Bekijk volle/desktop versie : "Held" onder politieke en media druk vrijgesproken



22-04-2011, 15:46
Marco Kroon vrijgesproken van drugsbezit Marco Kroon Foto: anp
Marco Kroon wordt vrijdag gefeliciteerd door zijn vriendin na de uitspraak in de militaire rechtbank in Arnhem. Links zijn advocaat Geert-Jan Knoops. Foto: ANP Het Openbaar Ministerie (OM) spreekt zijn eventuele teleurstelling over het vonnis in de zaak Marco Kroon niet uit. „Wij spreken niet in termen van teleurstelling”, zei persofficier van justitie Sandra Wiarda vrijdag na de uitspraak. „Wij doen gewoon ons werk: strafbare feiten opsporen. Er was voldoende aanleiding voor een onderzoek naar Marco Kroon.” Het OM wil eerst het vonnis bestuderen voordat wordt besloten of het in hoger beroep gaat.

Aanklaagster Mariska Wijnbelt had een onvoorwaardelijke werkstraf tegen Kroon geëist voor verboden wapenbezit en het bezit van cocaïne. De rechtbank heeft het borsthaaronderzoek voor het aantonen van het gebruik van cocaïne niet gebruikt. Er kan niet uit worden afgeleid dat Kroon drugs in zijn bezit heeft gehad of heeft gebruikt, constateren de rechters.

Een veroordeling wegens drugsbezit had Kroon zijn baan bij Defensie kunnen kosten, omdat daar een zerotolerancebeleid geldt. Ook het behoud van de Willemsorde, die hij kreeg voor zijn heldhaftige optreden tijdens een missie in Afghanistan, zou dan mogelijk ter discussie zijn gekomen. „Die zit nog op mijn borst”, zei Kroon over de onderscheiding. „Ik kan de majesteit weer recht in de ogen kijken bij de komende dodenherdenking.”

Kroon had eerder gezegd dat hij dat vorig jaar al eens had gedaan, waarbij hij koningin Beatrix, die de orde bij hem opspeldde, bezwoer dat hij haar vertrouwen niet had beschaamd. Hij heeft altijd ontkend drugs te hebben gebruikt. Defensie „heeft kennis genomen van de uitspraak” en reageerde verder niet inhoudelijk.

In de rechtszaak stonden zes borstharen van Kroon centraal. Daarin zijn sporen van cocaïne gevonden. Tijdens de behandeling van de zaak bleek uit een discussie tussen deskundigen dat de haren op onjuiste wijze waren verkregen. Kroon had ze namelijk zelf met zijn vingers uitgetrokken. Daardoor kan de cocaïne op de haren zijn gekomen. In de auto van Kroon en op zijn kleding zijn ook sporen van coke gevonden en zijn vriendin heeft wel eens gebruikt. De rechtbank heeft het onderzoek niet voor het bewijs gebruikt.
Ook telefoongesprekken en sms'jes die de politie verzamelde, overtuigden de rechtbank er niet van dat Kroon drugs heeft binnengekregen, al dan niet bewust. Volgens het OM bleek daaruit klip en klaar dat de militair en zijn vriendin het daarin in bedekte termen over cocaïne hadden. Maar de voor de rechtbank bleek dat niet zo duidelijk te zijn.

Marco Kroon zegt dat hij door het proces en de publiciteit die dat met zich meebracht, is beschadigd. Zo is, uit noodzaak voor zijn verdediging, zijn hele privéleven op straat komen liggen. Daarnaast heeft hij last van „speculaties en insinuaties” dat hij een „junk” zou zijn.

Het OM reageerde daarop met de verklaring dat het onderzoek juist „zorgvuldig en discreet” is gedaan. Zo is bijvoorbeeld geen huiszoeking bij Kroon thuis gedaan, wat de aandacht van buitenstaanders zou hebben kunnen trekken. Ook vonden de verhoren niet in Kroons woonplaats Den Bosch, maar in Uden plaats. De onbruikbaarheid van het borsthaaronderzoek had het OM volgens Wiarda niet kunnen voorzien. „Dat bleek pas tijdens de zitting.”




http://www.telegraaf.nl/binnenland/9604518/__Kroon_vrij-gesproken_van_drugs__.html?p=16,1

terwijl je van kms afstand kan zien watvoor cokesmoel die gast heeft. plus het leger staat er bekend om dat op grote schaal tot aan de hoogste rangen drugs word gebruikt. goed te begrijpen gezien de druk waar ze onder moeten werken in oorlogs gebieden

22-04-2011, 15:53


Ach Jamiel zie het zo: blijkbaar is dit een type persoon dat tot held verklaard kan worden in de Lage Landen. Om te brullen!

22-04-2011, 15:54
Laat die man toch man......of die wel of egen coke snuift doet dan toch niks onder voor wat in bepaalde mensen hun ogen een helden daad was?!

22-04-2011, 16:05

Citaat door Paxes:
Ach Jamiel zie het zo: blijkbaar is dit een type persoon dat tot held verklaard kan worden in de Lage Landen. Om te brullen!



dat is best jammer....want wij zijn ook nederlanders maar mogen kennelijk geen enkele mening/inbreng hebben hierin.
iemand held maken omdat die mensen in een verre land kapot schiet die ons land niks hebben aangedaan is zot voor woorden.
helden zijn degenen die ter verdediging van hun land en bezit vechten zoals in WOII.


Citaat door Donvito:
Laat die man toch man......of die wel of egen coke snuift doet dan toch niks onder voor wat in bepaalde mensen hun ogen een helden daad was?!


jajoh...laat em colombia rijk maken...who cares man

22-04-2011, 16:35


Wat als hij nou geen ''borsthaar'' had....maar wel ''rughaar''...