Bekijk volle/desktop versie : Umami



11-05-2011, 08:50



Heel lang dacht men dat het menselijke smaakpalet beperkt was tot vier smaken: zoet, zout, bitter en zuur. De Japanners ontdekten begin vorige eeuw de vijfde smaak: umami. Dat is Japans voor lekker. De umami-smaak zit zowel in vlees, vis, groenten als zuivel. Umami, de vijfde smaak, is nu in tube te koop in Carrefour.

Het Westen hield heel lang de umami af en bleef vasthouden aan zoet, zout, bitter en zuur. Tot Britse wetenschappers zich over umami bogen. De Royal Society of Chemistry slaagde erin de umami-smaakpapillen in onze mond te lokaliseren: vooraan op de tong tussen de zoet-papillen. De wetenschappers vonden zelfs de chemische bestanddelen: glutamaten en natrium 5-ribonucleotiden.

De Britse kokkin en culinaire journaliste Laura Santtini heeft de umami nu in een pasta verwerkt en die in een tube gestopt. De pasta is gemaakt op basis van de meest umamirijke producten uit de Italiaanse keuken: tomaten, Parmezaanse kaas en eekhoorntjesbrood. Een koffielepeltje van de pasta, zou elke maaltijd af maken.

Carrefour verkoopt de umami-tubes voor 3,99 euro.