Bekijk volle/desktop versie : Aanslag op grootste olieraffinaderij Irak, slecht voor armste landen



26-02-2011, 14:37
Aanslag op grootste olieraffinaderij Irak
door Hans Klis
Buitenland

Bij een aanslag op de grootste olieraffinaderij in Irak, in de stad Baji, zijn vier werknemers gedood. Er brak een grote brand uit die inmiddels onder controle is. De productie is echter stilgelegd. Het kan nog dagen duren voordat die weer volledig opgestart kan worden, meldt Reuters.

Bij de aanslag werden bommen geplaatst bij opslagplaatsen van kerosine en bezeen. In totaal moesten vijftig brandweerwagens uitrukken om de brand onder controle te krijgen.

Baji is een voormalig Al-Qaeda bolwerk 180 kilometer ten noorden van Bagdad. De olieraffinaderij in Baji is lange tijd in handen geweest van Al-Qaeda die daarmee hun operaties bekostigden.

Gouverneur Ahmed al-Jubouri spreekt van een “grote tegenslag voor het hele land. Alle Iraakse steden zijn afhankelijk van de productie van deze raffinaderij.” De raffinaderij produceert dagelijks 150.000 vaten olie. Het repareren van de schade zal lang duren, maar waarschijnlijk kan de raffinaderij over een paar dagen weer gedeeltelijk opgestart worden, laat een official weten. Er is nog genoeg olie in de reserves aanwezig om zeven dagen in de energiebehoefte van Irakte voorzien.

Normaal werkt de raffinaderij in Baji op zeventig procent van zijn vermogen en produceert dan zo’n elf miljoen liter benzine, zeven miljoen benzeen en meer dan vier miljoen liter kerosine per dag.

Irak heeft miljardendeals gesloten met internationale oliemaatschappijen om de productie binnen zeven jaar op te schalen naar twaalf miljoen vaten olie per dag. Hiermee zou het land zich kunnen meten aan oliegigant Saoedi-Arabië, die gisteren de productie naar negen miljoen vaten per dag opschroefden. Toch is de veiligheid in Irak nog steeds een groot probleem voor olieraffinaderijen in het land, aangezien de infrastructuur kwetsbaar is voor aanslagen. In totaal heeft Irak acht raffinaderijen.

http://www.nrc.nl/nieuws/2011/02/26/aanslag-op-grootste-olieraffinaderij-irak/

26-02-2011, 15:41


Wat ontzettend stom, dit soort terroristen denken echt niet verder dan hun neus lang is.

26-02-2011, 16:01
Weer een verzetsdaad tegen de bezetter!

26-02-2011, 16:02
Gisteren was Irak het toneel van veel betogingen tegen de regering Nou Maliki. Velen werden doodgeschoten en opgepakt. Ze willen protesten voortzetten totdat Maliki ontslag neemt. Hij heeft eigen legertje, inlichtingendienst en gevangenissen die voor de belangen van de Iraanse staat dienen. Gisteren werden de Iraakse betogers door Iraanse paramilitairen(Basijie) aangevallen. Ze waren van Iran naar Irak overgebracht.

26-02-2011, 16:04



Citaat door Leonidas:
Weer een verzetsdaad tegen de bezetter!

Dit is het werk van Iraanse mullahs die hun toekomst in Irak gevaar zien lopen. Een stabiele en veilige Irak is niet voordelig voor fascisten.

26-02-2011, 16:07
Denk ook buitenlandse ultraorthodoxe terroristen die koste wat kost wil voorkomen dat een prille democratie in een moslimland zal slagen. Zij haten de democratie! Volgens hen mogen mensen niet over hun eigen leven beslissen; willen de religieuze dictatuur waar alles verplicht is voorgeschreven!