Bekijk volle/desktop versie : Kopten zullen Egypte massaal verlaten



16-04-2011, 14:10
http://weeswaakzaam.com/?p=15769

BY RAIN(BEHEERDER) – MARCH 12, 2011
POSTED IN: ARABISCHE LANDEN, CHRISTENDOM, ISLAM, KERK, MIDDEN OOSTEN, ONRUST


De positie van christenen in Egypte zal verslechteren, denkt Jos Strengholt. Hij verwacht de komende jaren een exodus van de kopten.

Vooral na de aanval van duizenden moslims op het dorp van christelijke vuilophalers op de Moekattamberg in Caïro, waarbij dertien doden vielen, hebben veel kopten gemengde gevoelens over de opstand tegen het regime van de verdreven president Mubarak. „We voelen ons net jojo’s”, vertelde een koptische vriendin me. „Het ene moment zijn we hoopvol, en daarna is alles weer somber en willen we zo nel mogelijk emigreren.”

Aan het begin van de opstand waarschuwden veel kerkleiders tegen deelname aan de rebellie. De koptische patriarch Chenouda III ging zelfs zo ver dat hij zich pal achter Mubarak schaarde.

De leiders waren van mening dat de kerken slechter af zouden zijn als in het beleid van de overheid meer geluisterd zou worden naar wat in de maatschappij leeft. Daar bestaan immers nogal negatieve gevoelens over de kopten. Het regime-Mubarak zorgde in elk geval voor enige bescherming.

%3Cscript%20language%3D%22JavaScript%22%20src%3D%2 2http%3A//ad.nl.doubleclick.net/adj/refdag.dqa.nl/opinie%3Bsz%3D300x250%2C336x280%3Btile%3D2%3Bord%3 D8475530147993852%3F%22%20type%3D%22text/javascript%22%3E%3C/script%3E
Nu het centrale gezag in Egypte erg verzwakt is door de afwezigheid van politie op straat, lijkt het erop dat de kerkleiders gelijk krijgen. De afgelopen weken waren een aaneenschakeling van incidenten. Kerken werden in brand gestoken, kopten werden vermoord, kloosters werden beschoten door het leger.

Het dieptepunt kwam deze week, toen grotendeels ongewapende kopten op de Moekattamberg werden aangevallen met geweren, messen en stenen. De aanleiding was dat ze demonstreerden tegen het in brand steken van een kerkje ten zuiden van Caïro.

Veel kopten waren na de val van Mubarak enthousiast dat ze als volk eendrachtig hadden gezorgd voor de val van de dictator. Ook nu bestaat er nog veel tevredenheid over die opstand.



Lees verder bij het Reformatorisch Dagblad