Bekijk volle/desktop versie : Begin van het einde voor de PVV?



Pagina's : [1] 2 3

07-03-2011, 18:52
Begin van het einde voor de PVV?[/SIZE]

Door: Marcel Hulspas » Meer columns van Marcel Hulspas
Gepubliceerd: vandaag 16:39
Update: vandaag 16:44

[SIZE="2"]Het is mislukt. Het kabinet-Rutte krijgt geen meerderheid in de Eerste Kamer. Jan Nagel mag de reststemmen van de Onafhankelijke Senaatsfractie (OSF) tot de zijne rekenen, zo heeft de OSF meegedeeld, en kan daarmee een tweede zetel verwerven voor zijn 50-pluspartij. De kans op een meerderheid is daarmee verkeken. De regeringspartijen, inclusief PVV, kunnen hooguit rekenen op 37 zetels, mogelijk (als links sluw met stemmen schuift) slechts 36 zetels. Dat wordt water bij de wijn doen. Voor de regeringspartijen CDA en VVD is dat niet echt vreselijk, die hebben al gezegd dat spel te willen spelen. Het komt hen zelfs wel goed uit – dan kunnen ze zo nu en dan opzichtig afstand nemen van de PVV. Want ondanks alle vrijages is dat uiteraard nog steeds besmet gebied. Nee, de ware verliezer is de PVV. Links krijgt invloed. Niets is vreselijker dan dat. En het waren toch al vreselijke verkiezingen, die van vorige week.

Alom staarde men zich blind op het feit dat de PVV de Provinciale Staten binnenmarcheert. De partij werd daar ruimschoots mee gefeliciteerd. Maar de harde waarheid is natuurlijk dat de partij een keerpunt heeft bereikt. Vergeleken met vorig jaar juni is de aanhang geslonken. Dat is nooit eerder gebeurd. En dat terwijl de PVV werkelijk alles uit de kast had gehaald. Geert kwam zelfs persoonlijk onder de mensen, naar Bourtange, om een kanonnetje te vuren. Hij knuffelde met bejaarden, schonk koffie voor zwerfdieren, kwijlde bij Koffietijd – Geert deed alles wat een normaal politicus hoort te doen. Wij zijn normaal, was de boodschap. We worden salonfähig, zei Machiel de Graaf zelfs in een interview – al klonk de wens geaccepteerd te worden daar wat al te gretig in door. Maar dat is uiteraard valse hoop. Geert weet dondersgoed dat als de PVV niet strikt noodzakelijk is, ‘Den Haag’ hem als een drol laat vallen. En al dat gekoffie en geklets mocht niet baten. De PVV bleef stilstaan. Ze heeft haar maximale omvang bereikt. En links krijgt weer een vinger in de pap. Geerts hele project loopt hopeloos vast.

Waar staat hij nu? Ergens op het platteland. In de echt grote steden, de steden waar de ‘islamisering’ zou plaatsvinden en waar de PVV-boodschap toch de meeste indruk zou moeten maken, is en blijft de PVV klein, en door de andere partijen gemakkelijk te negeren. ‘Islamisering’ is duidelijk geen stemmentrekker meer. Machiel de Graaf zei het zo dapper in het tv-debat, de dag voor de verkiezingen: de bestrijding van de islamisering is de core business van de PVV. Dat is dan wel een product dat steeds slechter verkoopt.

De enige streek waar de PVV straks echt de lakens mag uitdelen, is Limburg. En uit alle straatinterviews aldaar komt heel duidelijk naar voren wat men van de PVV verwacht: dat ze de oude politie eens flink op zal schudden. Een tall order daar in het zuiden, zou Mark Rutte zeggen. Maar wat veel belangrijker is: Geert, zo voegden die Limburgers daar steevast aan toe, moet niet zo zeuren over buitenlanders. Daar hebben ze in Limburg geen boodschap aan.

Stilstand in de peilingen, een niet aansprekende core business, tanende invloed, dreigende irrelevantie. De PVV heeft veel bereikt, het was een opmerkelijk politiek avontuur, maar de partij gaat nu toch ernstig veel op het CDA lijken. Hoe nu verder? Terugzakken tot roepen vanaf de zijlijn is voor Geert geen optie. Nog harder toeteren over islamisering dan maar? Het grootste deel van de nieuwe PVV’ers kan dat niet geloofwaardig roepen, en wil het ook niet. Dat is vragen om interne ruzie. De enige mogelijkheid is Geerts andere hobby horse: een agressief anti-links offensief. Maar dat wordt lastig: koffie drinken, beestjes knuffelen, en tegelijkertijd met nauwelijks verborgen agressie de club van Job Cohen demoniseren. Ook daarvoor geldt: Geert is de enige PVV’er die dat echt goed kan. Zonder dom of prettig gestoord over te komen.

Moet hij weer alles alleen doen, straks.

http://www.depers.nl/binnenland/550259/Begin-van-einde-PVV.html

07-03-2011, 18:58


Als de PVV zou verdwijnen dan neemt de VVD de plaats in, want zij weten waar de stemmen dan voor het oprapen liggen.
In steeds meer landen raakt het taboe af van het het verafschuwen van de islam als ideologie en politiek gedreven "totaaldenken".

07-03-2011, 19:14
Islam-kritiek is één ding, maar de verkettering door de PVV werkt averechts, en naast dat éne programma-punt bieden ze hun kiezers niets dan bedrog.

07-03-2011, 19:18
pvv zionitsch hoerekoppen

07-03-2011, 19:22



Citaat door Fris85:
Als de PVV zou verdwijnen dan neemt de VVD de plaats in, want zij weten waar de stemmen dan voor het oprapen liggen.
In steeds meer landen raakt het taboe af van het het verafschuwen van de islam als ideologie en politiek gedreven "totaaldenken".
hufnagel en las vegas

07-03-2011, 19:22

Citaat door herreb:
Islam-kritiek is één ding, maar de verkettering door de PVV werkt averechts, en naast dat éne programma-punt bieden ze hun kiezers niets dan bedrog.
60 beloftes gebroken

07-03-2011, 19:38
Wilders kan altijd nog uit de Pvv stappen net als hij ooit uit de VVd is gestapt.


de stemmen zullen keurig naar de Sp gaan en enkele naar de VVD....of gaan helaas weer verloren totdat de volgende schreeuwer een aantal kiezers in de maling probeert te nemen.

meer partijstructuur om de 13 en straks de veertiende naast de huidige 4 al betsande fracties zou natuurlijk ook helpen.

07-03-2011, 19:47

Citaat door Mugabe:
60 beloftes gebroken


Wat dacht je van geen enkele nagekomen

07-03-2011, 19:57
Hoeveel beloftes zullen ze wel niet nagekomen zijn

07-03-2011, 20:25
De pvv mag niet aan zijn einde komen.

Deze partij versterkt onze imaan en zorgt voor een saamhorigheidsgevoel bij de moslims. Het maakt ons alleen maar sterker.

Danku Geert!

07-03-2011, 20:45

Citaat door Mugabe:
60 beloftes gebroken


Precies, en geen enkele PVV-er die daar over rept, je zou toch enige commotie verwachten van zulk grof kiezersbedrog?!

07-03-2011, 20:50

Citaat door herreb:
Precies, en geen enkele PVV-er die daar over rept, je zou toch enige commotie verwachten van zulk grof kiezersbedrog?!


het krimpen van de aanhang en de lage opkomst van Pvv stemmers is toch wel een signaaltje.

07-03-2011, 21:05



Citaat door Soekaboemie:
Dit is duidelijk een wanhoops/nattedroom posting van het gevoelig Islamitisch hart.
Ik zelf ben een VVD aanhanger (overigens zonder racisme zoals de meeste VVD'rs) en geef het nog een jaar of 2 dan is Nederland en heel Europa het hele Islam gebeuren spuug zat door het moslim gedrag binnen Europa.
Als de moslims het iets genuanceerder hadden aan gepakt in Europa (het westen) dan hadden die blanke speklappen er in getrapt. Ben ik nu even blij dat jullie dat niet gedaan hebben.


Moslims hebben helemaal niets gedaan in Europa, de enigen die zich druk maken om moslims zijn rechtse racisten en xenofoben.

Ze zijn bang dat hun cultuur weggevaagd wordt. Het is dus vooral een probleem van de islamofoben zelf en niet van de moslims.

Geen enkele partij heeft iets fundamenteels kunnen bewerkstelligen meer dan verboden van minaretten en boerka's. Een heel mager resultaat voor zoveel bombarie

07-03-2011, 21:14
Er zijn duidelijk grenzen aan de aanhang die de PVV in onze samenleving heeft, maar ik denk niet dat je op basis van één provenciale staten-verkiezing conclusies kan trekken over de neergang van de PVV.

07-03-2011, 22:41
Limburg mogen ze wel samenvoegen met het achterlijke gedeelte van Belgie tering wat een levensloos gebied zeg. Ik zou beginnen met het aanbieden van een cursus Nederlands.

Pagina's : [1] 2 3