Bekijk volle/desktop versie : Kabinet: werknemers van buiten de EU niet meer welkom



08-04-2011, 17:46
Kabinet: werknemers van buiten de EU niet meer welkom[/SIZE]


"Als er ergens een aardbeienplukker nodig is, dan moet die voortaan uit Nederland of een ander EU-land komen", stelt minister Kamp. Landarbeiders uit Roemenië en Bulgarije zijn tot 2014 niet welkom. Paardenraces op het Bulgaarse platteland vorige maand tijdens het Todorov Den festival. Foto Reuters / Oleg Popov

BINNENLAND [SIZE="2"]Het kabinet wil vanaf 1 juli geen werkkrachten van buiten de Europese Unie meer toelaten. Dat heeft minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) vandaag na afloop van de ministerraad gezegd.

“Als er ergens een aardbeienplukker nodig is, moet die voortaan uit Nederland of een ander EU-land komen”, zei Kamp. Uitzonderingen zijn alleen mogelijk als een werkgever kan aantonen dat er binnen de EU niemand te vinden is die het werk kan doen.

De maatregel geldt ook voor Roemenen en Bulgaren. Dat verandert per 2014. Vanaf dat jaar zijn er voor werknemers uit Roemenië en Bulgarije geen uitzonderingen meer mogelijk op het vrije verkeer van werknemers in de EU.

De nieuwe regel geldt niet voor hoogopgeleide kenniswerkers met een relatief hoog inkomen. Zij hebben een uitzonderingspositie bij het aanvragen van een verblijfsvergunning.


http://www.nrc.nl/nieuws/2011/04/08/kabinet-werknemers-van-buiten-de-eu-niet-meer-welkom/

08-04-2011, 17:51


Roepen zoveel mensen al zo lang, gelukkig is dit kabinet wakker aan het worden.
Echter mag je voor die hoog opgeleide mensen ook wel eerst binnen de EU shoppen en pas dan er buiten, anders trek je bepaalde niet EU landen leeg van hoog opgeleiden en dat kan niet de bedoeling zijn.