Bekijk volle/desktop versie : Recept msemmen



20-04-2011, 11:25
Salaamoe alaikom,

Wie heeft er voor mij een (makkelijke) recept om msemmen te maken?

20-04-2011, 13:12


Ingrediënten:
x 1 kilogram meel
x 500 gram griesmeel
x snufje zout
x lauwwarm water
x olie

Bereidingswijze:
Neem een grote schotel en meng hierin de meel, griesmeel en het zout. Voeg een beetje lauwwarm water toe. Kneed het deeg goed met je handen en voeg steeds lauwwarm water toe. Kneed het geheel ongeveer 20 minuten, totdat je een soepele, rekbaar deeg hebt (Als je nu nog kneed, ontstaan er luchtbellen).
Bestrijk het deeg met olie en maak kleine bolletjes ter grootte van een mandarijn. Bedek de bolletjes met een plastic zak en laat ze even rusten.
Vet het aanrecht in met olie en neem een bolletje en spreid dit uit tot een grote cirkel, je ziet de kleur van de aanrecht door het deeg heen. Gebruik tijdens het werken genoeg olie en bestuif de cirkel met griesmeel. Vouw de linkerkant van de cirkel in de lengte naar het midden toe. Vouw de rechterkant hierover heen. Zo heb je een lange strook. Vouw vanaf de onderkant naar het midden van de strook. Vouw de bovenkant hierover heen. Nu heb je een klein vierkant. Bij elke vouw bestuif het geheel met griesmeel en besmeer met olie. Zo krijg je luchtige laagjes. Leg het vierkantje op een met olie besmeerde dienblad en dek het af met een plastic zak. Maak zo van alle bolletjes vierkantjes. Neem dan om de beurt een vierkantje en spreid dit uit tot een iets groter vierkant op een ingevette aanrecht. Smeer er met je hand olie eroverheen en leg het op een pizzapan of grill-plaat. Draai de msemmen een aantal keren om (opbollen is een goed teken), totdat het goed gebakken is en leg het in een bord met een theedoek eroverheen. Zo maak je alle vierkantjes af.

Serveertips:
Serveer de msemmen met kommetjes honing of kaas. Heerlijk bij een glaasje thee of bij het ontbijt.

20-04-2011, 14:06
Moet je ook gist erbij doen?

20-04-2011, 17:08
Ik doe er inderdaad ook een beetje gist bij, een theelepel of 2. En laat de bolletjes min. 20 minuten rusten voordat ik ermee aan de slag ga om te vouwen en bakken. Krijg je zachte lemsemen van.

En heeeeel belangrijk is de temperatuur van je mekla: zet het vuur absoluut niet te hard. Heb geduld en laat het langzaam goudbruin bakken.

Ook leg ik ze niet in een bord en dek ze ook niet af met een theedoek. Ik leg ze juist in een (rieten) broodmandje, zodat de onderkant van de lemsenen ook lucht krijgt en niet klef en nat wordt.

20-04-2011, 19:09


http://forums.marokko.nl/showpost.php?p=65020824&postcount=485

21-04-2011, 10:29

Citaat door Lepide:
Ik doe er inderdaad ook een beetje gist bij, een theelepel of 2. En laat de bolletjes min. 20 minuten rusten voordat ik ermee aan de slag ga om te vouwen en bakken. Krijg je zachte lemsemen van.

En heeeeel belangrijk is de temperatuur van je mekla: zet het vuur absoluut niet te hard. Heb geduld en laat het langzaam goudbruin bakken.

Ook leg ik ze niet in een bord en dek ze ook niet af met een theedoek. Ik leg ze juist in een (rieten) broodmandje, zodat de onderkant van de lemsenen ook lucht krijgt en niet klef en nat wordt.



Ik had 2 kommetjes meel, 1 griesmeel, 1theelepel zout, 1 theelepel bakpoeder en 1 theelepel gist gebruikt. Na het kneden en afdeken in een plasticzakje waren ze erg luchtig en zacht geworden.

Op naar volgende recept

21-04-2011, 11:08
Ik gebruik geen gist..

21-04-2011, 12:13
je hoeft niet altijd gist te gebruiken..het hoeft te niet te rijzen..alleen maar paar minuten rusten..ook al laat je het een dag rusten, bijv in de koelkast..is juist beter...