Bekijk volle/desktop versie : Marokko vreest lange arm Bin Laden



01-05-2011, 09:19
Marokko vreest lange arm Bin Laden

MARRAKESH – Een klant meldde zich aan de bar, en bestelde een jus d'orange. In plaats van te betalen, blies hij het café op. Een minuut later waren de vloeren rood. Zestien mensen kwamen om, tientallen anderen raakten gewond. De lange arm van Osama bin-Laden? De aanslag is niet opgeëist, maar niemand in Marokko twijfelt eraan: dit was het werk van al Qaïda.

Het doelwit sprak boekdelen. Marrakesh is het epicentrum van het toerisme in het land, de stad die door de koning Mohammed VI is opgestoten tot de ultieme jetset-bestemming. Een Saint-Tropez zonder boten.

Skiën en dansen
Zesduizend Fransen bezitten er riads, traditionele paleisjes, onder wie IMF-baas Dominique Strauss-Kahn. Zij kunnen er skiën in de Atlas, dansen in de grootste disco van Afrika, golfen op een van de elf terreinen, racen op een baan die de emir van Qatar voor een miljard euro heeft aangelegd.

In deze tijd van het jaar wordt Marrakesh ook overspoeld door toeristen, die zich verdringen rond de slangenbezweerders en sprookjesvertellers op het Djemma el-Fna. Het was op dat plein waar de onbekende man zijn sapje bestelde. De meeste van zijn slachtoffers waren buitenlanders, onder wie Nederlanders.

Vrijlating
Mohammed VI was net bezig met een stout experiment: democratie. Een nieuwe grondwet was in de maak, die zijn macht zou inperken. Politieke gevangenen werden vrijgelaten.

Onder de gelukkigen waren 190 van jihadisme verdachte moslims, die in 2003 samen met 1800 andere salafisten waren vastgezet. Aanleiding voor die massa-arrestatie was destijds een aanslag in Casablanca door twaalf kamikazes die aan 33 burgers het leven had gekost.

Slechtste moment
Na dat bloedbad werden burgerrechten opgeschort, en de vraag is of hetzelfde nu gebeurt. "Dit was het slechtste moment voor een aanslag”, zei hoofdredacteur Karim Boukhari van het blad Tel Que. "Deze ramp zal worden uitgebuit door de reactionairen, de aanhangers van onderdrukking."

Al Qaïda vestigde zich formeel in de regio op 11 september, de feestdag voor terroristen, van het jaar 2006. Op die dag zag een nieuwe organisatie het licht: Al-Qaeda au Maghreb Islamique (AQMI).

Westelijke Sahara
De leider is Abdelmalek Drouknel, een Algerijn, maar AQMI is een multicultureel succesverhaal. Behalve Algerijnen en Marokkanen heeft AQMI veel terroristen in de Sahel, onder wie Toearegs, gerecruteerd. De meeste operaties, waaronder tal van ontvoeringen, hebben daar ook plaatsgevonden, met name in Mauritanië en Mali.

Marokko moet vooral vrezen dat AQMI met succes vist in de kweekvijver van het Polisario, een beweging die de onafhankelijkheid eist van aan stuk woestijn dat Marokko in 1975 annexeerde (de 'Spaanse' Sahara).

Lynchpartij
De Saharanen vormen een gedeprimeerde en verpauperde bevolkingsgroep. Eind vorig jaar lynchten met messen bewapende Saharanen in de woestijnstad Laayoune elf Marokkaanse agenten. Veel jongeren hebben hun toevlucht genomen tot de drugshandel en – kleine stap – terrorisme.

ESISC, een in Brussel zetelende organisatie die research doet naar terrorisme, schilderde vorig jaar een verontrustend beeld. Tussen de twee- en zesduizend ex-strijders van het Polisario zouden zich in Mauritanië hebben gevestigd, waar een onbekend aantal zijn diensten aanbiedt aan AQMI.

De AQMI-ontvoering van drie Spanjaarden eind 2009, bijvoorbeeld, was het werk van een voormalig Polisario-kopstuk, 'Omar de Saharaan'.

http://www.bndestem.nl/nieuws/algemeen/buitenland/8607623/Marokko-vreest-lange-arm-Bin-Laden.ece

01-05-2011, 09:35


Wahaha Bin Laden.

Had je Sinterklaas gezegd dan had ik je nog geloofd.

01-05-2011, 10:53

Citaat door ewa147:
Inshallah leeft deze vent nog en deze aanslag kan niet het werk zijn van al qaeda. ik geloof zelfs niet eens dat ze bestaan. het is allemaal opgezet spel en de moejahidien in de bezette islamitische gebieden zijn verzet strijders, maar die ezels dat aanslag plegen in de andere delen van de wereld zijn zowiso westerlingen die de islam in een slecht dag licht willen brengen
Als je dit echt denkt ben je zo simpel. Natuurlijk bestaan er wel degelijk groeperingen die jonge jongens rekruteren, ze brainwashen met onzin om ze vervolgens op zelfmoord missie te sturen. En dit zijn geen westerse groeperingen, want westerlingen zijn subtieler. Als zij een land willen ontregelen doen ze dat van middels inside jobs, doen ze al sinds laurence of arabia.