Bekijk volle/desktop versie : Westerse aanvallen op Tripoli, nauwelijks toegang tot medische zorg



24-03-2011, 10:21
Westerse gevechtsvliegutigen hebben woensdag het vuur geopend op twee militaire bases in Tripoli en op troepen van Kadafi in Misurata. Veel Libiërs hebben nauwelijks toegang tot medische zorg, terwijl voedselprijzen stijgen.

Bij de aanvallen op de militaire bases in de Libische hoofdstad Tripoli werd ook een woning getroffen. Meerdere bewoners zouden om het leven zijn gekomen.

De westelijke stad Misurata is in handen van de rebellen en wordt al dagen belegerd door Kadafi's troepen, die de opstandelingen met onder meer zware artilleriebeschietingen proberen te verdrijven. Volgens de ooggetuige hebben Kadafi's manschappen echter sinds de luchtaanvallen door het Westen geen granaat meer afgevuurd.

Volgens hulporganisaties hebben veel Libiërs nauwelijks toegang tot medische zorg of medicijnen. Het grootste deel van Libië is onbereikbaar voor hulporganisaties, zodat zij weinig informatie hebben over de situatie in het land. Dit zou verergerd zijn sinds het Westen begon met luchtaanvallen. Het meeste medisch personeel is het land ontvlucht, zodat de dokters en verpleegkundigen die er nog zijn overbelast raken. "We krijgen meldingen binnen van een tekort aan geneesmiddellen en medische apparatuur in het oosten van Libië", zegt een woordvoerder van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR.

De voedselprijzen zijn enorm gestegen. Het wereldvoedselprogramma van de VN heeft 1500 ton aan eten, voornamelijk meel en energierepen, naar Benghazi gestuurd. Dat is voldoende om 114.000 mensen dertig dagen mee te voeden. De organisatie is ook nog van plan om 30 ton linzen en plantaardige olie

De twee journalisten van het Franse persbureau AFP en een fotograaf van Getty Images zijn vrijgelaten in Tripoli. Ze werden sinds vrijdag vermist. Maandag werden vier journalisten van The New York Times vrijgelaten. Vier journalisten van de Arabische nieuwszender al-Jazeera zitten nog vast. Zij werden zaterdag opgepakt.

Medestanders van Kadafi onderzoeken de opties voor de Libische leider om in het buitenland in ballingschap te gaan. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, dinsdag tegen de Arabische nieuwszender ABC gezegd.

Volgens Clinton hebben getrouwen van Kadafi gesproken met contacten over de hele wereld over een mogelijke ballingschap. Deels is het verkennen. "Je weet wel, wat zijn mijn mogelijkheden, waar zou ik heen kunnen, wat zou ik kunnen doen. Dat zouden we aanmoedigen", zei de minister. Volgens Clinton speelt het regime deels ook een spel 'om de ene groep een boodschap over te brengen en weer een andere boodschap aan een ander'. (Reuters, ANP)

BRON;http://www.trouw.nl/tr/nl/5111/Domino-revolutie/article/detail/1864061/2011/03/23/Westerse-aanvallen-op-Tripoli-nauwelijks-toegang-tot-medische-zorg.dhtml

24-03-2011, 10:33


http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20110323_020&subsection=1 57


Citaat:
Maar de relatieve rust in het luchtruim betekent niet dat er op de grond geen gevechten meer geleverd worden, integendeel. Zo zouden de regeringstroepen de controle overgenomen hebben over het ziekenhuis van Misrata. Bewoners van de stad weten niet meer waarheen ze de gewonden moeten brengen, luidt het. Kadhafi zou scherpschutters inzetten tegen de bevolking, meldt de Arabische nieuwszender Al-Jazeera.