Bekijk volle/desktop versie : Lenen bij de bank wordt duurder



26-04-2011, 13:54
'Lenen bij bank wordt duurder'
x dinsdag 26 april 2011, 05u00

Bankiers waarschuwen voor gevolgen van strenge liquiditeitsregels
Wanneer het vertrouwen in een bank een deuk krijgt -zoals bij het Britse Northern Rock in 2007- trekken klanten vaak op korte termijn massaal hun geld terug.Alessia Pierdomenico/reuters

Wanneer het vertrouwen in een bank een deuk krijgt -zoals bij het Britse Northern Rock in 2007- trekken klanten vaak op korte termijn massaal hun geld terug.Alessia Pierdomenico/reuters © Alessia Pierdomenico / Reuters

BRUSSEL - Sinds 1 januari moeten de Belgische banken extra cash in reserve houden; voldoende om een kleine bankrun te kunnen opvangen. De kosten dreigen te worden doorgerekend aan de klant.
Van onze redacteur

De onvrede bij sommige Belgische bankiers zit diep. Sinds begin dit jaar moeten de banken 20 procent van alle particuliere spaardeposito's die binnen de maand opvraagbaar zijn, in een apart potje opzijzetten. Als het gaat om geld van grote bedrijven of institutionele investeerders zelfs 100 procent.

De aanleiding is niet ver te zoeken. De bankencrisis van eind 2008 heeft pijnlijk aangetoond dat wanneer het vertrouwen in een bank een deuk krijgt -zoals bij Fortis of eerder het Britse Northern Rock- klanten op korte termijn vaak massaal hun geld terugtrekken. Om te vermijden dat zo'n bank omvalt, is een verplichte liquiditeitsbuffer dan ook geen overbodige luxe.

Niet dat de banken voorheen onvoorbereid waren. Ze moesten op informele basis al enkele jaren hun liquiditeitsratio's rapporteren aan de Belgische toezichthouder. Maar dat bleek onvoldoende. Sinds 1januari moeten de banken daarom niet alleen maandelijks rapporteren, ze kregen voor het eerst ook cijfermatige verplichtingen opgelegd.

Het probleem? De Belgische normen zouden strenger zijn dan de nieuwe, internationale regels die straks worden opgelegd door het Bazel III-akkoord. 'Twintig procent van alle particuliere deposito's staat gelijk met een kleine bankrun. Dat is overdreven. Zelfs bij Fortis vloeide nooit zoveel geld weg', foetert een financiële topman van een spaarbank die anoniem wil blijven.

Een collega van een grootbank wijst liever naar de impact op de kredietverlening. Het extra geld dat naar de liquiditeitsbuffer vloeit, moet nu elders worden gezocht, bijvoorbeeld via leningen op de dure interbancaire markt. Het gevolg? De financieringskosten van de Belgische banken dreigen omhoog te schieten. Zeker als de geldkraan vanuit de ECB -voorlopig het enige goedkope alternatief voor de banken- geleidelijk wordt dichtgedraaid. 'Dan kunnen we niet anders dan de meerkosten doorrekenen aan onze klanten.'

Maar specialisten zien daar geen graten in. Geld lenen was vroeger zo goedkoop dat banken onvoorzichtig werden, wat leidde tot enorme zeepbellen in het financiële systeem. De strenge regels zijn nodig en volgens critici al deels in de tarieven verrekend. Dat de banken nu tegenspartelen, is volgens hen 'puur lobbywerk'.

Toch hoopt de bankenfederatie Febelfin de scherpe kantjes van de regelgeving nog weg te vijlen. 'Wij vragen een nieuwe impactstudie aan de toezichthouder', zegt woordvoerster Pamela Renders. Bij de Nationale Bank, die op 1 april het bankentoezicht overnam, is men alvast van plan de dialoog met de sector voort te zetten.

Nico Tanghe
(De Standaard)

26-04-2011, 13:58


Ik vraag me af of dit ook voor kredietkaarten opgaat.

26-04-2011, 14:00
ik vind de toename van belgisch ""nieuws"" op dit forum zorgwekkend

26-04-2011, 14:01
Gewoon niet lenen, dat schiet meer op

De enige lening die ik ok vind is een hypotheek en dan ook nog een redelijke en geen tophypotheek.

26-04-2011, 14:04


Voor de meeste moslims hoeft dit geen zorg te zijn. Rente is immers verboden.

26-04-2011, 14:36
Is eigenlijk wel goed, men leent te makkelijk in Europa en dat is een bijzonder groot risico.