Bekijk volle/desktop versie : Wat is sharia?



09-04-2011, 11:58
Wie kan mij dit uitleggen?

09-04-2011, 14:24


Wat is de Shariah?

--------------------------------------------------------------------------------

De Shariah (letterlijk: het pad naar leven-gevend water) is eigenlijk de Islamitische Wettelijke Traditie, ook wel de Islamitische Wet genoemd, die over alle aspecten van het leven van een Muslim handelt, van dagelijkse activiteiten tot spirituele zaken, strafrecht, economie, enz. Ook ecologie heeft een prominente plaats in de Islam: een achtse van de Koranische verzen handelen erover.

De belangrijkse bronnen van de Shariah, zijn als volgt en in die volgorde:
De Koran
De Sunnah van de Profeet Mohammed (dwz, zijn leven en zijn uitspraken)
Ijma' (consensus) onder Islamitische geleerden
Ijtihad (de opinie van Islamitische geleerden op basis van hun kennis en onderzoek)
Deze bronnen moeten in die volgorde aangewend worden. Dit wil zeggen: een besluit over om het even welke zaak wordt eerst en vooral gebaseerd op de Koran, dan op de Sunnah. Als er geen uitspraak kan volgen op die basis, dan moeten Islamitische geleerden de zaak bekijken en onderzoeken en zo tot een uitspraak komen.

De Islamitische Wet is geen geheel van bestraffende regels. Het is daarentegen een wisselwerking van beloning van het wenselijke of verpichte enerzijds, en bestraffing van het onweselijke anderzijds. Dit zorgt ervoor dat een Muslim er alle belang bij heeft de Wettelijke Bepalingen te volgen: het levert hem immers beloning op.

Islam gelooft niet in de Erfzonde. Het eigen gedrag en de verantwoordelijkheid daarvoor staat in de Islam centraal. Immers, het is op basis van het eigen gedrag en de mate waarin men zich aan de Goddelijke Voorschriften gehouden heeft, dat men op Oordeelsdag beroordeeld zal worden. De "kerk" waartoe men behoort is daarbij niet essentieel, wel of men het goede gedaan heeft. Een goede Christen of Jood kan volgens de Islam dus ook naar de hemel gaan, terwijl een Muslim die zich misdraagt in de hel kan terechtkomen. Het is dan ook een kolossaal misverstand te denken dat de Islamitische Wet zou inhouden dat elk inwoner van een Islamitische Staat zich moet bekeren tot de Islam. Integendeel, de Islamitische Wet garandeert aan alle inwoners volledige godsdienstvrijheid. Volgens de Islam kan een mens immers niet oordelen over het geloof van een ander, maar komt dit alleen God toe.

In landen waar de Islamitische wet geldt, is hij voor zaken als familierecht enz. alleen bindend en verplichtend voor Muslims. Niet-Muslims in zo'n land kunnen voor dergelijke gevallen kiezen al dan niet via de Shariah gevonnist te worden. Omgekeerd begint men ook in het Westen aarzelend stappen in die richting te zetten. Zo is er in Canada een begin gemaakt van een systeem waarbij een aantal disputen onder Muslims onder de regels van de Shariah kunnen beslecht worden. Voorwaarde is wel dat alle betrokken partijen akkoord gaan om niet de Canadese wet, maar de Islamitische Wet te volgen voor het oplossen van het geschil.

In het Islamitische model staat het gedrag centraal. Het al dan niet naar de hemel gaan, is volgens de Islam afhankelijk van hoe men zich gedraagt, niet van de kerk waartoe men behoort. Muslims geloven dat gedurende het leven van elk persoon door twee Engelen alle daden worden opgeschreven. De Engel aan de rechter kant noteert voor elke goede daden direct +10 punten, terwijl de Engel aan de linkerzijde bij het doen van slechte daden wat aarzelt en pas als we doorzetten hij de slechte daad noteert voor -1 punt. Uit die verhouding blijkt dat de Barmhartige en Genadevolle God het goede in verhouding veel meer beloont dan Hij het slechte bestraft.

Dit systeem van positieve bekrachtiging van het goede en wenselijke en bestraffing van het verbodene, vinden we in heel het Islamitisch stelsel terug, niet alleen met het oog op het eeuwig leven in het hiernamaals, maar ook met betrekking tot de ordening van alle facetten van het huidige leven (economie, strafrecht, ecologie, enz). De rechtspraak van de Islam is gebouwd rond 5 categorieën van gedragingen waarvan uitvoeren of niet-uitvoeren beloond of bestraft kunnen worden.

Volledigheidshalve voegen we hieraan toe dat wanneer Muslims zich in een niet-Islamitisch land bevinden, zij geacht worden zich te houden aan de Wetten van dat land.

In een land waar de Shariah geldt, moeten Muslims zich daaraan houden. Niet-Muslims kunnen voor zaken als familierecht echter kiezen wel of niet onder de shariah gevonnist te worden.

09-04-2011, 14:43





10-04-2011, 18:08
Onzin stukje uit het artikel:
Citaat:
Een goede Christen of Jood kan volgens de Islam dus ook naar de hemel gaan, terwijl een Muslim die zich misdraagt in de hel kan terechtkomen.
Dit klopt niet, een goede Christen/Jood zal volgens de Islam in een andere niveau van de hel verblijven dan een slechte Christen/Jood. En een slechte Moslim zal uiteindelijk naar de paradijs gaan als hij zijn straf in de hel heeft gehad. Allah zegt in de Koran dat hij sinds de profeet saws alleen de Islam accepteert als godsdienst.
En Allah weet het beste.

10-04-2011, 18:58


meeste van dat artikel klopt niet, denk dat het door een ongelovige geschreven of nieuws artikel is, accepteer ook niets zonder bron.

10-04-2011, 20:32

Citaat door SerieuzeMoslima:
''Christen en Jood'' in je citaat refereert naar de Christenen van vroeger in de tijd van Isa die monotheïsten waren en dus de ware boodschap van Isa volgden. Het refereert neit naar de dwalende Christenen van vandaag de dag die de boodschap van Isa volledig hebben vervormd, veranderd etc.
En Joden refereert naar de Joden in de tijd van Mussa die monotheïsten waren en de ware boodschap van Mussa volgden. Refereert dus ook niet neit naar de dwalende Joden van vandaag de dag die de boodschap van Mussa volledig hebben vervormd, veranderd etc.



Moslims uit de tijd van Isa a.s. en Musa a.s dus en geen Christenen en Joden. Aangezien de volgelingen van hun tijd gewoon Moslims waren. En daarnaast zie ik nergens een vermelding dat het over 'Christenen en Joden' in de tijd van 'Jezus en Mozes' gaat.

10-04-2011, 22:03
"Zij die geloven, zij die het Jodendom aanhangen, de Christenen en de Sabiërs die in God en de laatste dag geloven en die deugdelijk handelen, voor hen is hun loon bij de Heer en zij hebben niets te vrezen noch zullen zij bedroefd zijn." (Koran 2:62)

"En wie een andere godsdienst zoekt dan de Islam, het zal van hem niet worden aanvaard en hij zal in het Hiernamaals onder de verliezers zijn."
(Koran 3:85)