Bekijk volle/desktop versie : CDA vreest genocide in Libie



17-03-2011, 13:15
Het CDA vreest genocide in Libie.

Kamerlid Henk Jan Ormel noemde de situatie 'dramatisch en zorgelijk' en riep minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) donderdag tijdens een Kamerdebat op om samen met zijn Europese collega's zo snel mogelijk in actie te komen.

Rosenthal deelde de zorgen, maar nam de term genocide niet over. Dit woord heeft volkenrechtelijke implicaties. Zodra er sprake is van een dreiging van genocide moet de internationale gemeenschap optreden, zo is in een VN-verdrag uit 1948 vastgelegd.

Ormel riep de volkerenmoord in Rwanda in 1994 in herinnering, waarbij de internationale gemeenschap te laat optrad en honderdduizenden mensen om het leven kwamen.
Alle Kamerfracties laakten het optreden van de Europese Unie ten aanzien van Libië. Het gebrek aan eensgezindheid en daadkracht werd 'beschamend' genoemd. Vooral het getreuzel over het instellen van een no-fly zone werd fel bekritiseerd. Frankrijk en Groot-Brittannië hebben zich uitgesproken als voorstanders van ingrijpen, maar Duitsland en Italië zijn tegen.

Vrijwel alle fracties dringen aan op snelle actie, al wordt gevreesd dat het al te laat is om een no-fly zone in te stellen. "Too little too late", typeert PvdA-Kamerlid Sjoera Dikkers de situatie. Volgens D66-Kamelid Wassila Hachchi is de internationale gemeenschap 'zwaar tekortgeschoten'.

Er klonk in de Kamer ook felle kritiek op de uitlating van de Franse president Nicolas Sarkozy die vorige week op eigen gezag de Libische oppositiebeweging erkende. Rosenthal gaf toe niet blij te zijn met de uitspraak, en voegde daar aan toe dat die niet alleen voor hem, maar voor alle andere EU-lidstaten als een 'donderslag bij heldere hemel' kwam.
Ondertussen trekken de strijdkrachten van Moammar Gadhafi op naar Benghazi, de belangrijkste stad die in handen is van de verzetstroepen. De Tweede Kamer drong er bij Rosenthal op aan om te onderzoeken of het mogelijk is een corridor te creëren van Benghazi naar Egypte, zodat vluchtelingen de stad kunnen verlaten.

(Novum)

17-03-2011, 16:18


Hoe minder mensen, des te meer olie er overblijft voor Europa.
Misschien wordt er in Brussel stiekem wel gehoopt op genocide.

17-03-2011, 20:00
Dat er acuut iets moet gebeuren lijkt me duidelijk. Vanavond stemt de VN.

17-03-2011, 20:35
Hoorde net op Al Jazeera dat Khadaffi vannacht Benghasi wil aanvallen. Hij heeft net een toespraak gehouden.

Zal wel meegewogen worden in de VN.

17-03-2011, 20:43


Libië dreigt lucht- en zeeverkeer te treffen

TRIPOLI - Het regime van Muammar Kaddafi heeft gewaarschuwd dat een militaire interventie in Libië het civiele lucht- en zeeverkeer in het Middellandse Zeegebied in gevaar zal brengen. Het land vergeldt een buitenlandse militaire aanval door burgerdoelen te treffen.


De Libische minister van Defensie zei dat donderdag op de staatstelevisie.
''Elke militaire daad tegen Libië zal het maritieme verkeer en het luchtverkeer in het Middellandse Zeegebied blootstellen aan gevaar. Civiele en militaire faciliteiten zullen doelwit zijn van de tegenaanval van Libië", aldus de minister.

''Het Middellandse Zeegebied zal niet alleen op de korte termijn in gevaar zijn, maar ook op de lange termijn."
De bedreigingen zijn een reactie op de militaire maatregelen die mogelijk worden genomen. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties stemt donderdagavond over een voorstel voor een no-flyzone boven Libië. Mogelijk beslist de raad ook over verdergaande maatregelen.

Concept
Een concept van de VN-resolutie over Libië waar de VN-Veiligheidsraad donderdagavond over stemt, rept van het instellen van een no-flyzone en van ''alle noodzakelijke maatregelen" om bedreigde burgers te beschermen.
Het Britse persbureau Reuters heeft inzage in de tekst gehad. De ontwerpresolutie zoals die er nu ligt staat Arabische landen en andere landen toe om in samenwerking met de Verenigde Naties de ''burgers en door burgers bewoonde gebieden te beschermen die bedreigd worden door een aanval".

Benghazi
Die bevoegdheid geldt expliciet ook voor de oostelijke stad Benghazi, die het belangrijkste bolwerk is van de rebellen die tegen dictator Muammar Kaddafi strijden.

Alle vluchten in het Libische luchtruim worden verboden. Een buitenlandse ''bezettingsmacht'' in Libië wordt in de resolutie uitgesloten.
Een Franse diplomaat zei dat de resolutie, indien de Veiligheidsraad die goedkeurt, de weg vrijmaakt voor luchtaanvallen op posities van het Libische leger. Die zouden kunnen beginnen direct nadat de resolutie is aangenomen.

Aanval
De Libische dictator Muammar Kaddafi zegt dat zijn troepen de aanval op rebellenbolwerk Benghazi in de nacht van donderdag op vrijdag zullen inzetten. In een radiotoespraak donderdag zei hij: ''we komen vannacht" en ''er zal geen genade zijn."

Profiel Libië
Lees alles over de onrust in het Midden-Oosten op onze special
© ANP
http://www.nu.nl/buitenland/2470880/libie-dreigt-lucht--en-zeeverkeer-treffen.html

17-03-2011, 21:01
De bangmakerij is weer begonnen!


Doet me denken aan Blair die claimde dat Saddam Hoesein binnen 40 minuten raketten op London kon laten vallen!

Die raketten zijn geloof ik nog steeds onderweg

17-03-2011, 21:04

Citaat door 3maroush:
De bangmakerij is weer begonnen!


Doet me denken aan Blair die claimde dat Saddam Hoesein binnen 40 minuten raketten op London kon laten vallen!

Die raketten zijn geloof ik nog steeds onderweg


Bedoel je de bangmakerij van die gereincarneerde Caligula?

17-03-2011, 21:08
Ohh gut zeg beginnen ze weer met onzin uitkramen het hele westen.

Dit is gewoon weer bla bla praat om westerse troepen naar libie te sturen.

Kijk maar naar afghanistan en irak

20-03-2011, 01:37
Mijn God zeg ey, die khadaffi lijkt op elke foto steeds enger. SoubhanAllah, soms kun je iemands daden gewoon van zijn/haar gezicht aflezen. Creap!
Zucht...Cda veel praatjes maar die vullen geen gaatjes. Typisch Cda weer, acteren kunnen ze als de beste. Doen alsof ze zich zorgen maken maar ondertussen...


20-03-2011, 02:47
Die Mormel vreest alleen zijn positie als bekende Nederlander.

Of die Libiërs massaal kapotgebombardeerd worden of creperen van de honger interesseert hem totaal niks. Hij slaapt even goed in comfortabele bed in zijn riante woning in een blanke wijk in Limburg.