Bekijk volle/desktop versie : Libië vertoont trekken van een burgeroorlog



29-03-2011, 21:36
'Hoe leg je dat aan de Libiërs uit', vroeg Uitgesproken VARA's Jan Tromp mij laatst. Ik had net uiteengezet dat het Westen terughoudend moet zijn met een interventie, ook al wordt in het land op grote schaal gemoord.

Ik heb nog lang over zijn vraag nagedacht. Er lijkt een plicht te zijn om de verdrukten van deze aarde te steunen in hun strijd voor vrijheid en democratie en tegen een dictator die hen als ratten wil uitroeien. Met een beroep op het Verenigde Naties-beginsel 'Responsibility to Protect' kan voor ingrijpen overtuigend een rechtvaardiging worden gevonden.

Blijft de vraag waarom juist het Westen moet ingrijpen. Brazilië, China, India en Rusland onthielden zich in de Veiligheidsraad van stemming omdat zij tegen interventies in de binnenlandse aangelegenheden van andere landen zijn. En als de slechtheid en moorddadigheid van een leider een criterium voor een interventie is, dan kunnen we wel bezig blijven met oorlogvoeren. Een simpel antwoord op Tromps vraag is dus: Libië is een soeverein land dat zijn eigen boon­tjes moet doppen. Maar er is meer.

Duitsland onthield zich van stemming omdat het vreest bij een langdurig intern conflict betrokken te raken. Precies om die reden heb ik mijn grote bedenkingen tegen de militaire operatie. In de praktijk blijken vliegverboden en bombardementen niet de middelen om de strijd op de grond snel ten voordele van opstandelingen te kantelen. Zie de oorlog om Kosovo van 1999.

De crux is wat er in het land gaande is. Is dit een opstand van het gehele Libische volk tegen een dictator? Als we de Raad in Benghazi moeten geloven, die zegt namens het hele Libische volk te spreken, is dat het geval. Of is het een burgeroorlog waarin stammen tegenover elkaar staan? Daarop begin het steeds meer te lijken. Onder de paraplu van de no-flyzone gaat de strijd in de steden gewoon door.

Kadafi heeft decennialang de stammen onderdrukt, of aan zich gebonden. Nu zet hij ze tegen elkaar op. Hij lijkt de stammenstrijd willens en wetens aan te jagen door de wapendepots open te zetten om zo chaos te creëren.

Bovendien wonen de stammen inmiddels door elkaar heen. Leden van de oostelijke, anti-Kadafi stammen, wonen nu ook in Tripoli. Leden van pro-Kadafi stammen, zoals de Tarhoena en Warfalla, leven ook in Benghazi. Dat is een recept voor een burgeroorlog.

Als dit daadwerkelijk het geval is, is dat heel slecht nieuws voor de coalitie. Alleen met grondtroepen kan dan de vrede worden afgedwongen. Of de strijdende partijen moeten plotseling bereid zijn om het conflict aan de onderhandelingstafel op te lossen.

Tromps vraag roept daardoor een nieuwe vraag op: mag het Westen soldaten laten sneuvelen in een grondoorlog, die het gevolg is van een verkeerde inschatting van de aard van het conflict? Bovendien lijkt het voor een coalitie die al met handen en voeten gebonden is aan Afghanistan te hoog gegrepen om ook nog eens orde op zaken stellen in een land met miljoenensteden dat van oost naar west ruim 1000 kilometer meet.

Het is goed dat de Nederlandse regering vooralsnog heeft gekozen voor deelname aan een beperkte actie voor het afdwingen van VN-sancties.

http://www.trouw.nl/tr/nl/4328/Opinie/article/detail/1864732/2011/03/24/Libie-vertoont-trekken-van-een-burgeroorlog.dhtml

29-03-2011, 21:39


waarom heeft men het altijd over "het westen"?

29-03-2011, 21:42

Citaat door ikgebruiker:
waarom heeft men het altijd over "het westen"?


Ik zou het niet weten

29-03-2011, 21:46
Wie nog denkt dat Khadaffi gewoon moet blijven is niet goed bij z'n hoofd, verdere ingewikkelde morele discussies zijn overdreven.

29-03-2011, 21:47


Ailafmaindkeems.

29-03-2011, 21:47
Gaddafi's troops halt rebel advance
Pro-Gaddafi forces retake Bin Jawad, as opposition fighters retreat in face of renewed counter-offensive.
http://english.aljazeera.net/news/americas/2011/03/201132994454514581.html

29-03-2011, 21:48
4 maanden terug was libie 1000000x beter. nu weten we ook wie er begonnen is en wie dit heeft veroorzaakt ? het westen en het volk samen !! RATTEN

29-03-2011, 21:49
Coalitie overweegt mogelijk ballingschap Gaddafi

Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, Qatar en Italië overwegen de mogelijkheid om de Libische leider Moammar Gaddafi ballingschap aan te bieden. Dat is een van de uitkomsten van de internationale conferentie over de toekomst van Libië in London, meldt Reuters.
Tijdens de top in de Britse hoofdstad verhoogde de coalitie de druk op Gaddafi om af te treden en besloot zij om onverminderd door te gaan met de militaire interventie in Libië. Ook werd de suggestie gemaakt om Gaddafi en zijn familie ballingschap aan te bieden om de politieke en humanitaire crisis in het land te bezweren.

Om deze mogelijkheid te onderzoeken zal snel een diplomatieke missie gestuurd worden naar Libië.

Mogelijk wapens leveren aan opstandelingen
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton zei dat de Verenigde Staten overweegt de opstandelingen in Libië financieel te steunen. Ze sluit uit dat haar land wapens zal leveren aan de strijders, al is Clinton van mening dat de resolutie daar ruimte voor laat. Haar Franse collega Alain Juppe liet wel weten bereid te zijn wapens te leveren.

Qatar stelt zich beschikbaar om Libische olie te verkopen
Oliestaat Qatar heeft zich volgens de Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague beschikbaar gesteld om de verkoop van olie in handen te nemen en de opbrengsten te gebruiken voor humanitaire doeleinden.

Opstandelingen beloven democratische verkiezingen
Hoewel de opstandelingen niet aanwezig waren bij het overleg met ruim veertig landen en internationale organisaties, had de Britse premier David Cameron een ontmoeting met een van de leiders van de Libische revolte. Deze verzekerde hem dat de Libische olieopbrengsten ten goede zouden komen aan het volk en dat elke burger stemrecht zal krijgen in eerlijke verkiezingen als het regime van Gaddafi eenmaal is afgezet.

Internationale contactgroep Libië
De landen die meededen aan de top besloten ook om een contactgroep op te richten die de interventie in Libië politiek moet gaan sturen. Deze groep moet erop toezien dat aan alle voorwaarden van de VN-resolutie voldaan worden onder het huidige mandaat.

Lees hier het liveblog terug dat nrc.nl vandaag bijhield over de Libische revolte en de opstanden in de Arabische wereld.

http://www.nrc.nl/nieuws/2011/03/29/coalitie-overweegt-mogelijk-ballingschap-gaddafi/

29-03-2011, 21:49

Citaat door herreb:
Wie nog denkt dat Khadaffi gewoon moet blijven is niet goed bij z'n hoofd, verdere ingewikkelde morele discussies zijn overdreven.


wat een mongool ben je, wie heeft gezegd dat khadaffi moet blijven...