Bekijk volle/desktop versie : Betaalt u straks vier euro voor één liter benzine?



Pagina's : [1] 2 3 4 5 6

07-03-2011, 13:07
Als de onrust in de Arabische wereld aanhoudt en zich verder verspreidt moeten we rekening houden met een stijging van de olieprijs naar meer dan 200 dollar per vat en gaan we belanden in een nieuwe recessie die degene waar we nog steeds van aan het herstellen zijn zal doen verbleken.

Dat is in essentie de waarschuwing die steeds meer economische specialisten en financiële analisten geven. Voor het eerst heeft ook een Westerse minister, de Brit Alan Duncan, openlijk dat scenario uitgesproken. Om even concreet te schetsen wat dat zou kunnen betekenen: dan betaalt u vier euro per liter aan de pomp.

De Britse minister van Internatonale Ontwikkeling Alan Duncan heeft als oliehandelaar dertig jaar ervaring in het Midden-Oosten. "Een prijs van 200 dollar ligt in het verschiet", aldus de minister in een interview met de Britse krant the Times. De olieprijs kan zelfs oplopen tot 250 dollar per vat als terroristen zich gaan richten op olietankers en oliereserves in Libië en de rest van het Midden-Oosten volgens Duncan.

Double-diprecessie
Duncan is de eerste Britse minister die openlijk praat over dergelijke olieprijzen. Hoge olieprijzen hebben directe gevolgen voor de benzineprijzen. Analisten vrezen een double-diprecessie als de prijs van een vat olie inderdaad blijft stijgen.

"De extra kosten voor huishoudens, zorgen ervoor dat er ergens anders wordt bezuinigd. Het zal de sowieso al erg fragiele economische groei afzwakken. Bij een prijs van 200 dollar per vat wordt het erg lastig om een double-diprecessie te voorkomen", aldus een econoom van ING.

De prijs van een vat olie sloot vrijdagavond op het hoogste niveau in 2,5 jaar. Sinds de onrusten begonnen in Libië op 15 februari is de olieprijs met meer dan 23 procent gestegen. Een vat Brent-olie kost nu 115,97 dollar. Een vat Amerikaanse olie kost 104,42 dollar.

Situatie in Libië
Het bewind van Muammar Khadaffi profiteert nog altijd van de olieproductie in Libië, hoewel deze fors is afgenomen door de crisis in het Noord-Afrikaanse land.

In de afgelopen twee weken heeft het regime 550 miljoen euro verdiend aan de export van ruwe olie, zo meldde de Britse zakenkrant Financial Times op basis van bronnen in de olie-industrie.

Westerse bedrijven doen voor zover bekend niet of nauwelijks zaken met Libië, sinds er onder meer via de Verenigde Naties sancties werden opgelegd tegen het regime van Kaddafi. De ondernemingen vrezen imagoschade. Chinese en Indiase olieconcerns hebben minder moeite met de situatie in Libië. Zij kopen op grote schaal Libische olie in.

Libië pompte voor de crisis 1,6 miljoen vaten olie per dag op. Experts stellen dat de productie inmiddels is gedaald tot ongeveer 200.000 vaten per dag.

Libië niet grootste probleem
Maar Libië is niet meteen het grootste probleem. Dat schuilt in de verdere uitdijing van het conflict over de hele Arabische wereld. "Als de onrust overwaait naar bijvoorbeeld bijvoorbeeld Koeweit of de Verenigde Arabische Emiraten", zegt Carsten Fritsch, een analist bij Commerzbank.

Ook bij een scenario waar alles blijft aanslepen hebben we geen belang. De grootse vrees van de analisten is een zogenaamd "rocket and feather-effect, waarbij, zoals nu aan het gebeuren is, de olieprijs pijlsnel (als een raket) stijgt, maar slechts heel langzaam (als een dalend veertje) weer zakt. Dat zou ons volgens de meeste analisten zonder twijfel in een nieuwe recessie doen belanden.

http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Binnenland/article/detail/571844/2011/03/07/Betaalt-u-straks-vier-euro-voor-een-liter-benzine.dhtml

07-03-2011, 13:10


Ga toch fietsen...

07-03-2011, 13:13
Insha'a Allah.

07-03-2011, 13:23
Alles ligt in de handen van de Arabieren.

07-03-2011, 13:28



Citaat door mokerrina:
Alles ligt in de handen van de Arabieren.

Alles ligt in de handen van Allah subhanahoe wa taa'ala.

07-03-2011, 13:30

Citaat door Marouan_22:
Alles ligt in de handen van Allah subhanahoe wa taa'ala.

Speel nou maar gewoon mee.

07-03-2011, 13:32

Citaat door herreb:
Ga toch fietsen...


Er komt een tijd dat je zeker zal gaan fietsen insh'Allah

Citaat door Marouan_22:
Insha'a Allah.

ameen

07-03-2011, 13:35
Bij een tientje per liter ga ik toch eens over een andere auto nadenken.

07-03-2011, 13:38
Echt onzin, de prijs stijgt helemaal niet vanwege de onrust of wat dan ook. Het stijgt omdat de overheid daaraan wil verdienen.

De AD kwam pas nog met een artikel dat zei dat de overheid meer verdiend aan een liter benzine dan de olieraffinaderij zelf Bijna het dubbele. Dan weet je al genoeg dus.

07-03-2011, 14:04
Brandstof kan wat mij betreft niet duur genoeg zijn, eindelijk die armoedzaaiers met die ouwe auto's van de weg en geen files meer

07-03-2011, 14:07

Citaat door herreb:
Ga toch fietsen...


Ik ben vandaag met de fiets naar werk gegaan ipv de auto...

07-03-2011, 14:16

Citaat door Sonali:
Ik ben vandaag met de fiets naar werk gegaan ipv de auto...


Idd gewoon lekker fietsennnnnn..

Ik ga binnenkort ook met de fietsssss

07-03-2011, 14:18


Citaat:
Geplaatst door Marouan_22
Alles ligt in de handen van Allah subhanahoe wa taa'ala.







Citaat door mokerrina:
Speel nou maar gewoon mee.











Toneelspelen doe je maar in een toneelvereniging , Allah bestaat niet.

07-03-2011, 14:28

Citaat door Mourri:
mensen moeten zich gaan zorgen maken over vers drinkwater en niet over olie.


inderdaad.


En trouwens de huidige prijs van ruwe olie is puur het gevolg van het gedrag van speculanten en heeft niets met een tekort. Na de laatste crisis hebben ze daar hun lesje nog niet geleerd.
En waarom zouden ze? Ze weten toch dat de regeringen hen een handje boven het hoofd moeten houden als het verkeerd gaat.

07-03-2011, 15:39
Het is net zoals de voedselmarkt men drijft het op.
Zodat nu in de westerse wereld de benzine prijzen omhoog gaan en in de arme landen er haast geen voedsel meer te krijgen is wegens specultanten.
We laten het over ons heen komen, maar goed je kan schelden aan de pomp, maar wat als je hard gewerkt heb en je kan er nog niet eens een maaltijd van kopen.
En dat is dat het alleregste.
Maar vergeet ook niet de toeristen die in vere landen een zwembad willen hebben, het water dat nodig is wordt gekort op de eigen bevolking, zodat natuur en mensen naar de verdommwenis gaan.
Ik wil wedden dat er straks een oorlog uitbreekt om water.

Pagina's : [1] 2 3 4 5 6