Bekijk volle/desktop versie : Wilde dieren bedreigen Afrikaanse boeren



20-04-2011, 23:46
Het gaat goed met de wilde dieren in Afrika. Door een groot natuurproject komen er steeds meer bij. Maar het project heeft ook nadelen: de mensen in het gebied komen in de problemen. Olifanten eten hun akkers leeg en leeuwen zijn gek op koeien. - Door Fenne Harrewijn

In 1997 zette de organisatie Peace Parks tien enorme natuurgebieden op in het zuidelijke deel van Afrika. De gebieden zijn bedoeld om wilde dieren meer ruimte te geven. En dat werkte goed: er kwamen steeds meer wilde dieren bij.

Geen pretje
Maar voor de boeren in de omgeving van het park is het geen pretje. Dat hebben wetenschappers van de Wageningen Universiteit onderzocht. Een groot natuurgebied in Mozambique is bijvoorbeeld samengevoegd met het Kruger Park in Zuid-Afrika. Daardoor wonen dertigduizend mensen ineens samen met duizenden olifanten. En die eten hun akkers leeg.

Verhuizen
Toen de natuurgebieden veertien jaar geleden werden aangelegd, konden de Afrikaanse boeren kiezen: blijven of verhuizen. Beide opties waren niet ideaal want de plek waar de boeren naartoe konden verhuizen was minder vruchtbaar en kleiner waardoor ze ook minder vee konden houden. Peace Parks zegt dat de boeren niet hoeven verhuizen, maar dat zich dan wel moeten aanpassen aan de natuur.

Bron: http://www.sevendays.nl/artikel/185364


Eens eenkeer wat andere nieuws, elke keer maar over Hollandse Pedo's en verkrachters pfff..