controlling all roads leading in. Tanks and secret police were deployed to every major square, a witness told Al Jazeera.

Young people were routinely being stopped and questioned with many arrested, the witness said, while telephone communications were limited, but not fully cut.

The flashpoint areas of Bab Sabaa, Bab Dreib, Bab Amr and Bab Tadmor, where security forces opened fire on protesters in previous weeks, had hundreds of plain clothes security around them, the witness said.

Syrian soldiers rolled into other key cities in tanks and set up sand barriers topped with machine guns, the Associated Press reported earlier.

Troops 'will not fire'

Bashar al-Assad, the Syrian president, reportedly ordered troops not to fire on pro-democracy demonstrators ahead of Friday's rallies.

Louay Hussein, a Syrian political activist, said Assad's adviser Bouthaina Shaaban had told him in a phone call on Thursday that "definitive presidential orders have been issued not to shoot demonstrators and whoever violates this bears full responsibility," according to Reuters.

Hussein was among four opposition figures who saw Shaaban earlier this month and presented demands that included an end to violent repression of protesters and the introduction of political reform in the country, ruled by the Assad family since 1970.

"I hope we will see [no firing at demonstrators] tomorrow. I still call for non-violent form of any protest regardless of the response of the security apparatus," Hussein said on Thursday.

The meetings were the first between the opposition and senior officials since demonstrations calling for political freedom and an end to corruption erupted in the southern city of Deraa on March 18.

Shaaban made a similar statement to the one on Thursday at the beginning of the demonstrations in March.

Authorities have since blamed most of the violence on "armed terrorist groups backed by Islamists and foreign agitators".

Broadening the crackdown

Friday - the main congregated day of prayer for Muslims - offers the only chance for Syrians to assemble in large numbers, making it easier to hold demonstrations. This Friday will be an important test after the government said it had largely put down the unrest.

The Geneva-based International Commission of Jurists said troops had killed 700 people, rounded up thousands and indiscriminately shelled towns during the protests.

Tanks advanced in the southern towns of Dael, Tafas, Jassem and al-Harah on Thursday, broadening a crackdown before Friday.

In Deraa, a witness, who declined to be named, said the first significant demonstration since tanks shelled the city's old quarter into submission two weeks ago, erupted on Thursday.

Eighteen people were reportedly killed in shelling by tanks in residential areas across the country on Wednesday.

Ammar Qurabi, head of Syria's National Organisation for Human Rights, said 13 people had been killed in the southern village of al-Harah.

Tanks also shelled a residential district in Homs killing at least five people, a rights campaigner in the city said. A sixth person was killed by a sniper.

Washington and its European allies have been criticised for a tepid response to the violence in Syria, in contrast with Libya where they are carrying out a bombing campaign they say will not end until leader Muammar Gaddafi is driven from power.

Hillary Clinton, the US Secretary of State, said Washington and its allies would hold Assad's government to account for "brutal reprisals" against protesters and might tighten sanctions, but she stopped short of saying Assad should leave power.

http://english.aljazeera.net/news/middleeast/2011/05/2011513111419866496.html

13-05-2011, 17:48
Syria protests: Three killed in Homs after prayers
http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-13391828

13-05-2011, 18:11
Ook in Jemen weer protesten vandaag:
http://www.nrc.nl/nieuws/2011/05/13/geweld-in-jemen-houdt-aan-president-weet-van-geen-wijken/

13-05-2011, 18:11


Als het regiem van Assad ( Ba'ath partij ) valt, zal Syrie veranderen van een dictatuur van de minderheid in een dictatuur van de meerderheid...

De soenitische meerderheid zal dan korte metten maken met de onder de Assad's tot op heden in relatieve rust levende minderheden...

13-05-2011, 18:31

Citaat door Robin-son:
Als het regiem van Assad ( Ba'ath partij ) valt, zal Syrie veranderen van een dictatuur van de minderheid in een dictatuur van de meerderheid...

De soenitische meerderheid zal dan korte metten maken met de onder de Assad's tot op heden in relatieve rust levende minderheden...


Even laten zien hoe goed je kan googelen?

13-05-2011, 18:34

Citaat door Paxes:
Even laten zien hoe goed je kan googelen?



Parate kennis, jochie...

13-05-2011, 19:44
Syrië belooft nationale dialoog na ‘rustige’ protestdag

Het Syrische regime gaat de komende dagen in alle provincies van het land het gesprek aan met de bevolking. Dat heeft de Syrische minister van Informatie vanmiddag gezegd op de staatstelevisie.
Minister Adnan Hassan Mahmoud zei dat president Bashar Al-Assad de afgelopen dagen ontmoetingen heeft gehad met lokale functionarissen en tijdens die ontmoetingen gesproken heeft over de ontwikkelingen in Syrië. De komende dagen moet in het hele land een ‘nationale dialoog’ plaatsvinden. De precieze aard en inhoud daarvan zijn onduidelijk.

De aankondiging van een nationale dialoog komt aan het einde van een nieuwe protestdag in Syrië, die rustiger lijkt te zijn verlopen dan voorgaande vrijdagen. Volgens ooggetuigen kwamen er bij ingrijpen door ordetroepen minstens zes mensen om het leven bij protesten in Damascus, Homs en Deraa.

In de hoofdstad vonden vandaag drie verschillende betogingen plaats. Volgens persbureau AP waren het de grootste demonstraties in Damascus tot nu toe. Bij ingrijpen door ordetroepen vielen daar volgens ooggetuigen twee doden. In de wijk Zahra werd traangas ingezet om een menigte uiteen te drijven.

Volgens mensenrechtenorganisaties bedraagt het aantal doden sinds het begin van de opstand, medio maart, inmiddels 775. Duizenden demonstranten werden gearresteerd in de afgelopen twee weken.

http://www.nrc.nl/nieuws/2011/05/13/syrie-belooft-nationale-dialoog-na-rustige-protestdag/

14-05-2011, 20:10
Ben ik de enige die het eerste artikel verhelderend vind?

Vandaag 4 doden:
http://english.aljazeera.net/news/middleeast/2011/05/2011514111351532345.html

14-05-2011, 20:17

Citaat door Paxes:
Even laten zien hoe goed je kan googelen?


Daarvoor moet je toch niet kunnen googelen gewoon een beetje belangstelling tonen voor de werkelijke wereld is voldoende