Bekijk volle/desktop versie : Proef met zelf bepalen basisschoolvakanties



06-04-2011, 10:10
Bij een proef op tien basisscholen mogen ouders zelf bepalen wanneer hun kinderen vakantie krijgen.

Aan het begin van het schooljaar worden de vakanties met de onderwijzers ingepland, meldt het ministerie van Onderwijs woensdag.

In het uiterste geval zouden kinderen uit dezelfde klas nooit meer tegelijk vakantie hebben. Maar het kan ook zo zijn dat de scholen aan het begin van het jaar in overleg met de ouders een gezamenlijk vakantierooster voor alle kinderen vaststellen.

Minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) zegt dat ze de scholen en ouders de mogelijkheid wil geven het onderwijs zo te organiseren dat het past bij 'de wensen van deze tijd'. De landelijk vastgestelde zes weken zomervakantie zou in veel gezinnen tot problemen leiden, vooral bij tweeverdieners en zelfstandigen.
Bij de proef moeten de scholen zich houden aan een minimale onderwijstijd van 7520 uur in acht jaar. Een school kan dan bijvoorbeeld besluiten de eerste jaren wat minder les te geven en later meer. Ook kan de zomervakantie worden ingekort om de vrije dagen beter over het jaar te verdelen.

De leerlingen moeten aan het eind van de basisschool de kennis en vaardigheden hebben die de wet voorschrijft. Ook moet de onderwijstijd evenwichtig over de dag en het jaar worden verdeeld.

De minister gaat bijhouden hoe tevreden ouders, kinderen en leraren zijn. Ook wil ze bijhouden wat de gevolgen zijn van het 'gelijkedagenmodel', dat op steeds meer scholen word ingevoerd. Van oudsher hebben veel scholen een vrije woensdagmiddag.

In februari kondigde Van Bijsterveldt aan dat de kerst- en meivakantie vanaf zomer volgend jaar centraal worden vastgelegd. Nu wordt alleen de zomervakantie landelijk bepaald. Sinds 1986 schrijft de minister van Onderwijs voor welke regio (noord, midden en zuid) wanneer vakantie heeft.

Eerder deed De School in Zandvoort al een geslaagde proef met flexibele vakanties, schrijft het AD. Deze kleine school was alleen met de kerstvakantie twee weken gesloten. Leerlingen kunnen op vakantie wanneer ze willen, als ze maar aan 940 lesuren per jaar komen. Ook kunnen de scholieren er dagelijks van 08.00 tot 18.00 uur terecht.
Dit alles is niet zonder kosten. Zo moesten leraren worden ingehuurd om de school in de zomervakantie open te houden. De ouders betalen 6500 euro schoolgeld per jaar. Voor de leraren betekent het volgens de krant dat ze evenveel uren werken, maar verdeeld over meer weken.

(Novum)

06-04-2011, 11:12


Pff Alsof er niets beters te bedenken valt dat moet aangepast worden in het onderwijs... Stom idee.. Lesgeven in de zomerperiode gebeurd zowizo al.. Irriteer me echt zwaar aan de nutteloze plannen van het kabinet .. Stelletje amateurs


06-04-2011, 11:51
Wat een onzin


06-04-2011, 18:34
morgen proefwerkweek???

ehm hoeveel vakantiedagen heb ik nog meester?