Bekijk volle/desktop versie : Roemenië gaat circa 3 miljoen honden afslachten



07-04-2011, 17:08
Roemenië gaat circa 3 miljoen honden afslachten

Op 5 april heeft de Roemeense Commissie van Publieke Administratie, die de Kamer van Afgevaardigden adviseert, ingestemd met een wetswijziging die massale euthanasie van honden wederom legaliseert. Daarmee heeft deze Commissie het advies van het Europees Parlement van 10 maart genegeerd.

Sinds de val van Ceausescu is een immens zwerfhondenprobleem ontstaan in EU lidstaat Roemenië. Overheden hebben decennia lang op foutieve wijzen ingegrepen of helemaal niets gedaan. Lukraak zijn honden gevangen en op afschuwelijke wijzen gedood of vergiftigd.

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft in de jaren negentig wetenschappelijk bewezen, dat het doden van honden geen enkel effect heeft. Gebleken is dat neutralisatie (castreren en steriliseren) de enige effectieve wijze is om zwerfhondenpopulaties terug te dringen, naast het informeren van de inwoners om op een verantwoordelijke wijze met hun honden om te gaan. De zwerfhonden vormen het probleem niet, het zijn de onverantwoordelijke hondeneigenaren die telkens voor de aanvoer van vruchtbare honden zorgen in combinatie met corrumperende overheden die bestaande neutralisatieprojecten saboteren voor eigen winstbejag.

Neutralisatie is niet alleen de meest effectieve wijze, het is humaan en veel goedkoper dan het oneindig vangen en doden van loslopende honden.

In Roemenië worden honden zelden op een diervriendelijke wijze geeuthanaseerd. Veelal worden de honden op wrede wijzen gevange waarna ze worden doodgeslagen met honkbalknuppels, neergeschoten, vergiftigd of uitgehongerd.

Diverse charitatieve instellingen hebben reeds aangetoond, dat het zwerfhondenprobleem in Roemenië met neutralisatie prima is op te lossen. In de stad Oradea (210.000 inwoners) is het aantal honden in 4 jaar tijd gereduceerd met 90% door neutralisatie en educatie.

Binnenkort is het de beurt aan de leden van de Kamer van Afgevaardigden (vergelijkbaar met onze 1e Kamer) om hun stem over de wetswijziging uit te brengen. Het is aannemelijk dat de Roemeense 1e Kamer het advies van de Commissie over zal nemen, waarna de massale slachtingen zullen beginnen.

Roemenië heeft het afgelopen decennium 40 miljoen Euro aan belastinggeld uitgegeven aan het zwerfhondenprobleem, maar door de corruptie is dat geld zelden op de juiste plekken beland.

Na de stemming door de Kamer van Afgevaardigden zal duidelijk worden of Roemenië, sinds 2007 lid van de Europese Unie, zichzelf terugwerpt in de tijd en corruptie wederom laat zegevieren, of het advies van het Europees Parlement ter harte neemt en, zoals buurland Bulgarije, een start zal maken het zwerfhondenprobleem nationaal op een effectieve, structurele en humane wijze op te lossen.

Team Roemeense Hondenforum


http://www.nieuwsbank.nl/inp/2011/04/06/G003.htm